Ove Ledene mak kocke su savršen desert, a posebno su lagane i osvježavajuće zbog jednog dodatka
- Svi volimo osvježavajuće kolače koji su savršeni za nadolazeće proljeće i vrtno druženje
- Postoji nekoliko različitih recepata za mak kocke, a ljubitelji klasike dodatno će uživati u ovoj osvježavajućoj varijanti
- Iznimno je ukusan i lagan zahvaljujući biskvitu od bjelanjaka
Ledene mak kocke posebne su po ukusnom biskvitu koji radi od bjelanjaka u koje umiješamo mak. To biskvitu daje efektnu srebrnu boju, jako je lagan te će ga zbog toga voljeti ne samo ljubitelji maka već i svi ostali koji cijene dobar kolač. Sloj središnje kreme od žutanjaka glavna je zvijezda koja ove ledene kocke čini toliko ukusnom slasticom. Kada se dobro ohladi neodoljiva je i osvježavajuća tako da je teško ostati na samo jednom komadu. Završni sloj OD šlaga s ovom se kremom savršeno nadopunjuje, TE daje efektni treći sloj.
Istraživanja su pokazala kako nas pečenje kolača i priprema hrane čini sretnicima
Sastojci za biskvit
- 7 bjelanjaka
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera Dolcela
- 150 g maka Dolcela
- 2 žlice praška za pecivo Dolcela
- 200 ml mlijeka
Sastojci za kremu
- 7 žutanjaka
- 90 g šećera
- 100 g Gussnela Dolcela
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 Šlagfix Dolcela
Priprema
- Bjelanjke pomoću električne miješalice istuci u čvrti snijeg.
- Šećer pomiješaj s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodaji u snijeg od bjalanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
- Mak samelji, stavi u posudu pa pomiješaj Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješaj u istučeni snijeg.
- Pripremljenu smjesu izlij u namašćeni lim za pečenje veličine 40x24 cm i peci ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Pečeni biskvit pusti da se malo ohladi pa ga prelij s 200 ml toplog mlijeka.
- Žumanjcima dodaj šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijka i dobro izmiješaj kako bi dobila glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavi na vatru da zakuha.
- Kada je mlijeko zakuhalo uklonio ga s vatre iu njega pomoću pjenjače umiješaj pripremljeni smjesu. Vrati na laganu vatru i neprestano miješajući kuhaj oko 1-2 minute. Ukloni s vatre i pusti da se ohladi do sobne temperature.
- Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istuci te izmiješaj s ohlađenim kremom.
- Kremu ravnomjerno nanesi na pripremljeni biskvit i poravnaj. Kolač stavi u hladnjak na 30-tak minuta kako bi se krema stisnula.
- Vrhnje za šlag istuci toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istuci. Pripremljeni šlag nanesi na kremu, poravnaj i stavi u hladnjak na barem jedan sat.
U novom epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirala je Antonija Blaće
Cijelu epizodu pogledaj OVDJE