Osim sobnobiljnih egzota, Plantmania ima i prekrasne terarij lampe. Ljubav su na prvi pogled

Pllantmania.hr
Vidi originalni članak
  • Posljednjih nekoliko godina terariji s biljkama su posebno popularni, kao i radionice na kojima možemo naučiti kako ih izraditi
  • Upravo nas je fascinacija terarijima u kojima život buja i uz minimum brige dovela do Plantmanije i beskrajno šarmantnih terarij lampi koje se mogu pronaći u ponudi brenda
  • Osim lampi, jednako su čarobne i biljke zatočene u unikatnim komadima nakita, ali i minijaturni svijetovi pažljivo složeni u u čajnicima, bocama i teglicama...

Ne znam u kojem se trenu to točno dogodilo, no posljednjih smo godina potpuno poludjeli za biljkama. Naši su stanovi i balkoni, baš kao i naši feedovi, postali zeleniji no ikada prije, a sukladno tome, procvala je i ponuda na našem tržištu. Sve je više specijaliziranih shopova sa sobnim biljkama i svime što je potrebno za njihov uzgoj, ali i radionica na kojima nam se pruža prilika da naučimo baš sve što smo željeli znati.

One na kojima se uči izraditi otvorene i zatvorene terarije pokazale su se kao posebno popularne pa se na njima uvijek traži mjesto više. I sami smo pohodili nekolicinu njih, a upravo nas je fascinacija terarijima u kojima život buja i uz minimum brige dovela do Plantmanije i beskrajno šarmantnih terarij lampi koje se mogu pronaći u ponudi ovog brenda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plantmania.hr- Rare Plants 🪴/ Unique Terrariums ✨ (@plantmania.hr)

Da budemo iskreni, terarij lampe su samo maleni dio zelene čarolije kojom uljepšavaju svijet i domove klijenata, a baš sve što nude je toliko posebno da je nemoguće izabrati svog favorita. Od već spomenutih lampi i biljaka zatočenih u unikatnim komadima nakita pa do cijelih minijaturnih svijetova pažljivo složenih u čajnicima, bocama i teglicama, baš sve nas je zaintrigiralo toliko da smo morali istražiti čije su zlatne ili možda u ovom slučaju prikladnije rečeno zelene ruke zaslužne za sve te krasote.

Life&style Skupiš žir pa gledaš kako pred tobom raste maleno drvo: Selectedd ima vazu za najposebniju dekoraciju

Matea Majić i Leonard Ferenc mladi su par entuzijasta koji stoji iza cijele priče i koji se u nju, kako to nerijetko biva, upustio potpuno slučajno. Ona je, kako sama kaže, bila uvjerena kako ubija sve biljke te da bi kod nje čak i umjetna biljka izgubila volju za životom, no Leon je očito prepoznao njezin skriveni talent i za rođendan joj je poklonio njezinu prvu biljku - ružicu za balkon. "Ja sam je kao vječni optimistični pesimist odmah osudila na smrt, no ona se nije dala. Štoviše, cvjetala je kao luda i širila se, a na svaki moj  oprezni izljev ljubavi, uzvratila mi je novim listićem ili novim cvjetićem! Nisam mogla ni zamisliti da mi jedan novi listić može pružiti toliko sreće!", priznaje.  

Nedugo nakon toga biljke je počela skupljati po dućanima, a zatim i po vrtnim centrima da bi na kraju, kaže, danas završila s pravom  džunglom. "Tu se rodila moja ljubav prema biljkama, a Plantmania je narasla iz toga. Moj otac jako voli fini viski koji dolazi u fora bocama i ja sam te boce skupljala jer mi ih je bilo žao baciti. Kada Leon prije nekoliko godina nije znao što da mi pokloni za Božić, u jednu od tih boca ubacio je malo kamenčića, malo mahovine, par biljčica i poklonio mi ju je. Tu smo došli na ideju educirati se o izradi te nakon toga otvoriti obrt i izrađivati neobične terarije. Od terarija u bocama smo prešli na terarije s pričama - vilinske domove inspirirane bajkama i fantazijom, i ti su terariji zapravo bili počeci Plantmanije. Kako sam skupljala biljke koje su bile široko dostupne u Hrvatskoj, tako je izbora bilo sve manje, a tu je onda došla i ljubav prema egzotičnim i rjeđim vrstama, u potrazi za nečim što nemam." 

Tek kada su se krenuli upoznavati s raznim biljnim egzotama shvatili su koliko je zapravo mala ponuda kod nas, ali i otkrili da postoji potražnja za rjeđim vrstama. Ono što je problem, unatoč njihovoj atraktivnosti, je to što dolaze s određenom cijenom pa su se odlučili educirati o brizi i razmnožavanju kako bi s vremenom na našem tržištu mogli ponuditi manje bebe biljke po prihvatljivijoj cijeni, a  upravo su te malene biljke danas najtraženije od svega što nude.

Iako je strast prema biljkama, kako njih samih, tako i drugih biljkoljubaca, ono što ih najviše inspirira, posebno su fascinirani fantasy svijetom i terarijima kakve se izrađuje u Aziji, ali i biljkama kakve tamo uzgajaju. "To je jedna stepenica iznad svega što se može naći kod nas i to želimo dovesti na naše prostore", kaže mi, priznajući da konstantno na internetu tragaju za novim idejama:  "Tako su i nastale lampe terariji, a već neko vrijeme se želimo upustiti u izradu terarija s funkcionalnim vodopadima. Još nismo došli do toga, ali nadam se da uskoro budemo."

Life&style Od visećih biljnih dekoracija do slika od mahovine: radovi Shoomarta ne osvajaju samo zaljubljenike u biljke

Priznaju da najviše uživaju u interakciji s ljudima te razmjenjivanju iskustava, ali i u samoj brizi o biljkama, razmnožavanju i učenju novih tehnika. "Sve je to jedan ogroman fascinantan svijet u kojem se ima toliko toga za naučiti. Također mi nema ništa ljepše nego kad klincima zatitraju okice kada vide naše terarije - to je stvarno neprocjenjivo", kaže.

A ako se pita Mateu i Leona, itekako nam se zeleno piše jer njih dvoje neprestano brainstormaju kako se širiti dalje. Voljeli bi imati svoj staklenik u kojem bi razmnožavali i uzgajali biljke kako bi bile što pristupačnije našim ljudima, a nadaju se u ponudu uvrstiti i dodatke za biljke za koje primijećuju da su prijeko potrebni, a teško ih se nađe. Baš nedavno su pronašli proizvođača za svjetla za rast biljaka u unutarnjem prostoru koja će biti pod njihovim brendom, kao i dobavljača vrhunskih gnojiva za sobne biljke, a što je, kaže mi Matea,  jako teško pronaći kod nas jer je većina gnojiva namijenjena vanjskom i balkonskom bilju.

"Voljeli bismo rasti i širiti svoju ljubav, kako prema običnijim biljkama, tako i prema onim rjeđim i egzotičnijim, i ozeleniti što više domova, što kroz biljke, što kroz terarije, ali i pomoći ljudima u održavanju biljaka i educirati ih o brizi. Ni mi sami nismo stručnjaci, ali kroz iskustvo volimo pomoći i podijeliti znanje", poručuju.

Posjeti Miss7.24sata.hr