Ovaj trik s tjesteninom učinit će te vitkijom, a imamo i recept za jelo s kojim možeš mršavjeti
- S ugljikohidratima do željene tjelesne težine?
- Moguće je! Stručnjakinja otkriva kako to funkcionira
- Naime, ako želiš smršaviti, ne moraš se odreći tjestenine
Kada je u pitanju gubitak kilograma, mnogi ljudi misle da se figura iz snova može postići jedino strogom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Ili da moraš vježbati odricanje. Autorica kuharice Petra Hola-Schneider („Sada jedem tjesteninu i ne žalim“) dokazuje da to nije tako. Objavila je genijalan trik koji omogućuje „konzumaciju tjestenine bez grižnje savjesti“.
„Jela od tjestenine napunim zdravim sastojcima, tako da tjestenina ima sporednu ulogu: nema umaka od vrhnja ili sira, samo puno šarenog povrća i bjelančevina.“ Na taj način ne samo da opskrbljuješ svoje tijelo vrijednim vitaminima, mineralima i bjelančevinama, nego se i zasitiš i nemaš osjećaj da se nečega moraš odreći.
Recept: tjestenina s piletinom i lećom
Sastojci za 2 osobe:
Nutritivne vrijednosti po osobi: 690 kcal, 51 g bjelančevina, 15 g masnoća, 78 g ugljikohidrata
• 70 g ljutike
• 2-3 režnjića češnjaka
• 200 g mrkve
• 1 vezica mladog luka
• 200 g patlidžana
• 200 g tikvica
• 200 g paprike
• 200 g rajčice
• 1 žlica ulja
• 120 g špageta od cjelovitih žitarica
• 15 g koncentrata rajčice
• krupna morska sol
• papar iz mlinca
• 1 žlica listića timijana
Za posluživanje
• naribani parmezan
• 70 g kuhane crvene leće (suhe težine)
• 200 g fileta prženih pilećih ili purećih prsa (alternativno tofu, tofu od slanutka ili seitan)
Priprema
1. Oguli ljutiku i češnjak, nasitno nareži ljutiku, a češnjak nasitno nasjeckaj. Očisti i operi preostalo povrće, a mrkvu oguli. Nareži mladi luk i mrkvu na trakice. Nareži patlidžane, tikvice i papriku na kockice, a rajčice na krupnije komade.
2. U tavi ugrij ulje i pirjaj ljutiku, češnjak, mladi luk i mrkvu 5 minuta, a zatim dodaj preostalo povrće (osim rajčice) i pirjaj oko 10 minuta uz često miješanje.
3. Skuhaj rezance u dosta kipuće slane vode prema uputama na pakiranju (al dente). Zatim prelij u cjedilo, sačuvaj vodu od kuhanja tjestenine i ostavi je sa strane.
4. Povrću dodaj pastu od rajčice i kratko poprži. Zatim dodaj rajčice i sve pomiješaj sa 75 ml vode od kuhanja tjestenine. Ugasi štednjak. Smjesu dobro začini solju i paprom. Na kraju umiješaj špagete i timijan.
5. Posluži tjesteninu s parmezanom, lećom i filetom pilećih ili purećih prsa.
Savjet: povrće u receptu možeš mijenjati po želji! To čini ovo jelo idealnim za korištenje ostataka od kuhanja.