Ovo su najljepše haljine u povijesti Oscara koje su osvojile najprestižniji crveni tepih

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Najljepše haljine s dodjele Oscara ostaju dugo upisane u modnoj povijesti
  • Dok čekamo novu, 94. dodjelu ovih značajnih filmskih nagrada i nove kreacije slavnih glumica, prisjetili smo se koje su to haljine bile najzanimljivije dosad i posebno se istaknule
  • Od Audrey Hepburn, preko Angeline Jolie, do Lupite Nyong'o - ovo su najljepše haljine u povijesti Oscara

Najljepše haljine s dodjele Oscara u sjećanju ostaju jako dugo, a onih nekoliko nanovo ispisuju povijest. Najglamuroznija noć svijeta filmske umjetnosti, ali nerijetko i mode, zasigurno je večer Oscara. Osim uzbuđenja koje nastaje zbog nominacija i interesa oko pobjednika koji će kući ponijeti zlatni kipić, jedan od razloga zašto su "sve" oči uprte u ovu ceremoniju je i modni izričaj slavnih dama koje će prošetati crvenim tepihom.

Dizajneri i stilisti, ali i same glumice, pomno biraju toaletu kako bi zablistale na posebnoj i povijesnoj večeri. Mnoge su se slavne dame upravo zbog svojih haljina upisale u vječno modno pamćenje i postale svojevrsne modne ikone. I dok spremno čekamo novu, 94. dodjelu Oscara i priželjkujemo vidjeti nove kreacije, prisjetili smo se najupečatljivijih i najljepših haljina s oscarovskog tepiha dosad!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Audrey Hepburn

Osim filmske, modna je ikona postala tako i Audrey Hepburn i to kad se pojavila u čipkastoj koktel haljini do koljena, boje bjelokosti, koju je dizajnirao Hubert de Givenchy. Tada je, 1954. godine, glumica osvojila nagradu Oscar za ulogu u filmu "Praznik u Rimu". Kasnije je francuski dizajner Hepburn odijevao i za druge svečanosti, a ona mu je postala i svojevrsna muza.

Naime, haljinu s vratnim izrezom na leđima koju je kasnije kreirao, nazvao je Sabrina, prema liku u istoimenom filmu koji je utjelovila glumica.

Life&style Filmovi s najviše Oscara u povijesti: Jesi li ih pogledala sve?

Barbra Streisand

Barbra Streisand za dodjelu Oscara 1969. godine odlučila se za prozirni komplet Arnolda Scassija kojim je šokirala javnost. Iako je haljina imala ovratnik i manžete pa je (naizgled) djelovala, kako je pjevačica i glumica tada rekla, ozbiljno, pod svjetlima reflektora situacija je ipak bila drugačija i otkrila i više no što je Streisand namjeravala. Ipak, događaj je bio vrijedan pamćenja i zbog činjenice da je osvojila Oscara za ulogu u filmu "Funny Girl".

Farrah Fawcett

Oskudna haljina zlatne boje, koju je dizajnirao Stephen Burrows, oduševila je sve prisutne kad se u njoj pojavila glumica filma "Charliejevi anđeli", Farrah Fawcett, koja je na dodjeli Oscara te 1978. godine bila prezenterica.

Cher

Nekoliko godina kasnije još se jedna kreacija našla na posebnoj listi najljepših s Oscara, iako ovaj put uopće nije bila riječ o haljini. Kao gošća na dodjeli 1986. godine pojavila se Cher i pozornost ukrala dvodijelnim kompletom koji je upotpunila pernatim ukrasom za glavu čiji je dizajner Bob Mackie. Kad je 1988. godine osvojila Oscara za ulogu u filmu "Opčinjena mjesecom", Cher se pojavila upravo u haljini koju je on osmislio, a bila je to prozirna kreacija sa šljokicama na strateškim mjestima, svojevrsna nude verzija.

Nicole Kidman

I Nicole Kidman često se slavi kao modna ikona, a posebno je za to zaslužna haljina s potpisom Christiana Diora koju je prošetala 1997. godine.

Kasnije je, 2007. godine, Kidman dokazala svoj (uglavnom) nepogrešiv modni ukus kad je za tadašnju dodjelu odjenula crvenu usku haljinu s potpisom kuće Balenciaga i s još jednom se našla na listi onih najljepših haljina s dodjele Oscara.

Gwyneth Paltrow

I Gwyneth Paltrow upisala se u povijest mode nježnom, ujedno jednostavnom, a raskošnom, ružičastom haljinom dostojnom princeza iz bajki s potpisom Ralpha Laurena primivši 1999. godine Oscara za svoju ulogu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare". 

Julia Roberts

Oscara za najbolju glumicu 2001. godine primila je Julia Roberts za film Erin Brockovich, a zasjala je tada u predivnoj haljini kuće Valentino.

Marion Cotillard

Francuska glumica oduševila je 2008. godine na 80. dodjeli Nagrada Akademije kad je osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu "La Vie en Rose" pojavivši se u predivnoj haljini Jeana Paula Gaultiera.

Angelina Jolie

Angelina Jolie svojim je odabirom, ali i stavom, postala jedno od najpoznatijih imena ovoga popisa, kad se 2012. godine pojavila u crnoj haljini od pliša kuće Versace koja je imala naglašen prorez. Upravo je ta haljina postala kultni simbol i jedna od najprepoznatljivijih kreacija slavne modne kuće.

Jennifer Lawrence

I Jennifer Lawrence svojom je haljinom osvojila mjesto među najljepšima, kad je 2013. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu "U dobru i zlu". Raskošna haljina oduševila je sve prisutne, a glumica je u svojem stilu zakoračila prema pozornici samo kako bi napravila mali krivi korak i - spotaknula se.

To pak njezin dojam nije umanjilo, nego štoviše - postala je mnogima još i draža zbog svoje jednostavnosti i simpatičnog pristupa uobičajenim nezgodama.

Lupita Nyong'o

Lupita Nyong'o zablistala je 2014. godine osvojivši Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Dvanaest godina ropstva" u nježnoj, plavoj haljini Giorgija Armanija. Godinu dana kasnije ponovno je oduševila svijet mode i pojavila se u haljini kuće Calvin Klein, a pod vodstvom Francisa Coste. Haljina je bila ukrašena sa šest tisuća bisera i vrijedna 150 tisuća dolara.

 

Margot Robbie 

Popularna glumica poznata po ulogama u filmovima "Vuk s Wall Streeta" i "Suicide Squad", "Bilo jednom u Hollywoodu" i "I, Tonya", Margot Robbie, zablistala je 2018. godine na dodjeli Oscara kad se pojavila u Chanelovoj predivnoj, bijeloj uskoj haljini.

Carey Mulligan 

Zvijezda filma "Djevojka koja obećava", za koju je i nominirana za Oscara za najbolju glumicu, Carey Mulligan, pojavila se na prošlogodišnjoj, 93. dodjeli Oscara, u veličanstvenoj kreaciji u potpunosti prekrivenoj šljokicama koju potpisuje kuća Valentino.

Stars Najraskošnija haljina s dodjele Oscara ima potpis Louisa Vuittona i na sebi nosi 8400 Swarowski kristala

Raskošna suknja s gornjim dijelom kao topićem našla se tako na listi najupečatljivijih kombinacija s najslavnijega crvenog tepiha.

Posjeti Miss7.24sata.hr