Nikada nemoj prati ručnike zajedno s kuhinjskim krpama, može biti opasno!

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Kuhinjske krpe, posteljina, ručnici, čarape i donje rublje - sve te stvari mogu se prati zajedno na 60 stupnjeva, zar ne? 
  • Pa, bolje ne!
  • Otkrit ćemo ti zašto to nije toliko dobra ideja

Vjerojatno ti je poznat sljedeći scenarij: kratko prije sljedećeg pranja rublja prođeš pola stana kako bi pronašla još nekoliko stvari koje se mogu oprati s rubljem. Ručnici, kuhinjske krpe - stani! Naime, u budućnosti bi trebala izbjegavati tu kombinaciju iz vrlo specifičnog razloga.

y

via GIPHY

Evo zašto se ručnici ne smiju prati s kuhinjskim krpama

Časopis „Better Homes & Gardens“ piše da ručnike iz kupaonice uvijek treba tretirati odvojeno. To također znači da ručnike ni u kojem slučaju ne smiješ prati zajedno s kuhinjskim krpama. Zašto? Naime, postoji rizik da se bakterije mogu prenijeti između tekstila. I ovdje ne govorimo o bakterijama iz kuhinje koje se mogu naći na našim ručnicima. Može se dogoditi upravo suprotan slučaj. 

Life&style Evo zašto bi trebala zube redovito čistiti četkicom 'na suho' da bi bili zdravi

„Time Magazin“ izvještava da loša higijena ruku može pridonijeti činjenici da bakterije nakon pranja ruku dođu na vlažne površine (ručnike) i mogu tamo uspjeti. Charles Gerba, mikrobiolog sa Sveučilišta u Arizoni, kaže da su u nekim istraživanjima na ručnicima iz kupaonice pronađeni tragovi koliformnih bakterija i bakterija E. coli.

via GIPHY

A ni kuhinjske krpe nisu bez bakterija. S vremenom počinju mirisati neugodno, a kad pomiješaš dvije krpe, odnosno ručnika, može se razviti svojevrsni bakterijski koktel. Ako ne želiš riskirati, rublje odvoji prema namjeni (kupaonica, odjeća, kuhinja). U svakom slučaju, ručnici se moraju prati na 60 stupnjeva.

Life&style Ove stvari u kućanstvu trebamo puno rjeđe čistiti nego što to radimo sada

Posjeti Miss7.24sata.hr