Ovih 10 vrsta povrća ljudi najviše mrze - iako svako od njih ima sjajne zdravstvene benefite
- Povrće je prepuno svih vrsta hranjivih tvari koje trebaju našem tijelu
- Budući da svako povrće nudi nešto drugačije, dobro je da redovno uključuješ širok raspon povrća u svoju prehranu
- Nažalost, određeno povrće je jednostavno teže uvrstiti u prehranu - zbog ukusa
Otkrit ćemo ti 10 najomraženijih sorti povrća širom svijeta i možda si i ti jedna od onih ljudi koji ih jednostavno ne mogu podnijeti. Uh, a mnogo od ovog povrća nudi izvrsne zdravstvene blagodati. Dobra vijest je da je vrlo moguće učiniti ih dopadljivim, jer ćeš u nastavku naći i prijedloge o tome kako to učiniti!
1. Bamija
Zašto je voljeti: bamija je bogata vlaknima i ima vrlo malo kalorija. Brojna znanstvena istraživanja sugeriraju da je vrlo korisna za preddijabetičare i dijabetičare jer može pomoći u upravljanju šećerom u krvi.
Kako je voljeti: mnogi mrze bamiju zbog guste teksture. Stručnjaci savjetuju da se reže na tanko, a zatim doda juhama, što čini njenu teksturu znatno manje primjetnom.
2. Kelj pupčar
Zašto ga voljeti: kelj pupčar je jako dobar u jačanju imunološkog sustava zbog fenomenalnog sadržaja vitamina C. Također opskrbljuje tijelo omega-3 masnim kiselinama koje trebaju mozak, srce i zglobovi.
Kako ga voljeti: okus kelja pupčara može se lako sakriti uz pomoć raznih biljaka poput timijana i ružmarina. Sjajna je ideja napuniti ga drugim povrćem.
3. Brokula
Zašto je voljeti: baš kao i kelj pupčar, brokula je osnaživač imunološkog sustava. Također pomaže u neutraliziranju otrovnih tvari u tijelu, sprečavajući ih da ne oštete zdravlje.
Kako je voljeti: pomisao da jedemo samu brokulu dovoljna je da se mnogi ljudi osjećaju nelagodno. Zato se najbolje miješa s raznim vrstama povrća, pa čak i s mesom i ribom.
4. Patlidžan
Zašto ga voljeti: kalij, fosfor, B kompleks, vitamin C - to su tek neki od hranjivih sastojaka koje možeš dobiti iz svakog serviranja patlidžana, čiju teksturu i okus mrze mnogi.
Kako ga voljeti: jedan od najboljih načina da patlidžane učiniš ukusnima je tako da ih izrežeš poprečno, a zatim prije pečenja, pečenja na roštilju ili prženja uvaljaš u parmezan.
5. Lima grah
Zašto ga voljeti: lima grah opskrbljuje tijelo bjelančevinama. Nadalje, pun je folata - koji su najpovoljniji za trudnice jer mogu pomoći u smanjenju rizika od defekcija kod poroda.
Kako ga voljeti: odlična je ideja da staviš taj grah u svoja omiljena jela od mesa, jer će im se tekstura sigurno jako dobro slagati.
6. Kelj
Zašto ga voljeti: kelj je bogat vitaminima A i K, a također pomaže u detoksikaciji tijela. Poznato je da poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava te usporava proces starenja - jer ima puno antioksidanata.
Kako ga voljeti: jedan od najučinkovitijih načina da se kelj učini simpatičnim jest pretvaranje kelja u čips.
7. Cvjetača
Zašto je voljeti: cvjetača (ili karfiol) je savršena za sve koji žele smršavjeti, regulirati šećer u krvi, smanjiti rizik od raka i imati zdrave oči.
Kako je voljeti: jesi li znala da cvjetaču možeš naribati, a zatim je pržiti s komadićima povrća? To obično rade oni koji žele uživati u prženoj riži, ali bez stvarne riže kako bi smanjili unos kalorija.
8. Cikla
Zašto je voljeti: cikla djeluje na jačanje kostiju, jačanje imunološkog sustava, smanjenje rizika od urođenih mana i niži rizik od raka. Također je sjajna za ljude s visokim krvnim tlakom i bolestima srca.
Kako je voljeti: tajna dobre cikle je u tome da je nasjeckaš na male komadiće, a zatim dodaš u salate ili u hrpu omiljenog povrća.
9. Repa
Zašto je voljeti: prehrambeni profil repe može zaista impresionirati. Neke od hranjivih sastojaka koje sadrži su kalcij, bakar, željezo, magnezij, kalij te vitamini A, C, K i E.
Kako je voljeti: ako su pečene s gljivama. Postoje neki koji je više vole s mrkvom.
10. Paprika babura
Zašto je voljeti: paprike su pune vitamina C i zato su jačaju imunološki sustav te su zaštitnice kože od oštećenja i starenja.
Kako je voljeti: paprike imaju bolji okus ako su pečene i začinjene željenim biljem. Mnogi vole dodati malo naribanog sira.