Osvježavajući Raffaello kolač s jagodama i kokosom? Ne može biti loše!
- U vrućim mjesecima najdraže su nam one slastice koje su zahvaljujući svojim sastojcima gotovo pa sinonim za ljeto
- Ako su inspirirane Raffaellom, omiljenim i najpopularnijim ljetnim slatkišem, sigurni smo da nećemo biti razočarani
- U potrazi za nekim novim receptima s kokosom u glavnoj ulozi, otkrili smo jedan koji nas je oduševio ne samo kombinacijom okusa, već i jednostavnošću pripreme
Koliko god obožavali slatko i koliko god svim mogućim slasticama ne mogli odoljeti, postoji cijeli niz onih za koje nam u vrućim mjesecima, već nakon nekoliko zalogaja, postane kristalno jasno da su bile bolja ideja u teoriji nego u praksi i da su s razlogom primjerenije nešto hladnijim danima.
Isto tako, postoje i one koje su zahvaljujući svojim sastojcima gotovo pa sinonim za ljeto, a ako su inspirirane Raffaellom, omiljenim i najpopularnijim ljetnim slatkišem, sigurni smo da nećemo biti razočarani. U potrazi za nekim novim receptima s kokosom u glavnoj ulozi, otkrili smo jedan koji nas je oduševio ne samo kombinacijom okusa, već i jednostavnošću pripreme.
Sestre Najat i Nadia koje stoje iza slastičarskog bloga Kookmutsjes osmislile su recept za Raffaello kolač s jagodama kao prefinu i neodoljivu poslasticu koja će zasladiti, ali i osvježiti i najvruće dane i za čiju je pripremu potrebno tek nekoliko minuta.
Sastojci za Raffelo kolač s jagodama:
Tijesto:
- 3 jaja
- 100 g granuliranog šećera
- 8 g vanilin šećera
- 100 ml mlijeka
- 75 g maslaca
- 65 ml suncokretovog ulja
- 175 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Krema:
- 400 ml mlijeka
- 75 g granuliranog šećera
- 8 g vanilin šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele cokolade
- 40 g kokosa brašna
Glazura:
- 250 ml mlijeka
- 75 g granuliranog šećera
- Kokos brašno i jagode za ukras
Raffelo kolač s jagodama - priprema:
1. Prvi korak je otapanje maslaca u loncu na laganoj vatri. Dok se maslac lagano hladi, u zdjeli izmiksamo jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodamo mlijeko, otopljeni maslac i suncokretovo ulje te ponovno miksamo. Iduće što dodajemo su brašno i prašak za pecivo te miksamo dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu.
2. Polovicu dobivene smjese izlijemo u kalup za pečenje koji po želji može biti okrugli ili četvrtasti i kojeg obložimo papirom za pečenje ili premažemo maslacem i pobrašnimo. Smjesu pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 ℃ na 10 minuta.
3. Dok se tijesto peče, u tavi zagrijavamo mlijeko zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i kukuruznim škrobom na srednje jakoj vatri, neprestano lagano miješajući, a kada se smjesa počne zgušnjavati, dodamo slatko vrhnje, sve dobro promiješamo i maknemo kremu s vatre. U nju dodamo izlomljenu bijelu čokoladu i ostavimo je stajati 1 minutu, a zatim je miješamo dok se potpuno ne otopi. Nakon toga, dodamo kokos brašno i sve dobro promiješajmo. Dobivenu kremu podijelimo na dva dijela i ostavimo da se ohladi.
4. Preko ispečenog tijesta premažemo polovinu kreme, a zatim sve prelijemo ostatkom smjese za tijesto. Kolač vraćamo u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 ℃ i pečemo cca 30 minuta.
5. Za to vrijeme zakuhamo mlijeko (250 ml) zajedno sa šećerom (75 g), a dobivenu smjesu prelijemo preko kolača kada se ispeče te sve ostavimo da se ohladi.
6. Za kraj kolač premažemo ostatkom kreme i po želji ukrasimo kokosovim brašnom i jagodama!