Ovo je 6 mitova o tamponima koji su te sigurno zbunili. A što kažu stručnjaci?

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Tampon treba mijenjati odmah pri izlasku iz bazena jer možeš zadobiti ozbiljnu vaginalnu infekciju
  • Za sprječavanje suhoće u vagini koristi manju veličinu tampona
  • I djevice smiju koristiti tampone bez straha da će naštetiti svom himenu

Sigurno si čula za menstrualnu časicu kojom su pokušali zamijeniti tampone. Čak 37 posto žena mlađih od 50 godina i dalje koriste klasične tampone tijekom menstruacije. Žene sada otvoreno govore o menstrualnom ciklusu i općenito o menstruaciji. Postoji dosta mitova koje si čula o tamponima. Jesu li oni zapravo istiniti ili lažni? Odgovore na ta pitanja nude stručnjaci...

Mit 1: "Tampone treba mijenjati što češće je moguće"

Tampone treba promijeniti čim više ne mogu upiti tekućinu, a to ćeš znati po iscjetku krvi na gaćicama. Učestalost mijenjanja ovisi o jačini menstruacije. Ako se tampon nije napunio unutar preporučenog vremena, onda bi trebala koristiti manju veličinu. Preko noći tampon može duže ostati u tijelu, ali trebala bi ga promijeniti prije spavanja i nakon ustajanja.

via GIPHY

Mit 2: " Ako si djevica nije ti dopušteno koristiti tampone"

Žene koje nisu imale seks smiju koristiti manje veličine tampona bez ikakvih problema. Himen postaje mekaniji i dolazi do popustljivog nabora kože zbog hormonskih promjena.

Mit 3: "Tijekom nošenja tampona ne možeš se baviti sportom niti plivati"

Tampon upija tekućinu u vagini tako da ne moraš brinuti o tome da će ti procuriti. Međutim, trebala bi ga promijeniti odmah nakon izlaska iz vode. U pravilu vježbanje tijekom menstruacije se preporučuje jer opušta većinu žena.

Život Znaš li kako ti krastavci i jogurt mogu pomoći u održavanju idealne težine?

Mit 4: "Tamponi isušuju rodnicu i uzrokuju gljivične infekcije"

Prema riječima stručnjaka ne postoje znanstveni dokazi za ovaj mit. Smatra se da tampon treba mijenjati samo u slučaju kada je pun ili nakon tri sata nošenja. Kako bi spriječila suhoću vagine moraš koristiti manji tampon. 

via GIPHY

Mit 5: "Sindrom toksičnog šoka je tamponska bolest"

Sindrom toksičnog šoka često je povezan s upotrebom tampona, osobito onih koji imaju veliku sposobnost upijanja. No, može se dogoditi i kod žena koje upotrebljavaju kontracepcijsku dijafragmu ili kod žena koje su rodile. Moraš ukloniti tampon na kraju menstruacije i mijenjati tampone odmah nakon plivanja jer mogu upiti bakterije iz vode.

ZANIMLJIVO Jesu li tamponi štetni ili ne?

Isto tako, upotrebljavaj najmanju moguću veličinu tampona koja ti odgovara. Upotrebom tampona koji su predebeli da bi ih udobno mogla umetnuti u vaginu može se oštetiti unutrašnjost vagine. Ova bolest može se pojaviti kod muškaraca i kod djece. 

Mit 6: " Tamponi dovode bakterije u vaginu"

Svi proizvođači tampona moraju udovoljavati najvišim standardima kvalitete i higijene. Vlakna koja se koriste u tamponima moraju udovoljavati kriterijima čistoće utvrđenim u Europskoj ustanovi za proučavanje lijekova.Tamponi ne sadržavaju mirise niti parfeme.

SAVRŠENA ZAMJENA Reci zbogom tamponima i ulošcima! Ovo su sjajne alternative

Posjeti Miss7.24sata.hr