Omiljeni talijanski klasik na ljetni način: Jednostavni i brzi tiramisu bez jaja

Pixabay/FineArtFortress Tiramisu
Vidi originalni članak
  • Tiramisu je talijanski klasik i prava je zvijezda kada je u pitanju desert
  • Kombinacija mascarpone sira, piškota i kave savršen je spoj kremastog, slatkog i gorkog
  • Ako se bojiš konzumirati ga ljeti jer sadrži sirova jaja, to nije slučaj s našim receptom, možeš ga pripremiti tiramisu i bez jaja

Tiramisu bez jaja idealan je kolač za ljeto, a možeš ga pripremiti i dan ranije pa će ti ostati više vremena za goste. Ova varijanta tiramisua bez jaja mnogima je čak bolja od klasičnog recepta. Budući da je sa sirovim jajima uvijek teško raditi, izostavili smo ih u ovom receptu zbog jednostavnosti. Dakle, ne moraš dugo razmišljati jesu li jaja u hladnjaku još uvijek prikladna za tiramisu, a ni kako će se ponašati, odnosno neće li se kolač ekspresno pokvariti. Osim toga, ne moraš brinuti o salmoneli (što nije za podcjenjivati, osobito usred ljeta). 

Life&style Čokoladna fantazija: Savršeno dobra čokoladna torta od samo šest sastojaka

Mješavina mascarponea i šlaga čini kremu u ovom receptu prekrasno čvrstom i kremastom u isto vrijeme, koja parira svakom tiramisuu s jajima. Uživaj: Tiramisu bez jaja je fin, kremast i nježan!

Sastojci

  • 150 ml espressa (ili jake kave)
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje učvršćivača za šlag
  • 2 žlice amaretta (ili likera od kave)
  • 220 g piškota
  • kakao u prahu (za posipavanje)

Priprema

1. Skuhaj espresso ili kavu pa ostavi sa strane da se potpuno ohladi.

2. U zdjeli pomiješaj mascarpone sa šećerom u prahu. U posebnoj posudi stuci vrhnje uz pomoć učvršćivača za šlag pa umiješaj u mascarpone.

3. Stavi amaretto u zdjelu zajedno s espressom. U to nakratko umoči piškote pa ih složi jednu do druge u kalup za složenac. Kada je dno prekriveno, stavi na to polovicu mascarpone kreme pa zagladi.

4. Preostale piškote ponovno namoči u kavu pa stavi na kremu kao drugi sloj, a na to namaži opet mascarpone kremu. Zatim premaži još jednim slojem kreme.

5. Ohladi tiramisu u hladnjaku (najmanje 4 sata, a najbolje preko noći). Prije posluživanja pospi s malo kakaa u prahu.

Savjet: Ako želiš da kolač bude bez alkohola, amaretto možeš zamijeniti sirupom od badema ili ga u potpunosti izostaviti.

Life&style Brzinski kolač od jabuka iz jedne posude - savršen recept za jednostavnu vikend slasticu

Posjeti Miss7.24sata.hr