Ovih 7 stvari vjerojatno još večeras možeš slobodno baciti u smeće
- Primijetila si kako su ti sve police i ormari prepuni raznih stvari pa nemaš mjesta ni za čačkalice?
- Znaš što ti je činiti: vrijeme je za pospremanje!
- Već danas možeš baciti ovih sedam stvari, a da kasnije ne požališ
Uređeni dom stvara ugodnu atmosferu u kojoj volimo biti. Međutim, s vremenom se može nakupiti puno predmeta koji su korisni (ili su nekada bili), ali ih je potrebno hitno zamijeniti ili baciti nakon određenog vremena. To definitivno uključuje ovih sedam stvari…
1. Stari spremnici za skladištenje hrane
Plastični spremnici za skladištenje hrane ne traju vječno. Prema ekološkim testovima, neki plastični spremnici oslobađaju formaldehid u mikrovalnoj pećnici, dok drugi svakodnevnom uporabom gube mikroplastiku koja ulazi u hranu. Čim spremnici počnu izgledati istrošeno, izgube boju ili čak imaju pukotine i čudno mirišu, svakako bi ih trebala zamijeniti. Što kažeš na ekološki prihvatljivu alternativu od stakla?
2. Posjetnice
Gomile posjetnica uzrokuju kaos na tvom stolu? Tada bi se trebala potruditi prenijeti sve kontakte na svoj pametni telefon ili prijenosno računalo te jednom zauvijek prestati gomilati papirnate kartice.
3. Krema za sunčanje
Zaštitne kemikalije u kremama za sunčanje s vremenom gube svoju učinkovitost. Otvorenu bočicu ili sprej od prošlog ljeta slobodno možeš zbrinuti.
4. Otvoreni lak za nokte
Nakon korištenja laka, sastojci mogu ispariti ili se odvojiti, mijenjajući boju i otežavajući nanošenje. Naravno, to ne znači da lak možeš koristiti samo jednom. Ali, čim se slojevi boje slegnu ili lak za nokte iznenada postane rijedak, vrijeme je da ga ukloniš. Savjet: beauty stručnjaci čuvaju lakove u hladnjaku kako bi duže trajali.
5. Otvorena vina
Kad su vina izložena kisiku, toplini ili dnevnom svjetlu, aroma se znatno smanjuje. A ni ne može se zauvijek čuvati u hladnjaku. Kako bi otvorena boca vina ostala svježa, otvor svakako treba imati vinski čep. Savjet: što više vina ostane u boci, to se može duže čuvati - najviše sedam dana za crno vino i tri do pet dana za bijelo i roze vino. Ako su ostaci dovoljni samo za čašu laganog vina, bocu treba popiti najkasnije jedan dan nakon otvaranja.
6. Vitamini i dodaci prehrane
Baš kao i hrana, vitaminske kapsule i dodaci prehrani također gube na kvaliteti. Najbolje je provjeriti datum, odnosno rok trajanja te spremnike pravilno odložiti. Kapsule koje već dulje vrijeme stoje netaknute u tvojoj kupaonici ili kuhinji također možeš baciti.
7. Ulja za prženje, začinsko bilje i začini
Svjetlost i toplina s vremenom razgrađuju ulja i začine, zbog čega isti gube aromu. Rok trajanja može se znatno produljiti na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti, ali općenito vrijedi sljedeće: ulja treba zbrinuti nakon najviše dvije godine, začinsko bilje i začine nakon godinu dana.