Ovo je 10 najukusnijih talijanskih jela - trebala bi ih probati barem jednom u životu
- Jesi li znala da su tjestenina i pizza najpopularnija jela na svijetu
- Naravno da oba dolaze iz sunčane Italije, ali toliko su udomaćena da ih više nitko ne smatra nečim "stranim"
- Pogledaj kojih bi 10 jela talijanske kuhinje definitivno svatko trebao probati
Tradicionalna kuhinja Italije, ove uistinu jedinstvene zemlje, toliko je raznolika i nevjerojatna da bi bilo nemoguće obuhvatiti sve u jedan članak. Međutim, sastavili smo popis od deset najpoznatijih i najukusnijih talijanskih jela. Obavezno ih isprobaj!
1. Panini
Panini je množina talijanske riječi „panino“, koja označava mali kruh. Panini su danas svima poznati prešani i tostirani sendviči . Ključ dobrog panini sendviča je kvalitetan pšenični kruh (poput focaccie ili ciabatte). Kruh se nadjene finom šunkom, mozzarellom, rajčicama i umakom od pesta, a nerijetko se dodaje i grilano povrće. Panini je postao poznat zahvaljujući svom jednostavnom, ali profinjenom okusu.
2. Panna cotta
Panna cota je općepoznati talijanski desert. Ta je slastica prava gozba okusa spravljena od vrhnja, šećera i vanilije. Ime ove slastice potječe iz pokrajine Piedemeont, a u doslovnom prijevodu sa talijanskog znači „kuhano vrhnje“. Panna cotta je jednostavna za spravljanje. Naime, radi se o kuhanoj kremi nalik pudingu, a odlikuju je fini preljevi. Može se kombinirati s voćem, kompotom ili raznim preljevima od bobica.
3. Piletina Parmigiana
To je jedno od najpopularnijih jela na jugu Italije i Siciliji, a postalo je jednako poznato i u SAD-u. Nježni pileći file pečen u umaku od rajčice s parmezanom - nije li to savršen partner svima omiljenim špagetima?
4. Gelato
Nijedan drugi sladoled ne može se usporediti s okusom izvornog talijanskog gelata. S pravom se smatra najboljim sladoledom na svijetu. Razlika gelata i klasičnog sladoleda je u sastojcima i načinu pripreme. Naime, gelato se spravlja od više mlijeka, ne dodaju se jaja, ima 5-7 posto masnoće (za razliku od klasičnog sladoleda koji ima najmanje 10 posto), ima manje zraka u sebi, pohranjuje se i poslužuje na temperaturi od – 9 stupnjeva, ima nešto manje klasičnih okusa, ali je gušće i kremastije strukture.
5. Rižoto
Uz špagete, talijanski rižoto (risotto) smatra se jednim od najpoznatijih talijanskih jela. Kako je riža glavni sastojak, ovo jelo omogućuje ti beskrajno eksperimentiranje sa sastojcima te dodavanjem začina po želji.
6. Lazanje
Ovo tradicionalno jelo izrađeno je od slojeva tijesta i nadjeva prekrivenih umakom (obično bešamelom). Kad je riječ o nadjevu, tu se možeš poigrati: pirjano ili mljeveno meso, rajčica, špinat, ostalo povrće i, naravno, obavezno puno parmezana.
7. Tiramisu
Ova nevjerojatno „nježna“ slastica ima blagi okus kave i tradicionalno se priprema s mascarpone sirom i posebnim keksima zvanima Savoiardi (mi obično koristimo klasične piškote).
8. Tortellini
Ova talijanska tjestenina u obliku prstena izrađena je od nefermentiranog tijesta. Tortellini mogu biti punjeni mesom, sirom ili povrćem. Inače, podrijetlom su iz regije Emilije.
9. Minestrone juha
„Minestrone“ na talijanskom znači „juha od mnogo različitih sastojaka“. To je gusta juha koja se tradicionalno spravlja ljeti sa sezonskim svježim povrćem te tjesteninom ili rižom, a ponekad i s oboje. Uobičajeni sastojci uključuju grah, luk, celer, mrkvu, temeljac i rajčicu. Možeš je poslužiti toplu ili hladnu.
10. Frittata
Frittata (u prijevodu bi to otprilike značilo „prežena“) je tradicionalni talijanski omlet s povrćem i sirom (ricotta sirom ili parmezanom). Fritatta (u Istri kažu „fritaja“) se obično prvo spravlja na štednjaku, a zatim prebacuje u pećnicu. To je savršen i jednostavan doručak, ali može biti i bilo koje glavno jelo. U fritattu se, osim jaja, stavlja meso, sirevi ili povrće.