Life&style

Pizza je fantastičan motivator: podiže čak i radni učinak!

Svako istraživanje koje potvrđuje da pizza nudi raznovrsne dobrobiti blisko je našem srcu, pa tako i ovo. Tko bi rekao da ćeš biti bolja radnica ako znaš da te za ručak čeka pizza!

Nedavno istraživanje potvrdilo je kako je pizza veći motivator od novaca i da može ljude učiniti puno produktivnijima na poslu, koriste li je kao stimulans. Do ovog otkrića došao je psiholog Dan Ariely, a detaljnije ga je razradio u svojoj knjizi "Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations". 

Ariely je u eksperimentu ponudio četirima različitim grupama zaposlenika u jednoj tvornici u Izraelu nagradu za povećanu produktivnost na radnom mjestu. Jednoj grupi ponuđen je bonus od 30 dolara, drugoj pizza, trećoj kompliment od šefa, dok zadnja grupa nije dobila ništa. Vjerovali ili ne, Ariely je otkrio kako je pizza bila najproduktivnija nagrada za rad, čak i više od novca! Dnevna produktivnost te grupe povećala se za 6,7% već prvi dan istraživanja. To znači da su zaposlenici radili 6,7% brže i efektivnije ne bi li mogli kolektivno uživati u prekrasnoj, slasnoj pizzi. Bogme, nitko u miss7 uredu se ne čudi!  | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ipak, nakon tjedan dana pokazalo se da je najbolje radila grupa koja je primila kompliment od šefa. Ariely vjeruje da je pizza nakon nekoliko dana ispala iz igre jer su je radnici dobivali na poslu, a ne kući putem dostave; "Ovako, da smo je mogli poslati kući, ljudi ne bi samo osjećali kao da su primili poklon već bi bili i heroji u očima svoje obitelji, što je dodatan poticaj". 

Ako ovo nije bio dovoljno dobar razlog da danas na poslu naručiš pizzu za ručak, onda evo još jedan zanimljiv podatak: pizza je zapravo zdravija od mnogih doručaka! Uslast!

Možda vas zanima 20 najboljih (i skoro) besplatnih stvari u životu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0