Neki su i nasjeli: Prodaju se maske ‘pod kojima možeš disati’, a vrlo su opasne

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, u našu svakodnevicu morali smo uvrstiti maske
  • Možda ih nije najugodnije nositi ili jednostavno na njih nismo naviknuli
  • Neki poduzetnici u prodaju su zato uvrstili prilagođene prozračne maske, a time i izazvali bijes drugih

Koronavirus u mnogočemu je promijenio našu svakodnevicu, a jedna od novosti je nošenje maske. Sada se već mogu nabaviti svakakve: od kirurških, preko maski s filterima pa do pamučnih s raznim uzorcima. No, čini se da sve imaju nešto zajedničko – pomalo nam otežavaju disanje i zbog znojenja nisu najugodniji dodatak u ljetnim vrućim mjesecima.

Za lijepo lice Dok si kod kuće, isprobaj dvije uradi-sama maske za lice koje koristi Meghan Markle

Ovo zapažanje dobro su iskoristili poduzetnici i trgovci koji su u prodaju uvrstili posebne maskice sasvim prilagođene potrebama ljudi. U čemu je štos? Mrežaste maskice su toliko prozračne da se u njima možeš neometano disati satima, a zbog odlične cirkulacije zraka nema niti znojenja. Neće uzrokovati migrenu i smanjuju osjećaj klaustrofobije ili tjeskobe u usporedbi s drugim ‘’običnim’’ maskama. Navodi se i kako su ugodnije za nositi od ostalih i puno manje ometaju svakodnevne aktivnosti. 

Prodaju se na Etsyju, uz izostanak vrlo važne činjenice – da tako prozračne maske uopće ne ispunjavaju svoju namjenu odnosno ne štite od širenja aerosola i kapljica prilikom govora, kihanja i kašljanja.

PROMO Zaboravi gin! Ovo piće obožavat ćeš ovog ljeta, a osvojit će te i cijenom

U iskustvima kupaca jedna je korisnica navela kako je dugo čekala svoju mrežastu maskicu, ali sada može ispuniti svoju svrhu. ‘’Mogu je nositi na mjesta na kojima su maske obavezne i još uvijek mogu disati’’, napisala je. 

O ovom obmani šutjeti više nije mogla korisnica Twittera JupyPoopy koja je trgovce maskama javno prozvala nazvavši ih oportunistima, a ostale je pozvala da ih bojkotiraju. 

‘’Rijetko javno prozivam, ali sada to radim zbog sigurnosti ljudi. Neki od trgovaca na Etsyju prodaju maske u kojima se može neometano disati, ali one ne funkcioniraju. Zapravo, štete ljudima. Molim vas, prijavite ih ako vidite da prodaju ove predmete’’, napisala je korisnica na svome Twitter profilu i dodala kako se takve maskice prodaju na Shopifyju, BigCartelu, Amazonu ili eBayu. 

No, kako za ove maske prodavači ipak ne tvrde sa su učinkovita zaštita protiv širenja virusa, one se ipak mogu prodavati, a na kupcima je da zaključe na koji način će im koristiti. Mi stvarno ne vidimo smislila u ovim mrežastim maskama, što ti misliš?

Posjeti Miss7.24sata.hr