Nevjerojatno: Ovo je veći motivator čak i od novca, a može se naći svugdje...

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Ne mora uvijek novac biti taj koji motivira, to nam je sasvim jasno
  • To ne mora čak ni biti ljubav prema vlastitom poslu 
  • Ponekad je dovoljno tek iščekivanje slasne pizze – barem tako tvrdi nedavno provedeno američko istraživanje 

Zapravo, većina ljudi vjeruje kako je novac najveća motivacija za odlazak na posao. To je također jedina stvar koja nas može natjerati da više radimo – također bi pomislio čovjek. Međutim, nedavno provedeno istraživanje pokazuje da nas i druge stvari mogu motivirati. Na primjer, pohvala od šefa. Ali ne samo to, nego i nešto što je teško za povjerovati. Naime, znanstvenici su rekli da je najava besplatne pizze najveći motivator koji postoji. 

via GIPHY

Eksperiment je pokazao da pizza povećava motivaciju (su)radnika 

Dan Ariely, psiholog na Sveučilištu Duke, htio je otkriti što doista motivira radnike na poslu. S pomoću svog tima istraživao je zaposlenike jedne tvornice koji proizvode čipove za računala. Znanstvenici su si postavili pitanje – mogu li napraviti nešto kako bi povećali produktivnost. I ako mogu – što? 

Life&style Nutella-pizza: imamo i recept za najpoželjniju pizzu svih vremena!

Zatim su podijelili radnike u četiri grupe, a prema svakoj su se drugačije ponašali. Dok je jedna grupa dobivala pohvale, drugoj su obećali 30 dolara bonusa. Trećoj grupi su poklonili bon za pizzu, a četvrtka grupa je bila čista kontrolna grupa i nisu dobili nikakav bonus. 

via GIPHY

Rezultat: pizza pobjeđuje 

Već nakon prvog dana eksperimenta pokazalo se da pizza najviše motivira. Svi zaposlenici kojima je bila obećana pizza povećali su produktivnost čak za 6,7 posto. Slijedila je grupa koja je pohvaljena sa 6,6 posto povećane produktivnosti. Na posljednjem mjestu je bila grupa kojoj su povećali bonus od 30 dolara. Dakle, ispada da pizza motivira više od novaca! 

Life&style Donosimo recept za najzdraviju pizzu na svijetu! Jednostavno i ukusno...

Novac motivira kratkotrajno 

Osobito je iznenađujući rezultat istraživanja činjenica da novac očito kratkotrajno motivira na rad. Već drugi dan istraživanja je grupa kojoj je bio obećan novčani bonus imala 13,2 posto manji radni učinak od kontrolne grupe. Prosjek se popravio tijekom dana, ali na kraju je tvrtka za bonus potrošila više nego za druge motivacijske mjere. Osim toga, motivacija je pala za 6,5 posto. Pizza i pohvala bili su najbolji motivatori. 

via GIPHY

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!
 

Posjeti Miss7.24sata.hr