Nalik na brownieje i s izrazito jakim okusom čokolade, ovo je najpopularniji čokoladni kolač. Ne bez razloga
- Okus čokolade mnogima je najdraži okus u kolaču, a u zamišljenom natjecanju za najbolji čokoladni kolač na svijetu, konkurencija bi stvarno bila velika
- Ova čokoladna torta proglašena je najboljom odnosno najpopularnijom glasanjem na poznatom gastro webu
- Njezinoj je "pobjedi" pridonio omjer fantastičnog okusa popraćen jednostavnom pripremom. Dobitna kombinacija!
- Pročitaj također: Čokoladna mousse torta najdekadentniji je recept koji smo u posljednje vrijeme iskušali
Čokoladna torta može biti jako dobra ili može biti samo 'u redu'. Vjerujemo kako se nikada ne bi trebala zadovoljiti sa 'u redu' čokoladnom tortom i vjerujemo da se slažeš s time. Ovaj ukusni recept za čokoladnu tortu najpopularniji je čokoladni recept (sa više od 180 recenzija i brojnim klikovima odobravanja) svih vremena na stranici www.thespruceeats.com posvećenoj hrani i kuhanju.
Ono što, osim fenomenalnog okusa, krasi ovu tortu, jest činjenica da je jednostavna, kako u pogledu sastojaka, alata te uputa. Sastojci (brašno, šećer, itd.) uobičajeni su u smočnici, potrebni alati (zdjele, ručni mikser itd.) su standardni, a koraci koje je lako slijediti rezultirat će božanstvenom čokoladnom slasticom.
Premda recept zahtijeva izradu glazure, torta je i bez nje divna. Neki recenzenti napisali su da je torta ukusna i s glazurom od vanilije. Čak je i kupovni preljev dobra opcija ako nemaš vremena za spravljanje domaće glazure. Možeš i u tijesto prije pečenja staviti male komadiće čokolade, nasjeckane orašaste plodove, pa čak i prženi naribani kokos. Kolač možeš poslužiti i sa svježim voćem ili kuglicom sladoleda od vanilije. Uglavnom, možeš se igrati sa okusima i raznim kombinacijama…
Sastojci za najfiniji čokoladni kolač
Tijesto za čokoladni kolač:
• 300 g šećera
• 120 g maslaca, omekšanog
• 3/4 žličice soli
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 1 žličica sode bikarbone
• 1/4 žličice praška za pecivo
• 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
• 3 jaja
• 155 g višenamjenskog brašna
• 177 ml mlijeka
Za čokoladnu glazuru:
• 225 g šećera u prahu
• 6 žlica maslaca
• 25 g nezaslađenog kakaa u prahu
• 60 ml mlijeka
Najfiniji čokoladni kolač - priprema:
1. Zagrij pećnicu 180 stupnjeva. Namasti i pobrašni kalup za kruh veličine oko 22 x 12 x 7 cm.
2. Ručnim mikserom miksaj šećer i maslac dok se dobro ne sjedine.
3. Dalje miksaj mikserom na niskoj brzini te dodaj sol, ekstrakt vanilije, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao prah. Miksaj dok se ne sjedini.
4. Dodaj jaja, jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
5. Dodaj oko 1/3 brašna i 1/2 mlijeka i miksaj na niskoj brzini dok se ne sjedini.
6. Dodaj još 1/3 brašna i preostalo mlijeko i dobro promiješaj.
7. Dodaj preostalo brašno i sjedini sve sastojke.
8. Ulij tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno raspodijeli.
9. Peci 60 do 65 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavi da se hladi u kalupu na rešetki oko 10 minuta.
10. Pažljivo izvadi kolač iz kalupa i potpuno ga ohladi na rešetki.
Čokoladna glazura:
1. Prosij šećer u prahu u zdjelu i ostavi sa strane.
2. U loncu na laganoj vatri otopi maslac.
3. Umuti kakao prah i mlijeko te nastaviti kuhati i miješati dok se ne zgusne.
4. Čokoladnu smjesu makni s vatre i umiješaj šećer u prahu. Razrijedi s još malo mlijeka ako je potrebno, ili dodaj više šećera u prahu ako želiš gušću glazuru.
5. Kolač premaži čokoladnom glazurom ili glazurom po želji.