Ovaj rižoto s vrganjima i vermutom oduševit će i najveće gurmane

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Premda baš i ne volimo tmurno jesensko vrijeme, jako volimo plodove jeseni 
  • Osobito volimo darove šume – gljive! 
  • Donosimo ti recept za profinjeni rižoto s vrganjima 

Vrganje nazivaju još i „šumsko zlato“ te „kralj među gljivama“ – pošto su toliko plemeniti i vrijedni. A možda i zato što imaju fenomenalan te nezamjenjiv okus i miris. Na primjer, u kremastom rižotu s malo svježe naribanog parmezana…

Sastojci (za 4 osobe)

• 5 ljutika

• 4 žlice maslinova ulja 

• 50 g maslaca

• 250 g riže za rižoto

• 2 borovice (smrvljene)

• morska sol

• 200 ml vermuta

miss7 kuha Baš šteta... Pogreške koje većina nas radi s pripremom rižota, tjestenine i odreska

• 600 ml telećeg temeljca (iz staklenke)

• 250 g vrganja 

• 60 g parmezana (svježe naribanog)

• papar (svježe mljeveni)

• malo soka od limuna 

• ½ vezice timijana 

Priprema 

1. Oljušti ljutiku te nasitno nasjeckaj. Ugrij u loncu 2 žlice ulja i 25 g maslaca te staklasto propirjaj ljutiku. Dodaj rižu i borovice, posoli te pirjaj oko 2 minute uz stalno miješanje dok riža ne postane staklasta. Ulij vermut te ostavi da zavrije. 

2. Ugrij teleći temeljac te postepeno umiješaj u rižoto. Riža treba potpuno upiti tekućinu prije nego doliješ još. Nakon nekih 20 minuta (vrijeme kuhanja ovisi o sorti riže) je riža kuhana. Zrna riže trebaju imati još „tvrdoće“. 

Od čega je napravljen Znaš li od čega je zapravo spravljena imitacija mesa jastoga u tvom rižotu od plodova mora?

3. U međuvremenu prebriši gljive kuhinjskim papirom te očisti. Po potrebi prereži gljive na dva dijela. Ugrij preostalo ulje u tavi te poprži gljive. Posoli ih te popapri. 

4. Ostavi 2 žlice parmezana za kasnije. Preostali parmezan i maslac umiješaj u rižoto. Začini solju, paprom i sokom od limuna. Umiješaj pržene gljive u rižoto. Pospi nasjeckanim timijanom te preostalim parmezanom. Odmah posluži. 

Posjeti Miss7.24sata.hr