Ovo je najfiniji čokoladni kolač od svih čokoladnih kolača, potvrdilo je glasanje
- Ova bogata i vlažna čokoladna torta savršene je veličine za obiteljski desert
- Jednostavna je za pripremu i pečenje, a potrebni su sastojci koje uglavnom već imamo u smočnici ili hladnjaku
- Torta ima gustu teksturu nalik na brownije, sa snažnim i neodoljivim okusom čokolade
- Pročitaj također: Raffaello tart oduševljava okusom i lakoćom pripreme, a najbolje je što ne treba ni paliti pećnicu
Čokoladna torta može biti jako dobra ili može biti samo 'u redu'. Vjerujemo kako se nikada ne bi trebala zadovoljiti sa 'u redu' čokoladnom tortom i vjerujemo da se slažeš s time. Ovaj ukusni recept za čokoladnu tortu najpopularniji je čokoladni recept (sa više od 180 recenzija i brojnim klikovima odobravanja) svih vremena na stranici www.thespruceeats.com posvećenoj hrani i kuhanju.
Ono što, osim fenomenalnog okusa, krasi ovu tortu, jest činjenica da je jednostavna, kako u pogledu sastojaka, alata te uputa. Sastojci (brašno, šećer, itd.) uobičajeni su u smočnici, potrebni alati (zdjele, ručni mikser itd.) su standardni, a koraci koje je lako slijediti rezultirat će božanstvenom čokoladnom slasticom.
Premda recept zahtijeva izradu glazure, torta je i bez nje divna. Neki recenzenti napisali su da je torta ukusna i s glazurom od vanilije. Čak je i kupovni preljev dobra opcija ako nemaš vremena za spravljanje domaće glazure. Možeš i u tijesto prije pečenja staviti male komadiće čokolade, nasjeckane orašaste plodove, pa čak i prženi naribani kokos. Kolač možeš poslužiti i sa svježim voćem ili kuglicom sladoleda od vanilije. Uglavnom, možeš se igrati sa okusima i raznim kombinacijama…
Sastojci za najfiniji čokoladni kolač
Tijesto za čokoladni kolač:
• 300 g šećera
• 120 g maslaca, omekšanog
• 3/4 žličice soli
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 1 žličica sode bikarbone
• 1/4 žličice praška za pecivo
• 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
• 3 jaja
• 155 g višenamjenskog brašna
• 177 ml mlijeka
Za čokoladnu glazuru:
• 225 g šećera u prahu
• 6 žlica maslaca
• 25 g nezaslađenog kakaa u prahu
• 60 ml mlijeka
Najfiniji čokoladni kolač - priprema:
1. Zagrij pećnicu 180 stupnjeva. Namasti i pobrašni kalup za kruh veličine oko 22 x 12 x 7 cm.
2. Ručnim mikserom miksaj šećer i maslac dok se dobro ne sjedine.
3. Dalje miksaj mikserom na niskoj brzini te dodaj sol, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao prah. Miksaj dok se ne sjedini.
4. Dodaj jaja, jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
5. Dodaj oko 1/3 brašna i 1/2 mlijeka i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini.
6. Dodaj još 1/3 brašna i preostalo mlijeko i dobro promiješaj.
7. Dodaj preostalo brašno i sjedini sve sastojke.
8. Ulij tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno raspodijeli.
9. Peci 60 do 65 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavi da se hladi u kalupu na rešetki oko 10 minuta.
10. Pažljivo izvadi kolač iz kalupa i potpuno ga ohladi na rešetki.
Čokoladna glazura:
1. Prosij šećer u prahu u zdjelu i ostavi sa strane.
2. U loncu na laganoj vatri otopi maslac.
3. Umuti kakao prah i mlijeko te nastaviti kuhati i miješati dok se ne zgusne.
4. Čokoladnu smjesu makni s vatre i umiješaj šećer u prahu. Razrijedi s još malo mlijeka ako je potrebno, ili dodaj više šećera u prahu ako želiš gušću glazuru.
5. Kolač premaži čokoladnom glazurom ili glazurom po želji.