Neka te poznati izgled ne zavara! Ovako sočne i osvježavajuće breskvice još nisi probala
- Koliko god voljeli breskvice kakve su od pamtivijeka pekle naše bake i mame, u onim se najvrućim mjesecima radije sladimo nešto sočnijim i više osvježavajućim slasticama
- Baš nas je zato oduševio recept za breskvice koje su samo naoko iste kao one kakve redovito jedemo, dok je njihova priprema gotovo pa potpuno drugačija
- Nisu najjednostavnija slastica za pripremu, ali su im okus i tekstura toliko božanstvene da su vrijedne svog truda oko pripreme
Iako su breskvice jedne od onih slastica bez kojih ne može proći niti jedan blagdanski stol ili proslava i kojima ne možemo odoljeti neovisno o tome jesmo li u srcu ljeta ili zime, činjenica je da se u onim toplijim mjesecima, ako možemo birati, radije sladimo nešto sočnijim i više osvježavajućim slasticama no što su ovi tradicionalni prhki kolačići.
Baš nas je zato oduševio recept za breskvice koje su samo naoko iste kao i one koje od pamtivijeka peku naše bake i mame, dok je njihova priprema gotovo pa potpuno drugačija. Nisu najjednostavnija slastica za pripremu, ali su im okus i tekstura toliko božanstvene da su vrijedne svog truda oko pripreme.
Recept je to koji je osmislila KICA International Pastry Academy iliti škola za slastičarske chefove, a koji je na svojim društvenim mrežama podijelila Selvia Monet, kirurginja koja slobodno vrijeme najradije provodi pripremajući razne slastice.
Ove je breskvice opisala kao mekane biskvite s aromom vanilije koji se peku u silikonskim okruglim kalupima, nakon čega im se žličicom za dinju vadi sredinu te ih se puni pekmezom od marelica. Nakon što se dvije polovice slijepe, boja ih se šećernim sirupom i valja u šećer, a po želji ih se može ukrasiti listićem bosiljka koji će biti dodatno osvježenje.
Sastojci za breskvice:
Šećerni sirup:
- 88 ml vode
- 74 g šećera + 12 g šećera za želin
- 3,2 g želina
- 22 g glukoznog sirupa
- 0,15 g limuske kiseline
- crvena i žuta boja za kolače topive u vodi
Biskvit:
- 115 g mekog brašna
- 115 g kvalitetnog maslaca
- 110 g šećera
- 2 cijela jaja
- 37 g bademovog brašna
- 1 žlica meda
- 4 g praška za pecivo
- 1 mahuna vanilije (ili sirup od vanilije)
- pekmez od marelice za punjenje
Priprema breskvica
1. Budući da se preporuča hlađenje šećernog sirupa barem 6 sati, ili čak idealno dan prije ukrašavanja breskvica, njegova je priprema prvi korak! U lončić ulijemo vodu, dodamo glukozni sirup i 115 g šećera, a zatim pustimo da se sve otopi na laganoj vatri.
2. U drugoj zdjelici za to vrijeme promiješamo žlicu šećera sa želinom i sve dobro izmiješamo te uz neprestano miješanje dodajemo u posudu sa šećerom i glukozom. Kada zakuha, dodamo limunsku kiselinu i pustimo da se na srednjoj temperaturi kuha još 3 minute.
3. Dobiveni šećerni sirup prelijemo u drugu posudu, pokrijemo ga prijanjajućom folijom i ostavimo u hladnjaku da se u potpunosti ohladi (najmanje 6 sati, a idealno dan ranije). Prije premazivanja breskvica, šećerni se sirup lagano zagrije i podijeli na dva dijela - u jedan se doda crvenu boju za kolače, a u drugi žutu. Ako je smjesa previše gusta, možemo dodati mrvicu vode.
4. Priprema biskvita kreće miješanjem omekšalog maslaca sa šećerom i vanilijom koje treba dobro izraditi. Lagano zagrijemo med koji dodajemo u razmućena jaja, a zatim ih postepeno miješamo sa smjesom od maslaca. U drugoj zdjeli pomiješamo suhe sastojke - brašno, bademovo brašno i prašak za pecivo te prstohvat soli, a zatim suhe sastojke lagano umiješamo u maslac.
5. Pećnicu zagrijemo na 165 stupnjeva. Pomoću vrećice kojoj smo odrezali vrh dobivenu smjesu ravnomjerno raspoređujemo u silikonski kalup, a zatim biskvit pečemo otprilike 10-12 minuta.
6. Ohladimo ga na sobnoj temperaturi, a zatim žličicom za dinju izdubimo svaku polovicu biskvita. U svaku polovicu dodamo žličicu pekmeza od marelice te pekmez razmažemo po rubovima kako bi se dvije polovice što bolje zalijepile, a nakon što smo ih sve zalijepili, ostavimo ih u zamrzivaču na par sati da se sve dobro poveže.
7. Nakon što su breskvice dobro ohlađene, silikonskom četkicom ih bojamo crvenim i žutim šećernim sirupom te ih zatim obilato uvaljamo u šećer, a za kraj ih možemo ukrasiti listićem bosiljka ili mente.