Novinarka traži 6 milijuna kuna odštete zbog manje plaće nego što ima njezin kolega

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak
  • Slučaj novinarke koja BBC tuži zbog rodne diskriminacije, 85% manje plaće nego što za sličan posao dobiva njezin kolega, mogao bi se pretvoriti u do sada najvažniji pravni slučaj rodne diskriminacije na osnovi nejednakosti plaća
  • Za 15-minutnu emisiju Samira Ahmed je plaćena 440 britanskih funti, njezin kolega Jeremy Vine 3000!
  • Osvrnuli smo se i na nejednakost u plaćama u Hrvatskoj: muškarci imaju u prosjeku 13,19% veće plaće od žena za isti posao, a za razliku od EU gdje se taj jaz smanjuje, kod nas još i raste!

Life&style Jesi li ikada morala birati između karijere i obitelji? Evo što o tome misle ove žene

Slučaj novinarke britanske javne televizije Samire Ahmed koja matičnu kuću, inače ugledni BBC tuži zbog rodne diskriminacije, konkretno zbog 85% manje plaće nego što je za isti posao dobiva njezin kolega, muškarac, teži da se potencijalno pretvori u do sada najvažniji pravni slučaj rodne diskriminacije na osnovi nejednakosti plaća.

440 funti vs. 3000 funti

Novinarka od BBC-ja traži odštetu od 700.000 britanskih funti (oko 6 milijuna kuna) za koje je tijekom godina oštećena zbog primanja manje plaće. Slučaj se temelji na komparaciji emisije koju vodi Samira Ahmed Newswatch koja ide na kanalu vijesti i BBC One s "Points of View" prezentera Jeremyja Vinea, emisijom tipa "glas gledatelja". Obje emisije traju podjednako, 15-ak minuta, sadržaj im je sličan, njezina se snima u studiju, njegova "na hodnicima". Ipak Jeremy Vine po epizodi dobije 3000 funti, a Ahmedova 440 britanskih funti.

Tko je pijanist, a to samo lupa po klaviru

Vijeće za BBC- dalo je ipak izjavu kako je Points of View i njezin voditelj poput "pijanista u koncertnoj dvorani", dok je Newswatch, za usporedbu, više sličan "nekome koji svira klavir u razredu baleta od 10 djece". Ugledni novinar Stefan Sterrn za The Guardian o slučaju je napisao: "Mislim da nikada nisam vidio da neka organizacija toliko pokušava umanjiti vlastiti rad i doprinos nekog svog zaposlenika." Pri tom ironično ističući neke od najvažnijih vrijednosti koja britanska TV kuća promovira: "Divne stvari se događaju kad radimo zajedno", "Poštujemo jedni druge i slavimo naše različitosti", "ponosni smo što donosimo kvalitetu i vrijednost za novac".

Uvjeravaju žene da nema razloga za tužbu

Prema britanskim medijima BBC sada, u strahu od novih tužbi i opasnosti da će u javnost procuriti još jezivih detalja o njihovom internom korporativnom ponašanju, druge novinarke nagovora na nagodbu. "Potrošili su velik novac ne bi li žene uvjerili da nemaju nikakve osnove za tužbu, ali sada prilaze tim istim ženama i nude novac da se sve zataška – ispričala je jedna djelatnica BBC-a za Guardian.

Rodni jaz u plaćama Drage žene, za razliku od muškaraca, mi od danas do kraja godine radimo besplatno

Verzija BBC-ja: korporacija je tijekom posljednjih godina napravila značajne promjene u plaćanju i ocjenjivanju radnika, a to je rezultiralo velikim brojem upita o plaći. Ti su se upiti, kažu, "uglavnom rješavali unutar kuće", iako je "mali postotak završio na sudu". I opovrgnuli su da su Samiri Ahmed na pregovorima oko plaće rekli da kod njih “ne vrijedi pravilo jednake plaće”. Još nema vijesti o presudi ioak je rečeno da bi trebala biti donijeta oko Nove godine.

Kako je u Hrvatskoj?

O rodnom jazu u plaćama pisali smo 4. studenog, na Dan jednakih plaća. On u zemljama EU je 16%, u Hrvatskoj 13,19%, no da se ne bismo poveselile misleći kako smo u boljem položaju od onih sirotih Šveđanki, Nizozemki, Nijemica treba reći da se ova razlika u u EU iz godine u godinu smanjuje, u Hrvatskoj još od 2010. kontinuirano i odlučno raste! Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2107. prosječna bruto plaća u Hrvatskoj za muškarce bila je 8575 kn, a za žene 7444 kn - žene za isti posao zarade tek 86,8% posto godišnje plaće muškaraca. Muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 13.572 kn više nego žene te godišnje prime 7416 kuna više mirovine.

Posjeti Miss7.24sata.hr