Neodoljiva domaća pita od blitve i sira na sasvim drugačiji način
- Tradicionalni recepti na malo drugačiji način uvijek su omiljeni u našim domovima
- Stoga jedva čekamo ispuniti kuhinju divnim mirisima i okusima fine domaće pite od svježeg sira i blitve...
- missGASTRO ima sjajan recept za ovo tradicionalno i neodoljivo jelo
Nešto drugačija verzija pite od sira od vas će zahtijevati da umijesite tijesto, a zatim ukomponirate blitvu i špinat u sredinu, pa sve zajedno ubacite u pećnicu.
Dok se pita peče, pripremiti možete umak od grčkog jogurta i omiljenog začinskog bilja, pa pitu poslužiti uz takav kremast i aromatičan dodatak ili tek čašu mlijeka.
Prije no što pitu stavite u ugrijanu pećnicu, premažite je otopljenim maslacem i žumanjkom kako bi imala što hrskaviju koricu nakon pečenja.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 550 g brašna
- voda
- 2 žlice ulja
- 1 žlica suhog kvasca
Za nadjev vam je potrebno:
- 800 g blitve
- 500 g svježeg sira
- 4 kom jaja
- sol
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama.
- Nakon toga zarolajte smjesu u kuglu, spremite u posudu i prekrijte prozirnom folijom, ostavite sa strane.
- Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu.
- Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem.
- Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove.
- Jedan dio tijesta stavite na dno kalupa koji ste najprije premazali maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.
- Prekrijte drugim tijestom. Po površini izbodite rupe.
- Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.