Neodoljivi slatki kruh sa smokvama, bademima i medom za ljetnu dozu gastro dekadencije
- Svježe ljetne smokve savršen su dodatak ovom sočnom slatkom kruhu
- Ova delicija ne zahtijeva previše truda ni vremena za pripremu, a rezultat je fantastičan
- Imamo baš dobar recept za ovaj prefini desert
- Pročitaj više: Brzi i slasni paleo kolač od smokava: Jednostavna i zdrava poslastica za sve obroke
Slatki kruh sa smokvama i komadićima badema preliven medom dat će ti dozu gastro dekadencije koja ti je potrebna u životu. Užitak u ovoj deliciji je zagarantiran, pogotovo ako obožavaš smokve, bile one svježe ili sušene. Grčki jogurt desertu daje svježinu koju tražimo tijekom toplih dana.
Sastojci:
- 175 g maslaca
- 175 g šećera
- 200 g brašna
- 3 velika jaja
- 1 limun
- 50 g sjeckanih badema
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 2 žlice mlijeka
- 4 velike svježe smokve
- 100 g suhih smokava
- 200 g grčkog jogurta
- 2 žlice meda
- Prstohvat soli
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva Celzijevih, a kalup za kruh premaži s malo ulja i obloži papirom za pečenje.
- Maslac i šećer izradi mikserom dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje i umuti ga mikserom.
- U smjesu dodaj koricu jednog limuna i jednu žlicu soka limuna.
- U posebnoj posudi pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka pomiješaj s jajima i maslacem te dodaj mlijeko.
- U gotovu smjesu umiješaj suhe smokve nasjeckane na četvrtine te nasjeckane bademe.
- Smjesu prelij u kalup i peci oko sat vremena dok se kruh ne digne i poprimi zlatno smeđu boju. Ostavi ga da se potpuno ohladi.
- Kada je hladan, kruh prenesi na podlogu na kojoj ćeš ga servirati te ga s gornje strane premaži grčkim jogurtom. Svježe smokve nareži na četvrtine te ih položi preko jogurta, a za kraj smokve i kolač prelij s medom.
- Kolač je najukusniji kada se jede svježi, no u hladnjaku može stajati i do tri dana.