Napunila si 40 godina? S ovih 5 vježbi ostat ćeš fit i imati zdravo tijelo

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Osteoporoza, depresija, bolovi u leđima, nogama…
  • Kako starimo, tako se povećava rizik za nastanak brojnih tegoba i bolesti 
  • S ovim vježbama možeš izbjeći neke koje su i više nego neugodne 

Već u tridesetima naše tijelo počinje „slabiti“ – to pogađa mišićnu masu, ali i kosti, kondiciju i tako dalje. Zbog toga je važnije biti fit, odnosno, održavati formu. Redovite sportske aktivnosti pomoći će ti da se osjećaš bolje i dobro izgledaš, a i produžit će ti život. 

Stručnjaci ti predlažu da isprobaš sljedeće vježbe…

1. Za izbjegavanje srčanih bolesti 

Kardio-vježbe poput trčanja, vožnje biciklom ili plivanja - ubrzat će ti puls te ojačati srčani mišić. Kako bi izvukla maksimum zdravstvenih benefita, trebaš trenirati najmanje 30 minuta na 80-85 posto maksimalne frekvencije srca (izračun: 220 – tvoja dob), a idealno bi bilo 3 do 4 puta tjedno. 

U FORMI Ravan trbuh možeš postići pomoću samo jedne jednostavne vježbe - i ne, nisu trbušnjaci!

2. Za izbjegavanje osteoporoze

Pošto kosti s godinama slabe, postoji veća opasnost od fraktura i lomova. Zbog toga bi trebala jednom do dva puta tjedno raditi trening snage. Kao alternativa preporučuju se razni sportovi s loptom, tenis i trčanje. Pri tome se treniraju sve mišićne skupine, a tjelesna aktivnost potiče kosti na stvaranje novih stanica kosti i koštane mase. 

3. Za izbjegavanje artritisa 

Rizik od artritisa povećava se s godinama. Kronični bolovi zglobova i ukočenost pogađaju prvenstveno ljude s viškom kilograma i one koji su već pretrpjeli ozljede zglobova. Međutim, i zdravi ljudi moraju pravovremeno misliti na pravovremenu prevenciju. Za to je najbolje dva do tri puta tjedno raditi vježbe snage – poput čučnjeva, mrtvog dizanja i ramenog potiska. 

FITNESS LIFE Stručnjaci otkrivaju: Znaš li koliko je tjelovježbe doista potrebno za tvoju dob?

4. Za izbjegavanje depresije 

Kako starimo, tako se povećava rizik od depresije, a osobito kod žena. Premda se kod svakog sporta izlučuju endorfini koji poboljšavaju raspoloženje, postoje različita istraživanja koja pokazuju da jedan sport osobito smanjuje stres te poboljšava raspoloženje: joga! Barem jednom tjedno vježbaj jogu i tako ćeš smanjiti rizik od depresije i anksioznosti. 

5. Za izbjegavanje bolova u leđima 

Gotovo trećina svih zaposlenih pati od bolova u leđima. Osim pogrešnog držanja je nedostatak kretanja prvenstveno uzrok za ove bolne nedaće – zbog čega je jako potrebna prevencija. Za to je najbolje raditi plankove i to najmanje puta tjedno po 90 sekundi. Početnice neka krenu sa 30 sekundi pa naprave kratku stanku. Važno je da je tijelo za vrijeme vježbanja napeto, noge raširene otprilike u širini ramena, a laktovi paralelno s ramenima. 

Life&style Ove vježbe trebala bi uključiti u svoj trening sljedeće godine – prema tvom horoskopskom znaku

Posjeti Miss7.24sata.hr