Ovog ljeta odaberi svoj prirodni proizvod za sunčanje: imamo najbolje ideje

shutterstock Uz prirodne proizvode za sunčanje uvijek koristi kremu sa zaštitnim faktorom
Vidi originalni članak
  • Zbog okretanja prema prirodnoj i organskoj njezi kože sve se više traže prirodni proizvodi za sunčanje koji ne sadrže parabene i druge potencijalno štetne sastojke 
  • Sad su trend, no za mnoge je odavno jedina opcija korištenje prirodnih proizvoda za sunčanje: znaš li da u kuhinji imaš proizvode od koji možeš napraviti vlastiti proizvode za sunčanje? 
  • Neki od njih mogu ti pomoći da dobiješ brončanu boju, a neki pomažu i da zadržiš preplanulost
  • Možeš li se s ovim proizvodima sunčati bez ikakvih rizika ili nuspojava i sigurno tamniti s prirodnim proizvodima? Ovaj će ti članak pomoći odgovoriti na ta pitanja

Iako se zbog sunčanja možeš osjećati sjajno (izloženost zrakama može povećati serotonin), ono također može izazvati probleme na tvojoj koži. Zbog toga je krema za sunčanje toliko važna. Bez pravilne primjene, previše vremena na suncu može dovesti do bora, preranog starenja pa čak i raka kože.

Beauty Ovo je najčešći mit o kremama sa zaštitnim faktorom, a mnogi u njega još vjeruju

Krema za sunčanje štiti tvoju kožu tijekom cijele godine, čak i tijekom zime kada nemaš dojam da je sunce jako. Prirodni proizvodi za sunčanje, obično ne sadrže parabene i druge potencijalno štetne ili kontroverzne sastojke, poput oksibenzona, avobenzona i oktinoksata. Umjesto toga, u zdravim proizvodima za sučanje koristiš blagodati i aktivne sastojke iz biljaka, poput maslinovog ulja ili kakao maslaca. 

Zdravi proizvodi za sunčanje: sastojci su u kuhinji

Bilo da si zabrinuta za svoje zdravlje ili dobrobit planete u cjelini, zdravi i prirodni proizvodi za sunčanje su siguran izbor kako za tvoju kožu, tako i za Majčicu Zemlju. Budući da se većinom radi o uljima i maslacima koji ne sadrže kemikalije i pogodni su i za osjetljivu kožu, vjerojatnost da će izazvati neku alergijsku reakciju je minimalna. Također, kemikalije se ne otpuštaju u prirodu, no kako je ipak riječ o masnoćama trebala bi se potruditi da proizvod potrošiš do kraja, a ne da njegovi ostaci završe u smeću. Svakako ih vrijedi ponijeti za sljedeći odlazak na plažu ili planinarenje. No, to ne znači da su sintetske kreme za sunčanje automatski loše: Američka akademija za dermatologiju i Zaklada za rak kože slažu se da su prednosti tih krema za sunčanje "daleko veće od svih mogućih nedostataka", kaže dermatolog  Joel Schlessinger.

Međutim, prirodni proizvodi za sunčanje bez kemikalija pomoći će da dobiješ lijepi ten što je svakako privlačno svakome s poviješću alergije na kremu za sunčanje ili stanja poput rozacee i ekcema. Nema agresivnih sastojaka, no moramo reći kako u prirodnim proizvodima za sunčanje većinom nema niti zaštitnog faktora protiv UV zračenja. No, i to se da riješiti...

Maslinovo ulje za sunčanje

Glavna upotreba maslinovog ulja za sunčanje nije umjesto kreme za sunčanje. Maslinovo ulje može pomoći da se koža bolje pripremi za tamnjenje, a također može učiniti da ona duže zadrži preplanulost. Jedna vrlo bitna stvar koju moraš imati na umu je da nije sigurno koristiti isključivo maslinovo ulje za sunčanje. Bilo da se sunčaš na ležaljki pored bazena ili se sunčaš na plaži, uz maslinovo ulje moraš imati i odgovarajuću zaštitu od sunca, a preporučuje se neki proizvod sa zaštitnim faktorom od sunca najmanje SPF 30.

Znači li to da nema koristi od maslinovog ulja za tamnjenje? Nikako! Maslinovo ulje ima brojne prednosti za kožu. Može ti pomoći da postigneš zdrav sjaj, ujednačenu i lijepu preplanulost, pa čak i ubrzati proces tamnjenja. Sve dok ga koristiš sigurno i odgovorno, maslinovo ulje može biti tvoja brza karta za prekrasnu preplanulu kožu. 

