Ovih 9 predmeta u domu čine te sretnijom

Thinkstock / Spencer Davies
Kod kuće je najljepše, barem se tako kaže. Ali, nije svejedno kako ćeš urediti prostor u kojem najviše boraviš
Vidi originalni članak

Kako ćeš urediti kuću da ne bude samo lijepa, nego da te prvenstveno čini sretnom, pokazuju rezultati brojnih istraživanja 

1. Trajne biljke

Osim što će izgledati lijepo u tvom domu, jedno američko istraživanje pokazalo je da žive biljke u stanu pomažu da se osjećamo dobro i sretno. Sobno bilje dodatno pomaže smanjenju stresa. Dakle, trk do cvjećarne! 

2. Osobne fotografije 

Znanstvenici sa Sveučilišta Portsmouth otkrili su da promatranje fotografija utješno djeluje te pomaže kod depresije. Stavi u svoja četiri zida fotografije na kojima su zabilježeni lijepi trenuci - koji te usrećuju i nasmijavaju. Osobito su poželjne stare fotografije, primjerice iz djetinjstva – koje nepogrešivo bude osjećaj sreće. 

3. Zeleni ili žuti zid 

Koja boja zidova prevladava u tvom stanu? Znanstvenici iz Sveučilišta Vrije u Amsterdamu otkrili su da žuta i zelena boja najviše od svih boja izazivaju osjećaj sreće. 

4. Svijeće s mirisom vanilije 

Svijeće općenito pružaju ugodnu atmosferu u domu. Međutim, jedno istraživanje Sveučilišta Oxford istraživalo je različite mirise. Otkrili su da nam miris vanilije pomaže opustiti se te nam poboljšava raspoloženje. 

SAVJETI 5 stvari u domu koje će spriječiti da te uhvati zimska depresija

5. Dnevnik 

Pisanje dnevnika može nas usrećiti? Da, moguće je. Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili da pisanje dnevnika djeluje na psihu poput razgovora s prijateljima. Zapisivanje pozitivnih razmišljanja o budućnosti, kao i čitanje zapisa, čini nas još sretnijima. 

6. Miris cvijeća 

Ne čini nas samo cvijeće sretnima – i parfemi ili osvježivači zraka s cvjetnim mirisima (poput mirisa ruže) bude u nama osjećaje sreće, otkrili su znanstvenici.

7. Pospremljen krevet 

Kome nije poznat sljedeći scenarij: ujutro je jako stresno i žurno, pa zaboravimo pospremiti krevet. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji ujutro spremaju krevet sretniji od onih koji to ne rade. U tom istraživanju (portala Hunch.com) sudjelovalo je 68.000 ljudi, a pokazalo se da bismo doista trebale odvojiti za pospremanje te dvije minute ujutro. 

8. Domaće životinje

Ono što smo u srcu oduvijek znale, sada je dokazalo i Američko psihološko društvo: vlasnici domaćih životinja imaju više samopouzdanja te bolje društvene kompetencije. 

9. Manje je više 

Izreku „Manje je više!“ sigurno nisi prvi puta čula. Definitivno je treba uzeti k srcu kad je riječ o vlastita četiri zida. Previše predmeta u stanu (osobito raznog kičeraja) podižu razinu hormona stresa. Dakle, što je više stvari u tvom stanu, toliko si nesretnija. Razlog: ljude nered asocira na neuspjeh. 

Posjeti Miss7.24sata.hr