Najslađi boho dodaci za dom, ali i oni modni, izrađeni su u makrame tehnici i dolaze iz Pule

Instagram @bohica_home_decor
Vidi originalni članak
  • Iako mnogi trendovi dolaze i odlaze, neki koncepti opstaju i izdržavaju svaki test vremena, a jedan takav je apsolutni klasik kako u dizajnu interijera, tako i svijetu mode - trend korištenja prirodnih materijala
  • Pojmovi i sintagme kao što su organsko porijeklo, održivi izvori, upcycling i sklad s prirodom nešto su što sve češće imamo prilike čuti, a da je u pitanju trend koji se neće tako skoro krenuti kretati silaznom putanjom najbolje govori ponuda svega što nas okružuje
  • Neke od našarmantnijih boho dodataka za dom, ali i onih modnih, izrađenih isključivo od recikliranih materijala, pronašli smo u ponudi pulskog brenda Bohica

Svijet trendova, kako onih u dizajnu interijera, tako i onih modnih, mjesto je koje se neprestano mijenja i razvija, a svjesni su toga i oni koji te trendove prate, i oni koji ih diktiraju. Neki stari trendovi vječito iznova dolaze i odlaze, no neki koncepti opstaju i izdržavaju svaki test vremena, a jedan takav je apsolutni klasik u oba spomenuta svijeta - trend korištenja prirodnih materijala. Oduvijek su ručna izrada i najkvalitetniji materijali bili posebno cijenjeni, a situacija ništa drugačija nije ni danas.

U vremenu kada su klimatske promjene iz dana u dan goruća tema, a posvuda raste svijest o važnosti zelenijih rješenja u svim industrijama, pojmovi i sintagme kao što su organsko porijeklo, održivi izvori, upcycling i sklad s prirodom nešto su što sve češće imamo prilike čuti, a da je u pitanju trend koji se neće tako skoro krenuti kretati silaznom putanjom najbolje govori ponuda svega što nas okružuje.

Od vodećih giganata poput Ikee do malenih kreativaca i obrta koji ručno izrađuju malene serije proizvoda, sve je više onih koji se mogu pohvaliti brojnim održivim primjercima, a srce nam se smiješi kada vidimo da domaći dizajn ne samo da u stopu prati vodeće svjetske dizajnere, već nerijetko svojom ponudom i prednjači. 

Life&style U susjedstvu smo pronašli neodoljive lampe i vaze od porculana koje će unijeti radost u svaki prostor

Jasno je kao dan da uopće nema mjesta razgovorima o tome je li kvalitetnije i pažljivije izrađeno nešto što iz velike ljubavi nastaje u malenom broju primjeraka ili nešto što je masovno proizvođeno, a neke od našarmantnijih boho dodataka za dom, ali i onih modnih, pronašli smo u ponudi pulskog brenda Bohica. Podmetači za šalice i čaše, haljinice za difuzore i ovlaživače zraka, dekori za zid, duge za dječje sobe, girlande s drvenim perlama, visilice za biljke, šlapice i razni drugi dekorativni i uporabni komadi samo su maleni dio ponude, a baš svaki je beskrajno šarmantan.

Iza brenda stoji Jelena Tenčić, marketingašica, PR-ovka i velika zaljubljenica u svakojake avanture koja se tijekom svoje mladosti okušala u izradi raznoraznih rukotvorina. Kako sama prizaje, s boho stilom i makrame tehnikom vezivanja čvorova u najvećoj ju je mjeri upoznao Pinterest, i to najvećim dijelom u vrijeme onih, ne ponovili se, pandemijskih dana, kada je više no ikada prije imala vremena istraživati njegova bespuća. Osim što se u samu tehniku zaljubila na prvi pogled, odlučila je i sama se okušati u izradi, svjesna da neće znati hoće li u tome uspjeti sve dok ne proba. 

Inspiraciju, kaže, uglavnom crpi iz azijskih zemalja koje je i sama posjetila u više navrata i za čije interijere uređene u boho stilu kaže da jednostavno oduzimaju dah, ali i iz Instagrama koji smatra nepresušnim bazenom ideja koje redovito preoblikuje u skladu sa svojim boemskih duhom.

Life&style Zavirili smo u novouređeni DeColores Studio, divnu oazu inspiracije za restauraciju namještaja

"Svakim novim radom, odnosno projektom, kako ih volim zvati, svakom ovom tehnikom, svakim novim čvorom, iznova i iznova se zaljubim u makrame koji je postao moja životna radost. Nakon prvih radova znala sam da je makrame nešto što želim dijeliti s drugima i iznimno sam sretna kada se netko odluči u svoj životni prostor unijeti Bohica proizvode", poručuje.

Zanimalo nas je i postoji li mogućnost izrade po želji, a to je, kaže, apsolutno slučaj kada su u pitanju personalizirane dugice i kada je klijent taj koji ima glavnu riječ te je uključen baš u svaku fazu izrade. On sam odabire željene boje i, naravno, ime djeteta. "Volim reći da dugice, od samog početka kreiram s klijentima, a meni je prepušten izvedbeni dio", priznaje. "S druge strane, kod izrade zidnog makramea, tu najčešće glavnu riječ imam ja, a nit vodilja koja diktira kako će u konačnici proizvod izgledati je sam oblik drvene drške. Shodno dršci, određujem veličinu odnodno širinu i visinu dekora kao i debljinu konca koju ću koristiti te na kraju, ali najbitnije, vrstu čvorova. Kako su Bohica proizvodi u potpunosti ručni rad, vrlo je teško napraviti dva identična proizvoda, ali na zahtjev klijenata dolazimo do kompromisa i u stvarnost pokušavam pretočiti sve njihove zamisli i ideje."

S obzirom na to da znamo da kreativne duše nikada nemaju mira i da uvijek smišljaju nešto novo, bili smo sigurni da se neke nove ideje zasigurno već krčkaju i u Jeleninoj glavi, a potvrda nam je stigla u vidu njezinog ekskluzivnog priznanja da trenutačno radi na jednom njoj veoma posebnom projektu za koji jedva čeka da ugleda svjetlo dana. Naime, kako je, kako i sama kaže, veliki eko frik, tu je filozofiju prenijela na Bohicu kroz korištenje recikliranih proizvoda pa tako koristi 100% reciklirani pamučni konac, a drvene drške skuplja na plaži. No, kada je izradila prvu visilicu za cvijeće, nikako nije bila zadovoljna time što ona nije imala njen cjelokupni pečat i tada je odlučila izraditi vlastite ekološke teglice od recikliranog kartona kakve se još uvijek ne mogu pronaći na našem tržištu. 

Uz to na 'to do' listi ima još nekoliko proizvoda, no prerano je pričati o tome, kaže, odlučujući tu temu ostaviti za neku drugu prigodu. Zasad je Bohica proizvode moguće naručiti putem Facebook i Instagram profila, no poručuje i da je trenutačno u procesu izrade web shopa koji bi do kraja lipnja trebao biti u pogonu. Jedva čekamo zaviriti u njega!

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr