Mljac! Ovaj kremasti kolač od čokolade i višanja razmazit će sve tvoje ukućane i goste
- Tko može odoljeti kombinaciji čokolade i višanja?
- Pa, vjerojatno nitko!
- Stoga ti donosimo recept za kremaste kolače od čokolade i višanja iz lima - čisto uživanje, bez obzira na godišnje doba
Naše najnovije slatko otkriće: rajski kolač od čokolade i višanja. Sjajna stvar s ovim kolačem? Možemo uživati tijekom cijele godine. Naime, srce kolača od čokolade čine višnje iz staklenke (kompot) na laganom biskvitu ispod kremaste čokoladne kreme – a na vrhu su još fine čokoladne mrvice. Doista rajski!
Mali savjet: začini čokoladnu kremu s After Eight čokoladicama, Kinder čokoladicama ili bilo kojim drugim slatkišem koji sadrži kakao. Jednostavno ih otopi u toplom vrhnju i stavi u hladnjak preko noći. Na ovaj način stvaraš svoju osobnu poslasticu.
Recept za kolač od čokolade i višanja
Sastojci za 18 komada:
• 600 g vrhnja za šlag
• 200 g tamne čokolade
• 2 staklenke (po 720 ml) kompota od trešanja
• 100 g tamne čokolade za kuhanje
• 5 jaja
• 125 g šećera
• 1 prstohvat soli
• 1 vanilin šećer
• 100 g brašna
• 50 g jestivog škroba
• 2 žličice sode bikarbone
• 1/2 žličice kakaa u prahu
• 1 žlica šećera u prahu
• masnoća za lim za pečenje
• papirnati ručnici
Priprema:
1. Zagrij vrhnje u loncu te otopi čokoladu uz stalno miješanje. Stavi potom u posudu, poklopi te ostavi u hladnjaku preko noći.
2. Višnje ulij u sito i dobro ocijedi. Grubo nasjeckaj čokoladu za kuhanje te rastopi u posudi uronjenoj u vruću vodu. Potom makni sa štednjaka.
3. Odvoji bjelanca od žumanaca. Stuci čvrsti snijeg od bjelanaca, šećera, soli i vanilin šećera. Umiješaj žumanca. Pomiješaj brašno, škrob i prašak za pecivo, prosij u snijeg te umiješaj. Dodaj čokoladu te umiješaj. Stavi tijesto na namašćeni lim (32 x 39 cm), zagladi te peci u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko 18 minuta. Izvadi iz pećnice, stavi na rešetku i pusti da se ohladi.
4. Zatim odreži 1/3 tijesta (približno 32 x 13 cm) i izmrvi ga. Trešnje posuši kuhinjskim papirom pa ih ravnomjerno rasporedi po tijestu. Miksaj čokoladnu kremu dok ne postane čvrsta. Ravnomjerno je rasporedi po višnjama. Na to ravnomjerno rasporedi mrvice i lagano ih pritisni. Stavi kolač u hladnjak na otprilike 2 sata. Pomiješaj kakao i šećer u prahu. Pospi time kolač pa nareži na komade.