Ovaj rižoto s vrganjima i vermutom oduševit će i najveće gurmane
- Premda baš i ne volimo tmurno jesensko vrijeme, jako volimo plodove jeseni
- Osobito volimo darove šume – gljive!
- Donosimo ti recept za profinjeni rižoto s vrganjima
Vrganje nazivaju još i „šumsko zlato“ te „kralj među gljivama“ – pošto su toliko plemeniti i vrijedni. A možda i zato što imaju fenomenalan te nezamjenjiv okus i miris. Na primjer, u kremastom rižotu s malo svježe naribanog parmezana…
Sastojci (za 4 osobe)
• 5 ljutika
• 4 žlice maslinova ulja
• 50 g maslaca
• 250 g riže za rižoto
• 2 borovice (smrvljene)
• morska sol
• 200 ml vermuta
• 600 ml telećeg temeljca (iz staklenke)
• 250 g vrganja
• 60 g parmezana (svježe naribanog)
• papar (svježe mljeveni)
• malo soka od limuna
• ½ vezice timijana
Priprema
1. Oljušti ljutiku te nasitno nasjeckaj. Ugrij u loncu 2 žlice ulja i 25 g maslaca te staklasto propirjaj ljutiku. Dodaj rižu i borovice, posoli te pirjaj oko 2 minute uz stalno miješanje dok riža ne postane staklasta. Ulij vermut te ostavi da zavrije.
2. Ugrij teleći temeljac te postepeno umiješaj u rižoto. Riža treba potpuno upiti tekućinu prije nego doliješ još. Nakon nekih 20 minuta (vrijeme kuhanja ovisi o sorti riže) je riža kuhana. Zrna riže trebaju imati još „tvrdoće“.
3. U međuvremenu prebriši gljive kuhinjskim papirom te očisti. Po potrebi prereži gljive na dva dijela. Ugrij preostalo ulje u tavi te poprži gljive. Posoli ih te popapri.
4. Ostavi 2 žlice parmezana za kasnije. Preostali parmezan i maslac umiješaj u rižoto. Začini solju, paprom i sokom od limuna. Umiješaj pržene gljive u rižoto. Pospi nasjeckanim timijanom te preostalim parmezanom. Odmah posluži.