Ovo je 5 najljepših vrtova na svijetu, vodimo te u virtualnu šetnju njima

Instagram@kriedesign
Vidi originalni članak
  • Možda smo malo pretjerali, možda ovo nije 5 apsolutno najljepših vrtova na svijetu, ali svakako su među najljepšima
  • Od vrta francuskog slikara Claudea Moneta do tropskog botaničkog vrta na Havajima, svi su predivni
  • Uz kratku priču o svakom, vodimo te i na 5-minutnu šetnju mjestima koja zaslužuju ime Raj Na Zemlji

Sutra, 20. ožujka u 03:49 sati počinje proljeće. U čast prvog proljetnog dana vodimo te u šetnju nekima od najljepših vrtova svijeta - jer najljepši su u proljeće. Neizostavno tu su dva svjetski poznata vrta u Engleskoj - tamo je svaka bakica luda za vrtlarenjem, zar ne, a to jednako vrijedi i za plemenitaše i kraljeve pa su tako mnogi od njih višestoljetna ostavština prekrasne hortikulture. U Francuskoj je znamenit vrt slikara Claudea Moneta pokraj kuće u kojoj je slikar živio i u kojem su nastale njegove brojne slike, a dva smo posjetili na drugom kraju svijeta, čikaški botanički vrt, kao i tropski botanički vrt na Havajima. Uživaj...

Neobičan cvijet Ovaj prelijepi galaktički cvijet doista postoji: saznaj sve o petuniji "Noćno nebo"

1. Waddesdon Manor, Waddesdon, Engleska

Novorenesansni dvorac Waddesdon Manor još je od kraja 19. stoljeća bio dom bogataške obitelji Rothschild. Kad je posljednji Rothschild, James, umro 1959. dvorac i zemljište preuzeo je Nacionalni fond pa je sad otvoren za posjetitelje, a ovu atrakciju godišnje posjeti više od 450 tisuća ljudi. Vrt je dizajnirao barun Ferdinand de Rothschild uz pomoć krajobraznog arhitekta, Francuza Eliea Lainéa.

2. Claude Monet’s Garden, Giverny, Francuska

Legenda kaže da se slavni francuski slikar Claude Monet odlučio doseliti u tihi Giverny nakon što je seoce ugledao iz vlaka. Nakon što si je priskrbio kuću i zemljište oko nje, sam je počeo uređivati vrt kako bi tamo imao motive za svoje radove. Serija od 250 slika pod nazivom Lopoči inspirirana je njegovim vrtom, uključujući i poznato djelo Jezero s lopočima, s japanskim mostom iznad mirnog jezerca. Monet je trideset godina crpio inspiraciju iz ovog malog kutka u Francuskoj.

Life&style Kao u bajci: možeš li vjerovati da ovaj čarobni tunel od cvijeća doista postoji?

3. Chicago Botanic Garden, Chicago, SAD

Čikaški botanički vrt sastoji se od 27 različitih vrtova (na primjer Vrt bonsaija, Engleski zidani vrt, Japanski vrt, Centar za znanost o biljkama itd.) i najpopularniji je botanički vrt u Sjedinjenim američkim državama, s više od 50.000 članova.

4. Hawaii Tropical Botanical Garden, Papaikou, Havaji

Havajski tropski botanički vrt prostire se 68km2 i nije samo vrt već i prirodni rezervat, s potocima, slapovima i stazama uz obalu Pacifika i raj je za sva osjetila. Posjed koji će kasnije postati vrt je 1977. kupio Dan J. Lutkenhouse i sam ga osmislio. Za javnost je otvoren 1984. kad je upravljanje njime obitelj Lutkenhouse prepustila neprofitnom fondu. Tamo je više od 2000 predivnih tropskih biljnih vrsta uključujući orhideje i više od 80 vrsta helikonija i bromelija, palme kokosa i manga stare više od 100 godina.

Life&style Ovo je nakon ruže drugi najfotografiraniji cvijet na svijetu - pogledaj beauty proizvode kojima je inspiracija

5. Kew Gardens, Richmond, Engleska

Kew Gardens su dio Kraljevskih botaničkih vrtova koji uključuju i Wakehurst, povijesnu građevinu i vrt na sat udaljenosti u Zapadnom Sussexu. Kew Gardens je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, njihov ogroman staklenik predivan je primjer vrtne arhitekture, a zajedno s Wakehurst pohvaliti se može s više od  27.000 biljnih vrsta, više od 8 milijuna biljaka i gljiva te bankom sjemenja 4 vrsta!

Posjeti Miss7.24sata.hr