Kolača s jagodama nikad nam nije dosta! Pripremamo mini pavlove s jagodama
- Jagode su najproljetnije voće od sveg proljetnog voća i dok im je sezona, nemilice to koristimo za pripremu deserata s jagodama
- Same po sebi su lagane pa kad im još dodamo nježnu meringu, dobit ćemo lagan i oku privlačan kolač (kojem možemo dodati i drugo bobičasto voće, poput borovnica)
- Ova slastica verzija je obožavane torte Pavlova koju ćemo pretvoriti u mini Pavlove s jagodama - i guštati!
- Pročitaj također: Imamo recept za najjednostavniju, ali i najfiniju klasičnu tortu od jagoda i šlaga
Sezona jagoda već je itekako počela što znači samo jedno - deserti od jagoda su apsolutni must have svakog proljetnog druženja. Jedan od mnogima omiljenih deserata koji uključuje jagode je i torta pavlova koja je napravljena od meringe, odnosno kore od bjelanjaka te kreme na bazi tučenog vrhnja. Pavlovu svi obožavaju upravo zato što je lagana i prozračna, a dodatnu svježinu joj daje voće kojeg ima u izobilju.
Također, kada je riječ o pripremi pavlove, ona je vrlo jednostavna te je jedina stavka na koju najviše treba obratiti pažnju - da bjelanjke ne mutiš previše, odnosno predugo kako ne bi splasnuli. Ali, kako bi spriječila da se to dogodi, postoji mali trik koji je naveden u receptu za mini pavlove s jagodama koji slijedi u nastavku.
Mini Pavlove s jagodama
Sastojci:
Za kore:
- 200 g šećera
- 2 žlice gustina
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica octa
Za kremu:
- 100 g jagoda
- 240 ml vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- Nekoliko jagoda za ukras
Priprema:
Kore:
- Za početak, pećnicu zagrij na 170 stupnjeva.
- U velikoj posudi miksaj bjelanjke dok se postanu pjenasti, dodaj sol i miksaj još kratko na srednjoj brzini. Potom jednu po jednu žlicu, dodaj šećer i gustin koje si prethodno pomiješala u odvojenoj posudi. Dok dodaješ mješavinu šećera i gustina, miksaj na srednjoj brzini.
- Kada si potrošila svu mješavinu šećera i gustina, pojačaj brzinu dok se od bjelanjaka, kada metlicu miksera povučeš prema gore, ne formiraju čvrsti vrhovi. Tada znaš da je snijeg savršene gustoće, odnosno teksture
- Dodaj ekstrakt vanilije i ocat pa bjelanjke ih još samo kratko umuti tek dok se sve ne sjedini i za to će ti biti potrebno nekoliko sekundi pa pripazi da snijeg od bjelanjaka ne premiksaš kako ne bi splasnuo.
- Od dobivenog snijega, na limu obloženom papirom za pečenje, slastičarskom vrećicom formiraj osam hrpica nalik na gnijezdo i stavi ih peći, ali temperaturu u pećnici smanji na 150 stupnjeva. Peci 30 minuta pa ugasi pećnicu i otvori vrata od pećnice na pola kako bi se kore još malo isušile. Tako ostavi otprilike sat vremena dok se u potpunosti ne ohlade.
Krema:
Kremu od jagoda pripremi tako što ćeš jagode nasjeckati na sitne komade, posuti ih šećerom u prahu te ih dodati u vrhnje za šlag koje si prethodno umutila. Ako smatraš da su jagode dovoljno slatke, možeš izostaviti šećer.
Slaganje:
Kada su se kore dovoljno ohladile, napuni ih kremom od jagoda. Sve dodatno ukrasi jagodama koje si nasjeckala na kockice, a možeš dodati i drugo bobičasto voće ili listiće mente za malo zelenila.