Čokoladni soufflé po receptu gastro dive Mary Berry prava je slatka eksplozija
- Ako već nisi, vrijeme je da iskoristiš kalupiće za nabujak i razveseliš svoje najdraže mirisnim desertom po receptu poznate britanske gastro spisateljice, kuharice i televizijske voditeljice Mary Berry
- Ovaj je čokoladni desert prigodan za svaku priliku, a nerijetko postaje i jedan od omiljenih
- Ovaj odličan recept pobrinut će se da naš slatki zadatak u kuhinji uz ovaj recept prođe bez ikakvih problema
- Pročitaj više: Desert iz snova - Torta od palačinki s kremom od šumskog voća i Nutellom
Znamo koliko je teško nakuhavati i pripremati deserte i slastice tijekom ljeta. Zato mi uskačemo kao inspiracija, a recept za ovaj prefini i sočni čokoladni soufflé, odnosno nabujak, savršeno će se uklopiti čak i u kišne ljetne dane poput današnjeg.
U redakciji imamo nekoliko odličnih kuharica, ali kad nam nedostaje inspiracije obično se izgubimo u gomili recepata iz Velike obiteljske kuharice Mary Berry. Ovog smo puta naletjeli na klasik prikladan za baš svaku priliku – genijalan nabujak od čokolade. Imaj na umu da je količina dovoljna za četiri osobe.
Čokoladni nabujak Mary Berry
Sastojci:
- 125 g čokolade
- 2 žlice vode
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 2-3 kapi ekstrakta vanilije
- 50 g šećera
- 45 g brašna
- 4 žumanjka
- 5 bjelanjaka
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Otopi čokoladu s dvije žlice vode i malo mlijeka na laganoj vatri. Miješaj sve dok se ne rastopi, a zatim dodaj i ostatak mlijeka.
- U tavici zagrij maslac, dodaj brašno i miješajući kuhaj otprilike minutu. Makni s vatre pa postepeno ulij mješavinu čokolade i mlijeka. Smjesu zakuhaj i miješaj sve dok se ne zgusne.
- U smjesu umiješaj ekstrakt vanilije i šećer, makni s vatre i pusti da se ohladi.
- U ohlađenu smjesu umuti žumanjke.
- Kalupe namasti s malo maslaca.
- Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg i postepeno ga dodaj u smjesu čokolade i žumanjaka.
- Rasporedi smjesu u četiri kalupa od 300 ml.
- Peci 40-45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva, sve dok nabujci ne narastu i ne postanu čvrsti.
- Pospi ih šećerom i prahu i posluži odmah.