Otkrit ćemo ti kako pravilno zamrznuti kolače, kekse, božićne kolačiće i kreme

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Ispekla si previše kolača i ne znaš što ćeš s njima? Ili želi nešto ispeći već sad pa da imaš za Božić?
  • Naravno da ti nije ni kraj pameti baciti ih, a nemaš ih ni više kome pokloniti?
  • Ovi savjeti i trikovi pomoći će ti da savršeno zamrzneš svoje omiljene deserte te duže vrijeme uživaš u njima 

Zimsko vrijeme je vrijeme za pečenje kolača. Božićno raspoloženje nije jednina stvar koja nas tjera ka pećnici – trenutačno smo i češće kod kuće. Međutim, mnogima od nas ostane nešto deserata koje ne stignemo ili jednostavno ne možemo pojesti. Što napraviti s tim „viškom“? Prije nego pomisliš da bi ih bacila, pokušaj zamrznuti kolače. Donosimo ti najvažnije savjete za zamrzavanje kolača, keksa i sl. 

1. Tijesto za kekse 

Ako imaš sirovo tijesto za kekse, možeš ga sasvim jednostavno zamrznuti. Oblikuj kugle od tijesta te ih stavi u plastičnu posudu ili ostavi cijelo tijesto u komadu pa omotaj plastičnom folijom. Obje varijante mogu stajati u zamrzivaču do tri mjeseca pa kad ti opet dođe volja da jedeš kekse, odmrzni tijesto i ispeci svježe. 

2. Kolačići ili muffini 

Omotaj kolačiće ili muffine u jedan sloj prozirne folije te potom u aluminijsku foliju. Tako ih možeš držati do četiri mjeseca u zamrzivaču. Kad dobiješ želju za kolačima, odmrzavaj ih oko dva sata u hladnjaku pa onda ostavi na sobnoj temperaturi da se odmrznu do kraja. 

3. Pečeni keksi 

Ohlađene kekse možeš raširiti na limu za pečenje ili pladnju pa ih tako staviti u hladnjak. Kad se keksi zamrznu, možeš ih pospremiti u plastičnu posudu ili vrećicu te tako držati do tri mjeseca u zamrzivaču. Prije posluživanja ih ostavi na sobnoj temperaturi da se odmrznu (ako želi da se brže odmrznu, zagrij ih u pećnici). 

Life&style Slani keksi sa sirom i češnjakom toliko su dobri i jednostavni da ćeš ih praviti svaki tjedan

4. Kolači od sira 

Kolači od sira mogu se super zamrznuti. Za to ih jednostavno omotaj prozirnom folijom pa stavi u zamrzivač. Tamo mogu stajati do četiri mjeseca. Kad ih želiš konzumirati, jednostavno ih ostavi u hladnjaku preko noći. 

5. Krema s maslacem 

Ostalo ti je puno kreme s maslacem? Možeš je držati u hermetički zatvorenoj posudi do dva tjedna u hladnjaku. Ako je želiš duže čuvati, jednostavno je stavi u zamrzivač i tamo može stajati do šest mjeseci. Kad je želiš nanovo upotrijebiti, odmrzni je pa po potrebi još jednom stuci s pomoći miksera. 

Life&style Blagdanski stol nezamisliv je bez ovog božićnog klasika: Najbolji recept za linzer kekse

Posjeti Miss7.24sata.hr