Naš stil plesa jedinstven je gotovo poput otiska prsta - osim na jednu vrstu glazbe

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Svaki čovjek ima individualni stil plesanja koji se razlikuje od čovjeka do čovjeka
  • Plesni stil je jedinstven poput otiska prsta – otkrili su finski znanstvenici
  • Međutim, postoji i jedna jedina iznimka… 

Znanstvenici su nedavno otkrili kako bi nas mogli identificirati prema stilu plesa. Naime, svatko se kreće uz glazbu na svoj osobiti, vlastiti način. To su slučajno otkrili finska muzikologinja Emily Carlson i njeni kolege sa Sveučilišta Jyväskylä.

Zapravo su znanstvenici željeli testirati je li moguće prepoznati muzički žanr uz koji netko pleše s pomoću umjetne inteligencije.

via GIPHY

Slučajno otkriće: ples je poput otiska prsta

U okviru istraživanja su 73 ispitanika trebali plesati uz osam različitih glazbenih žanrova (poput bluesa, jazza ili rapa). Za vrijeme plesa ih je snimao poseban software. Doduše, umjetna inteligencija mogla je prepoznati manje od 30 posto žanrova, ali software je mogao točno identificirati ispitanike koji plešu. I to prema pokretima. Pri tome je računalo bilo 94 posto točno. 

Dirljivo Video koji će razgaliti i najkamenije srce: Otac i kći su cijeli njezin život uvježbavali ovaj ples

via GIPHY

Jedina iznimka: metal-glazba

Rezultati su pokazali da su plesni pokreti neke osobe individualni slično kao i otisak prsta. Svatko ima sasvim posebne kretnje – prema kojima se može identificirati ta osoba. S jednom iznimkom: heavy metal glazba. Kod tog žanra je software griješio češće nego kod drugih. Znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o posebnom stilu plesanja specifičnom za heavy metal. Primjerice, ljubitelji te glazbe plešu vrlo slično mahanjem glave (headbanging) te ih je zbog toga teže razaznati. 

Prošlo je puno vremena Bi li je prepoznala? Pogledaj kako danas izgleda Jennifer Grey, Baby iz filma 'Prljavi ples'

via GIPHY

Voditeljica istraživanja Emily Carlson želi provesti daljnja istraživanja kako bi otkrila mogu li i ljudi identificirati druge ljude prema njihovom stilu plesa. Također želi istražiti i kulturološke razlike.

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
 

Your browser doesn’t support HTML5 video

 

Posjeti Miss7.24sata.hr