Ove mini pavlove s jagodama savršena su poslastica za proljetna druženja

Unsplash/Serghei Savchiuc
Vidi originalni članak
  • Pavlova torta savršen je proljetni desert jer je lagana i prozračna i u nju možemo staviti koje god voće želimo pa čak i omiljene jagode
  • Osim što je jako ukusna, pavlova je i jednostavna za pripremu te ne oduzima puno vremena
  • Pavlova se može napraviti i kao jedna velika torta, ali i kao nekoliko manjih, mini tortica koje su savršene za druženja
  • Pročitaj također: Najukusniji kolač od pudinga i jagoda koji budi uspomene na djetinjstvo

Sezona jagoda već je itekako počela što znači samo jedno - deserti od jagoda su apsolutni must have svakog proljetnog druženja. Jedan od mnogima omiljenih deserata koji uključuje jagode je i torta pavlova koja je napravljena od meringe, odnosno kore od bjelanjaka te kreme na bazi tučenog vrhnja. Pavlovu svi obožavaju upravo zato što je lagana i prozračna, a dodatnu svježinu joj daje voće kojeg ima u izobilju. 

Također, kada je riječ o pripremi pavlove, ona je vrlo jednostavna te je jedina stavka na koju najviše treba obratiti pažnju - da bjelanjke ne mutiš previše, odnosno predugo kako ne bi splasnuli. Ali, kako bi spriječila da se to dogodi, postoji mali trik koji je naveden u receptu za mini pavlove s jagodama koji slijedi u nastavku. 

Sastojci: 

Za kore: 

  • 200 g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica octa

Za kremu: 

  • 100 g jagoda
  • 240 ml vrhnja za šlag
  • 30 g šećera u prahu
  • Nekoliko jagoda za ukras 

Priprema: 

Kore: 

  1. Za početak, pećnicu zagrij na 170 stupnjeva.
  2. U velikoj posudi miksaj bjelanjke dok se postanu pjenasti, dodaj sol i miksaj još kratko na srednjoj brzini. Potom jednu po jednu žlicu, dodaj šećer i gustin koje si prethodno pomiješala u odvojenoj posudi. Dok dodaješ mješavinu šećera i gustina, miksaj na srednjoj brzini. 
  3. Kada si potrošila svu mješavinu šećera i gustina, pojačaj brzinu dok se od bjelanjaka, kada metlicu miksera povučeš prema gore, ne formiraju čvrsti vrhovi. Tada znaš da je snijeg savršene gustoće, odnosno teksture
  4. Dodaj ekstrakt vanilije i ocat pa bjelanjke ih još samo kratko umuti tek dok se sve ne sjedini i za to će ti biti potrebno nekoliko sekundi pa pripazi da snijeg od bjelanjaka ne premiksaš kako ne bi splasnuo.
  5. Od dobivenog snijega, na limu obloženom papirom za pečenje, slastičarskom vrećicom formiraj osam hrpica nalik na gnijezdo i stavi ih peći, ali temperaturu u pećnici smanji na 150 stupnjeva. Peci 30 minuta pa ugasi pećnicu i otvori vrata od pećnice na pola kako bi se kore još malo isušile. Tako ostavi otprilike sat vremena dok se u potpunosti ne ohlade. 

Krema: 

  1. Kremu od jagoda pripremi tako što ćeš jagode nasjeckati na sitne komade, posuti ih šećerom u prahu te ih dodati u vrhnje za šlag koje si prethodno umutila. Ako smatraš da su jagode dovoljno slatke, možeš izostaviti šećer.

Slaganje: 

  1. Kada su se kore dovoljno ohladile, napuni ih kremom od jagoda. Sve dodatno ukrasi jagodama koje si nasjeckala na kockice, a možeš dodati i drugo bobičasto voće ili listiće mente za malo zelenila. 
Posjeti Miss7.24sata.hr