Ovo je razlog zbog kojeg si uvijek posebno umorna kad imaš mjesečnicu

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Nije to zašto što si razmažena ili preosjetljiva, zaboravi na te bapske priče, za umor postoji pravi razlog
  • Stručnjaci su objasnili zbog čega si tih dana posebno umorna 
  • Neke male promjene u tvom ritmu ti mogu pomoći

 

Ako si posebno umorna i osjećaš se slomljeno za vrijeme menstrucije, moraš znati da za to postoje pravi medicinski razlozi. Osim što se gotovo sve žene bore s grčevima, glavoboljama i osjećajem da su se napuhnute i da ne stanu u svoju najdražu haljinu, sveprisutan je i taj element umora. Desetak dana prije menstruacije naše tijelo pripremljeno je za veliki događaj koji očekuje s puno entuzijazma i energije. Naime, jajašce u jajovodu spremno čeka spermij koji će ga oploditi pa će se onda smjestiti u udobnu, meku, zaštićenu maternicu gdje će polako rasti i pretvarati se u bebu. Kad ovojnica maternice nije 'napadnuta' od oplođenog jajašca, hormoni koji su joj bili potrebni da je održe takvom kakva bi trebala biti više nisu potrebni pa naglo padaju. U tom trenutku naše tijelo od one visoke napetosti zbog iščekivanja naglo postaje hormonalno zakinuto, što uzrokuje i neke druge promjene koje nas umaraju, iscrpljuju. I sve dok se razina hormona ne digne ponovno, mi se osjećamo doista umorno, objašnjavaju liječnici.

 

Life&style 11 razloga zašto tvoja menstruacija odjednom traje duže nego što si navikla

Ne možemo puno učiniti s tim našim prirodnim tjelesnim ciklusom, no dobra je vijest da za vrijeme ovulacije možemo očekivati polet i energetske vrhunce. Kako se ovulacija događa otprilike dva tjedna nakon početka menstruacije, usmjeri svoju pozornost na to što ćeš napraviti kad se ubrzo vratiš u svoju najbolju formu. Postoje neki prirodni 'recepti' protiv umora: svakako moraš piti dovoljno vode i spavati barem osam sati dnevno. Među prirodne 'lijekove' protiv umora spadaju i vježbanje te lagane šetnje.

Postoji još nešto što moraš držati na umu. Žene koje se osobito žale na predmenstrualne i menstrualne simptome često imaju problem sa snom u tom periodu. Možda se radi samo o tome da ih muče grčevi ili glavobolje, možda su se isuviše iscrpile ili i inače imaju problema s nesanicom. To svakako treba rješavati s lijekovima protiv bolova i prirodnom pomoći protiv nesanice, melatoninom - dakako, sve to u dogovoru s ginekologom. 

Ako patiš od PMS-a, vjerojatno ćeš imati s time povezane druge probleme poput nesanice ili čak povećane potrebe za snom te umora. Mnoge žene za vrijeme lutealne faze (drugi dio menstrualnog ciklusa) često znaju imati i noćne more, što je povezano s poremećenim cirkadijskim ritmom. To znači da moraš paziti na to da noću gasiš sva svjetla, a preko dana upijaš što više sunca i svjetla.

Žene koje boluju od policističnih jajnika znaju imati i ozbiljnije poremećaje spavanja kao što je apneja, kad u snu prestanemo disati i počnemo se gušiti. To naročito pogađa pretile osobe, a i gojaznost sama po sebi često uzrokuje probleme sa spavanjem poput hrkanja. Ako osjećaš da imaš neki od tih problema, najbolje je da posjetiš liječnika specijaliziranog za poremećaje sna. Ako tvoji problemi nisu veliki, pomogni si sama: nakon posla legni na kauč, pojedi malo čokolade, čitaj ili pogledaj dobar film ili seriju. Naprosto si dopusti odmor i odmah ćeš se osjećati bolje.  

PROJEKT ZA ŽENE Besplatne mjesečnice - projekt koji nam treba; jer menstruacija košta...

Posjeti Miss7.24sata.hr