Ovih 5 ljekovitih biljaka trebao bi svatko imati kod kuće ili u vrtu

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Korov ili ipak korisne biljke?
  • Ovo pitanje postavljamo si iz godine u godinu kad pripremamo gredice u vrtu ili tegle s cvijećem kod kuće
  • Ovih 5 biljaka definitivno bi trebala imati u „kućnom vrtu“

Često se iza „beskorisnih“ biljaka i cvijeća sakriva puno više od onoga što pretpostavljamo na prvi pogled. Ovih pet ljekovitih biljaka trebala bi svaka od nas imati kod kuće – misli o tome kad sljedeći puta pripremaš gredicu ili teglu za sadnju.

1. Ljekoviti neven

Sunčano-žuti cvijet, zvan i Calendula, spada među poželjnije domaće ljekovite biljke. Osim što smanjuje upale te ima antibakterijsko djelovanje, izvrsna je kod suhe i osjetljive kože – brzo je opet učini nježnom i glatkom. Melem od nevena radi prava čuda kod nečistoća kože te kod kože oštećene suncem. I sasvim usput: lijepi i jestivi cvjetovi ljekovitog nevena predivno će izgledati u ljetnoj salati. Dakle, ako želiš svojoj gredici sa začinima dati malo boje, zasadit ćeš ljekoviti neven.

2. Lipa

OK, moramo priznati da za iskorištavanje ljekovitih svojstava lipe nije dovoljna gredica u vrtu 😉. Usprkos tome, ne smijemo se odreći ove predivne biljke, a osobito njenih ljekovitih svojstava. Osobito su cvatovi drveta često korišteni u prirodnoj medicini te kozmetici. Dok čaj kod prehlade djeluje tako da potiče tijelo na znojenje te smanjuje grčeve, cvat se u kozmetici cijeni zbog smirujućeg djelovanja te zato jer daje vlagu.

3. Kantarion

Pravi kantarion doživljava krajem lipnja vrhunac sezone, a žuti cvjetovi sjaje iz mnogih vrtova. Nije ni čudo, jer ova biljka nalik korovu sve češće koristi se u prirodnoj kozmetici. Oslobađa se tvar hipericin kad se trlja cvat ili pupoljak kantariona. Pri tome se oslobađa ulje koje je – iznenađujuće – tamnocrvene boje. Djeluje pozitivno kod ožiljaka, suhe i raspucale kože. Kantarion se vrlo često spominje u kontekstu s opeklinama od sunca. Međutim, treba biti oprezan! Korištenje ulja može u nekim slučajevima dovesti do povećane UV-senzibilnosti kože. Dakle, nikako nemoj zaboraviti koristiti kremu za sunčanje.

Recepti Pogledaj kako sve bazga djeluje na tvoje tijelo - donosimo ti i najbolji recept za sok od ove čudesne biljke

4. Čili

Možda ti se u početku činilo čudnim da među ove ljekovite biljke spada i čili. Međutim, i ova biljka ima neke čarobne moći. Kapsaicin, tvar koja se nalazi u čiliju te je zaslužna za ljutinu, dobra je za razne druge stvari. Domaće ulje od čilija ne koristi se isključivo za začinjavanje jela, nego i potiče rad krvotoka. Masaže s uljem od čilija djeluju opuštajuće na mišiće te smanjuju grčeve – tako će teške i bolne noge nakon iscrpljujućeg dana postati prošlost. Pošto ljutina ulja potiče krvotok na rad, možeš staviti nekoliko kapi na usne. Lagano će nateći od kapsaicina te se pobrinuti za pune i crvene usne.

5. Kopriva

Koprivu, biljku koju možemo vidjeti gotovo pored svakog puta, većina nepošteno smatra korovom. Ono što mnogi ne znaju: kopriva je prava čudotvorna biljka – kad je riječ o njezi našeg tijela. Od tinkture za poticanje rasta kose, preko čaja protiv akni pa sve do šampona protiv prhuti – kopriva je superkorisna i djelotvorna. Ova nekomplicirana biljka doista raste posvuda naokolo pa ju je lako sakupiti. Možda će sljedeće godine dobiti počasno mjesto u našem vrtu.

Kućno bilje Drvo banane u tegli je sada veliki hit. Prekrasno je i nije prezahtjevno, ali postoji jedna kvaka

Posjeti Miss7.24sata.hr