Od visećih biljnih dekoracija do slika od mahovine: radovi Shoomarta ne osvajaju samo zaljubljenike u biljke

Instagram @shooma.r.t
Vidi originalni članak
  • Zdenka Domačinović izgradila je brend Shoomart kada ju je život s ruba džungle odveo u grad gdje joj je priroda silno nedostajala
  • U ponudi njezinog brenda mogu se pronaći terariji, žive slike za zid izrađene od mahovine i posebno šarmantne viseće instalacije
  • U svom radu često koristi tehniku kokedame što joj omogućuje da naizgled obične biljke pretvori u najčarobnije viseće dekoracije koje kradu sve poglede

Svatko tko se bavi uređenjem interijera dobro zna da je malo što u stanju toliko obogatiti prostor kao što to mogu biljke. Iako floru u svoj dom možemo unijeti na razne načine kroz murale, tapete, korištene boje i teksture te predmete za svakodnevnu upotrebu koji svojim formama oponašaju ono najljepše iz prirode, upravo su žive biljke najčarobniji i najšarmantniji dodatak svakom prostoru. 

Mnogi su u onim prvim pandemijskim mjesecima u biljkama pronašli zanimaciju i utjehu pa je danas ponuda sobnog bilja i svega što nam za uzgoj istoga može trebati bogatija no ikad prije, baš kao i što je sve više onih koji se prirodi okreću na ovaj način, a Zdenka Domačinović koja stoji iza brenda Shoomart uspjela je na sve zasićenijem tržištu ponuditi nešto potpuno drugačije i posebno čemu neće odoljeti niti jedan zaljubljenik u cvijeće i biljke.

Life&style Variegata je najpopularnija biljka na Instagramu, cijena je paprena, ali o njezinoj velikoj mani se šuti

Kako je odrasla na rubu džungle na sjeveru Argentine u blizini slapova Iguazua, naviknuta je biti okružena prirodom, a osjećaju nedostajanja s kojim se susrela kada ju je život odveo u grad doskočila je kroz izgradnju svog brenda kroz koji se, koristeći isključivo prirodne i održive materijale, kreativno izražava.  

Naime, osim što izrađuje i uređuje (zatvorene) terarije s prigodnim biljkama, Zdenka sastavlja i predivne žive slike za zid izrađene od mahovine, ali i razne viseće dekoracije korištenjem tehnike kokedame. Kokedama je stara japanska metoda uzgoja biljaka koja je sve popularnija i u našim krajevima, a koja predstavlja kuglu zemlje prekrivene mahovinom unutar koje je biljka posađena, čime nestaje potreba za posudama i teglicama u kakvima se biljke još uvijek najčešće nalaze.

Life&style Razgovarali smo s ponosnom vlasnicom najčarobnijeg sobnog cvijeća, samo orhideja je 120

Baš su zbog korištenja ove tehnike njezine biljke nerijetko okrenute naopačke, čineći tako jedinstvene dekoracije koje kradu sve poglede i koje neodoljivo podsjećaju na meduze koje lebde u našim prostorima. Jednom okrenute naglavce, ananasi, sukulenti, ali i razne zračne biljke izgledaju poptuno drugačije, transformirajući naš životni prostor u najčarobniju kulisu s koje je doslovno nemoguće odvratiti pogled. 

Posjeti Miss7.24sata.hr