Otkrit ćemo ti kako pravilno zamrznuti kolače, kekse, božićne kolačiće i kreme
- Ispekla si previše kolača i ne znaš što ćeš s njima? Ili želi nešto ispeći već sad pa da imaš za Božić?
- Naravno da ti nije ni kraj pameti baciti ih, a nemaš ih ni više kome pokloniti?
- Ovi savjeti i trikovi pomoći će ti da savršeno zamrzneš svoje omiljene deserte te duže vrijeme uživaš u njima
Zimsko vrijeme je vrijeme za pečenje kolača. Božićno raspoloženje nije jednina stvar koja nas tjera ka pećnici – trenutačno smo i češće kod kuće. Međutim, mnogima od nas ostane nešto deserata koje ne stignemo ili jednostavno ne možemo pojesti. Što napraviti s tim „viškom“? Prije nego pomisliš da bi ih bacila, pokušaj zamrznuti kolače. Donosimo ti najvažnije savjete za zamrzavanje kolača, keksa i sl.
1. Tijesto za kekse
Ako imaš sirovo tijesto za kekse, možeš ga sasvim jednostavno zamrznuti. Oblikuj kugle od tijesta te ih stavi u plastičnu posudu ili ostavi cijelo tijesto u komadu pa omotaj plastičnom folijom. Obje varijante mogu stajati u zamrzivaču do tri mjeseca pa kad ti opet dođe volja da jedeš kekse, odmrzni tijesto i ispeci svježe.
2. Kolačići ili muffini
Omotaj kolačiće ili muffine u jedan sloj prozirne folije te potom u aluminijsku foliju. Tako ih možeš držati do četiri mjeseca u zamrzivaču. Kad dobiješ želju za kolačima, odmrzavaj ih oko dva sata u hladnjaku pa onda ostavi na sobnoj temperaturi da se odmrznu do kraja.
3. Pečeni keksi
Ohlađene kekse možeš raširiti na limu za pečenje ili pladnju pa ih tako staviti u hladnjak. Kad se keksi zamrznu, možeš ih pospremiti u plastičnu posudu ili vrećicu te tako držati do tri mjeseca u zamrzivaču. Prije posluživanja ih ostavi na sobnoj temperaturi da se odmrznu (ako želi da se brže odmrznu, zagrij ih u pećnici).
4. Kolači od sira
Kolači od sira mogu se super zamrznuti. Za to ih jednostavno omotaj prozirnom folijom pa stavi u zamrzivač. Tamo mogu stajati do četiri mjeseca. Kad ih želiš konzumirati, jednostavno ih ostavi u hladnjaku preko noći.
5. Krema s maslacem
Ostalo ti je puno kreme s maslacem? Možeš je držati u hermetički zatvorenoj posudi do dva tjedna u hladnjaku. Ako je želiš duže čuvati, jednostavno je stavi u zamrzivač i tamo može stajati do šest mjeseci. Kad je želiš nanovo upotrijebiti, odmrzni je pa po potrebi još jednom stuci s pomoći miksera.