Dva dijela tijela koja uvijek zaboravljaš zaštititi od sunca, a stvarno bi trebala

Kakao maslac za sunčanje

Neki od prirodnih proizvoda za sunčanje osim što ti mogu pomoći da dobiješ brončanu boju, pomažu i da zadržiš preplanulost. Kakao maslac je učinkovitiji kada se koristi za održavanje preplanule boje, umjesto da pomaže u razvoju tamnije preplanule boje. Kakao maslac djeluje i na hidratizaciju kože, što zauzvrat pomaže u obnavljanju te sjaju kože, što lijepo naglašava preplanulost. Svakodnevna jednostavna masaža kakao maslacem će održati kožu zdravom i hidratiziranom.

Kakao maslac možda neće pomoći da dobiješ jače pocrniš, ali će pomoći koži da ostane vlažna, što je ključno za njezin što ljepši izgled! Nanošenje kakao maslaca na kožu prije tamnjenja sprječava isušivanje kože zbog vrućih sunčevih zraka, ali ima i drugu prednost: osigurava da koža dugo zadrži preplanulost i ne počne se s vremenom ljuštiti. Važno je zapamtiti da ćeš morati koristiti dodatne proizvode za sunčanje sa zaštitnim faktorom, a kakao maslac treba koristiti samo kao bazu.

Life&style Zaštita od sunca neophodna je, no kako odabrati pravu kremu za svoj tip kože?

Kokosovo ulje za sunčanje

Kokosovo ulje je popularno u mnogim oblicima – ljudi ga vole koristiti za kuhanje, nanositi ga kao hidratantnu kremu, praviti od njega prirodni dezodorans, ukrotiti i hraniti njime skosu, a i koristiti kao zdravu kremu za sunčanje. Dermatolozi se uvelike slažu: kokosovo ulje se nikada ne smije koristiti kao zamjena za zaštitu od sunca.

Za razliku od dosad navedenih proizvoda, kokosovo ulje može se pohvaliti većeom sposobnošću zaštite od sunčevih zraka, ali ona nije baš velika, otprilike jednaka SPF 4 (koji se ne smatra dovoljno snažnim da zaštiti od opeklina). Prema jednoj studiji, kokosovo ulje blokira negdje oko 20 posto UV zraka. Kokosovo ulje možeš koristiti za sunčanje vani, ali moraš ga nanijeti zajedno s kremom za sunčanje. Kokosovo ulje tvojoj će koži pružiti dodatnu vlagu koja joj je potrebna, a krema za sunčanje će ti pomoći u zaštiti od štetnih UV zraka dok razvijaš svoju boju.

Ulje lješnjaka

Ulje lješnjaka bogato je antioksidativnim vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama, što ga čini jednim od najlaganijih prirodnih ulja za sunčanje dostupnih na tržištu. Lako prodire u kožu i ulazi duboko u stanice kako bi pružio najbolju zaštitu od UV zraka. Ako želiš preplanulu put, nanesi ovo ulje kako bi spriječila štetne učinke i održala kožu nahranjenom. Ulje lješnjaka vrlo je cijenjeno kao zaštita od sunca, jer štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprječava fotostarenje i štetne utjecaje vanjskih čimbenika. Pogodno je za njegu mješovite i suhe kože, a može se koristiti samostalno ili u mješavini. Procjenjuje se da mu je prirodni SPF između 10 i 30.

Ulje čileanske maline za sunčanje

Ulje sjemenki čileanske maline posebno je korisno jer sadrži visoke razine esencijalnih masnih kiselina omega 3 i omega 6 te vitamina E. Zahvaljujući ovim sastojcima izvrsno je za zaštitu kože od sunca, a procjenjuje se da je prirodni zaštitni faktor ovog ulja između 28 i 50, ovisno o uvjetima uzgoja. Može se koristiti ne samo kao zaštita od sunca, već i za liječenje bora, strija, ekcema, dermatitisa i općenito upalnih stanja kože. Vrlo je postojano i može se nanositi samostalno ili dodati u kozmetičke preparate.

Ulje od mrkve za sunčanje

Ulje mrkve je malo čudo! Ovo ulje ima brojna svojstva: sprječava nastanak bora, detoksificira, regenerira, a prije svega je bogato beta-karotenom i vitaminima. Zato se ulje mrkve preporuča za blistav i preplanuli ten. Savjet je da ga počneš nanositi nekoliko tjedana prije ljetovanja: s obzirom da je bogat provitaminom A, ojačat će kožu i tako je pripremiti za buduće izlaganje suncu. Ulje mrkve djeluje kao akcelerator tamnjenja, ali nema nikakav SPF. Dakle, ulje mrkve neće pomoći u sprječavanju opeklina kože ako si na suncu dulje vrijeme. 

Prirodni proizvodi za sunčanje dobra su opcija ako želiš izbjeći moguće štetne sastojke i parabene, a osim što mogu pomoći da postigneš brončani ten, pomažu održati kožu hidratiziranom. Hidratizirana koža ključ je u borbi protiv starenja kože, no nikada nemoj zaboraviti uz prirodne proizvode za sunčanje nanijeti i dodatan SPF!

Posjeti Miss7.24sata.hr