Neodoljiva rođendanska kolekcija: IKEA vraća najljepše redizajnirane komade iz 80 godina duge povijesti

IKEA
Vidi originalni članak
  • IKEA je već desetljećima uvjerljivo najpopularniji brend za opremanje doma, a neki su umirovljeni dizajni iz prijašnjih godina toliko popularni da postižu kolekcionarske cijene
  • Baš zbog toga IKEA je povodom svog 80. rođendana svim zaljubljenicima u njezin dizajn priredila najljepši poklon: kolekciju koja će vratiti će redizajnirane komade iz svoje bogate 80-godišnje povijesti
  • Prvi dio kolekcije Nytillverkad predstavljen je na Milanskom tjednu dizajna, pa tako znamo da će sadržavati posteljinu, namještaj i dodatke za dom koji su prilagođeni životu i potrebama današnjice i začinjeni estetikom iz prošlosti

IKEA je oduvijek imala nos za nanjušiti odličan dizajn i prepoznati nadolazeće trendove, a najbolje to potvrđuju vintage komadi iz njezinih prijašnjih i već duži niz godina umirovljenih kolekcija pa se tako na stranicama za preprodaju i oglasnicima nerijetko može pronaći komade koji su nekada bili pristupačni i poprilično jeftini, dok danas dostižu kolekcionarske cijene. Baš iz ovog razloga IKEA je povodom svog 80. rođendana svim zaljubljenicima u njezin dizajn priredila najljepši poklon: kolekciju koja će vratiti će redizajnirane komade iz svoje bogate 80-godišnje povijesti.

Prvi dio kolekcije pod imenom Nytillverkad predstavljen je na Milanskom tjednu dizajna, pa tako znamo da će sadržavati posteljinu, namještaj i dodatke za dom koji su prilagođeni životu i potrebama današnjice i začinjeni estetikom iz prošlosti.

Life&style IKEA ima nove proizvode: proljetnom kolekcijom vladaju floralni uzorci, boje zalaska sunca i prirodne teksture

“U IKEA-i su prošlost, sadašnjost i budućnost povezane”, poručila je direktorica Fredrika Inger. “Dizajnirali smo mnoge funkcionalne i lijepe proizvode za opremanje doma tijekom posljednjih 80 godina i sasvim je prirodno da postajemo znatiželjni po pitanju naših  postignuća u prošlosti. S Nytillverkadom se ponovno vraćamo u budućnost. U brojnim lansiranjima koja će uslijediti tijekom sljedećih nekoliko godina, predstavit ćemo serije pažljivo odabranih proizvoda iz naše bogate arhive dizajna, ažurirane kako bi odgovarali odvažnom izgledu sljedeće generacije. Sretni smo što vraćamo ove bezvremenske dizajne koje su kupci istinski cijenili tijekom godina”, zaključila je.

U kolekciji će se tako naći šareni i razigrani KRYPKORNELL uzorak koji je, kada je predstavljen 1980. i kada se pojavio na KLIPPAN sofama, bio poznat pod imenom BLADHULT, a ovoga će puta krasiti ponudu tkanina, kuhinjski pribor, posteljinu i još mnogo drugih detalja. Druga dva kultna proizvoda koji se vraćaju su DOMSTEN tabure (nekadašnji JERRY) i BONDSKÄRET vješalica za kapute (inspirirana SMED-om).

Life&style Zaljubili smo se u ove IKEA ukrasne jastučiće, a još više u priču o ženama koje ih šiju

Koliko god nalikovali originalnim porizvodima, svi su novi komadi osim osvježenog dizajna dobili i nova imena, a ne možemo se ne zapitati je li razlog tome upravo nastojanje da se preprodaja onih najpopularnijih komada po kolekcionarskim cijenama svede na minimum jer bi, složit ćemo se svi, bilo puno lakše podvaliti priču da je nešto vintage da je u pitanju proizvod ne samo iste ili slične estetike, već i istog imena.

Nytillverkad kolekcija je glasna, šarena i beskrajno zabavna, a svaki od odabranih proizvoda koji se u njoj našao iza sebe ima neku  zanimljivu priču. Mnoge je razveselila vijest da se vraća još jedan od najpoznatijih proizvoda iz duge povijesti brenda - LÖVET stolić koji je prvi put predstavljen davne 1956., a koji se u 2023. vraća kao LÖVBACKEN te dolazi u narančastoj, plavoj i svijetlozelenoj boji.

Moramo priznati da ni sami ne znamo kada smo posljednji put bili toliko uzbuđeni kao što smo to zbog Nytillverkad kolekcije koja na IKEA-ine police stiže u srpnju ove godine. I jedva čekamo vidjeti ostatak!

Posjeti Miss7.24sata.hr