Najbolja strategija uz koju ćeš se kod kuće držati podalje od nezdrave hrane i viška kilograma

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Radiš od kuće i sad ti se napokon čini kako moraš biti disciplinirana i da je vrijeme za usvajanje zdravih prehrambenih navika?
  • Praksa se pokazuje pomalo drugačijom, a bijeg od dosade i stresa najčešće tražiš u masnoj i kaloričnoj hrani
  • Kako bi ostala na dobrom pravcu zdravih navika donosimo nekoliko strategija koje će te držati podalje od nezdravih grickalica, a tako i od viška kilograma i lošeg raspoloženja

U vrijeme kada se želimo zaštiti od pandemije zdrava prehrana nikada nije bila važnija. Budući da smo stalno kod kuće ili radimo iz naših domova, čini nam se kako sada imamo dovoljno vremena da zdravu prehranu usvojimo kao životni stil. No u praksi stvari izgledaju nešto drugačije. Uz pune police i hladnjake, utočište od dosade na dohvat je ruke, a pune ruke posla oko ukućana mogu na oduzeti vrijeme za pripremu uravnoteženog obroka. Kako bi ipak izbjegla unos pretjeranog broja kalorija donosimo ti nekoliko strategija uz koje ćeš lako uspostaviti svoj ritam zdrave prehrane

Life&style Kad je kriza, odaberi manje zlo - ovo je najzdravija brza hrana na svijetu!

Napravi raspored i pridržavaj ga se

Svoj raspored obroka isplaniraj kao da se radi o danima kada odlaziš na posao. Doručak, ručak i večeru trebali bi biti svaki dan u približno isto vrijeme. Ako imaš djecu uzmi u obzir njihove aktivnosti i planiraj zajednički obrok. Ne zaboravi uvrstiti i vrijeme za zdrave međuobroke. Sada kada si sve isplanirala, značajno s umanjila mogućnost za nekim bespotrebnim zalogajima koji vjerojatno pribjegavaš iz čiste dosade

Planiraj obroke

Kako bi odlaske u trgovinu svela na minimum napravi tjedni plan obroka, u skladu s tim i listu namirnica za kupnju. Svježe povrće i voće u međuvremenu možeš naručiti dostavom od domaćih OPG-ova. Dok planiraš obroke uzmi u obzir i kako ih možeš iskoristiti za sljedeći obrok. Na primjer, od preostalog pirea možeš napraviti krem juhu. Piletinu sljedeći dan možeš iskoristiti za salatu ili tortilje. 

Life&style Znamo da tražiš ideje, imamo za tebe najbolje recepte s krumpirom - pažljivo odabrane

Pakiraj

Ako inače pripremiš svoje zdjelice za ručak koje nosiš na posao, jednako napravi i kada radiš od kuće. Ručak ili međuobroke stavi u plastične zdjele i vrećice za cijeli dan i počasti se po potrebi. Na ovaj način kontroliraš unos hrane, a spakirani ručak vjerojatno će te ohrabriti da ne posegneš za nepotrebnim grickalicama. 

Opskrbi se zdravim grickalicama

Konzumiranje zdravih grickalica u pravo vrijeme pomoći će ti kontrolirati glad te opskrbiti energijom i vrijednim nutrijentima. Odrasli i djeca na izboru tako imaju stabljike celera s maslacem od kikirikija, kriške jabuke s maslacem od badema, narezane kruške s komadićima sira, smoothieje od voća, sladolede od smrznute banane iz blendera, male pite s humusom i maslinama, kokice iz kućne radinosti, krumpirići od batata iz pećnice povrće na pari uz dodatak umaka. Izbor je velik!

Definiraj okidače

Odolijevanje čestim međuobrocima može biti pravi izazov. Prije nego posegneš za vrećicom štapića ili čipsa zapitaj se jesi li stvarno gladna? Možda grickanjem želiš ublažiti osjećaj tjeskobe, dosade ili samo odlažeš zadatke? Ako ne osjećaš glad, odluči se za boravak u dvorištu, nekoliko vježbi istezanja ili meditaciju u trajanju od desetak minuta. Također, ako je tvoje radno mjesto u kući vrlo blizu hladnjaka, izazovu grickanja bit će još teže odoljeti. 

Pronađi zdraviju zamjenu

Stresna razdoblja često nas poguraju da utjehu pronađemo u hrani. Obično je pronalazimo u zalogajima pretrpanima masnoćama i kalorijama, ali za ovakvu comfort hranu postoje i druga rješenja. Savijače s puretinom, pite s povrćem ili mini vegetarijanske pizze mogu biti ukusna i zdrava zamjena. Želju za slatkim suzbiti mogu smrznute bobice grožđa, voćni smoothie, sladoled od banana ili nekoliko kockica tamne čokolade

Pripazi na alkohol i kavu

Čaša vina ili omiljeni koktel mogu se činiti kao ugodno rješenje u borbi protiv stresa. Ipak, samo piće ili dva mogu poremetiti tvoj ritam spavanja i pokvariti tvoje napore u zdravom načinu prehrane. Kavu je najbolje svesti na jednu do dvije šalice do poslijepodneva kako bi osigurala dobar san.

Posjeti Miss7.24sata.hr