Muška gripa: postoji li ili je mit? Otkrivamo kukaju li muškarci s pravom čim dva puta zakašlju

Shutterstock Muška gripa: istina ili mit?
Vidi originalni članak
  • Općenito je poznato da muškarci više pate od prehlade nego žene, odnosno više pate kad imaju prehladu
  • Međutim, je li to doista tako? Ima li tu istine ili je jači spol zapravo tek „cendrav“ 
  • Objasnit ćemo ti što se zapravo krije iza mita o muškoj prehladi i muškoj gripi

Za početak ćemo razjasniti što je to zapravo "muška gripa" ili "muška prehlada", kako ti drago. Naime, pojam je pomalo zbunjujući, zato jer pomalo ironično opisuje raširenu pretpostavku da muškarci češće i više od žena pate od prehlade i njenih simptoma. Ključna riječ ovdje trebala bi biti prehlada, jer s pravom gripom se zapravo ne treba šaliti. Osim klasičnih simptoma, poput kašlja i curenja iz nosa, uzrokuje i groznicu te temperaturu do 40 stupnjeva te vrlo snažan osjećaj bolesti. Liječenje gripe može potrajati i do tri tjedna, dok prehlada obično prestane nakon tjedan dana.

Četiri razloga zašto muškarci često pate više od žena

Međutim, mit o muškoj gripi ne može se potpuno odbaciti, bez obzira na naziv ili ne. Naime, zapravo postoje neki čimbenici specifični za spol koji uzrokuju veću patnju pri dosadnoj prehladi.

via GIPHY

1. Razlike u imunološkom sustavu

Imunološki sustav žena i muškaraca funkcionira drugačije kada se brane od patogena. Ako virusi ili bakterije uđu u tijelo, imunološki sustav djeluje kroz dva različita sustava:

• Nespecifični obrambeni sustav: podrazumijeva se da je to urođena imunološka reakcija, koja je prilično općenita i nije usmjerena posebno protiv određenog patogena.

• Poseban obrambeni sustav: ovdje tijelo formira posebne obrambene stanice protiv određenih patogena. Obrambene stanice se razmnožavaju samo u slučaju akutne infekcije, a zatim napadaju viruse i bakterije.

Činjenica da je imunološki odgovor kod žena i muškaraca često različit je posljedica distribucije spolnog hormona estrogena. Ovaj hormon, koji je prisutniji kod žena, potiče proizvodnju specifičnih obrambenih stanica, zbog čega ženski imunološki sustav djeluje brže i jače protiv patogena nego kod muškaraca. Povećana razina testosterona kod muškaraca također igra ulogu u muškoj gripi. Naime, što je više testosterona, manje je estrogena, a time i manje antitijela. To zapravo čini muškarce osjetljivijima na infekcije općenito, a također osigurava da često prođe više vremena prije nego što bolest prestane. To je također jedan od razloga da muškarci kod gripe razviju manje antitijela od žena.

Ove 3 ukusne namirnice pomažu kod prehlade, a jedna će te posebno ugodno iznenaditi

via GIPHY

2. Genetske razlike

Muški geni također osiguravaju da imunološka obrana kod muškaraca ne ide uvijek glatko. Žene imaju dva X kromosoma s osobito velikim brojem gena koji reguliraju obrambene procese tijela. Umjesto toga, muškarci imaju X i Y kromosom i shodno tome manje gena koji potiču imunološki sustav.

3. Žene bolje podnose bol - ali su i osjetljivije na bol

Prema rezultatima istraživanja, imunološke reakcije obično su jače kod žena nego kod muškaraca, što ih općenito čini osjetljivijima na bol. Ali, menstrualni problemi svaki mjesec, bolni porođaji… Žene na ovaj ili onaj način moraju puno toga izdržati. Upravo ih to „očeliči“ pa obično manje obraćaju pažnju na svoje tegobe. Muškarci se, s druge strane, brže koncentriraju na pojedinačne simptome muške gripe i stoga više pate.

Evo zašto bi uvijek trebala uzeti pravo bolovanje kad si bolesna - čak i ako radiš od kuće

via GIPHY

4. Svijest o zdravlju među ženama je veća

Istraživanja pokazuju da su žene često puno više svjesne zdravlja od muškaraca. Na primjer, više pažnje posvećuju zdravoj prehrani i odgovarajućoj zaštiti cijepljenjem. Ali, žene će također vjerojatnije slijediti jednostavne savjete kako bi se zaštitile od infekcije - na primjer, peru ruke tri puta češće dnevno od muškaraca.

Life&style Imamo tri izvrsna recepta s đumbirom za superimunitet - pomaže u borbi protiv virusa

Tvoj dragi ima mušku gripu? Ovi savjeti će ti pomoći!

Ako je tvoj partner pokupio zlokobnu mušku prehladu, najbolje je upotrijebiti nekoliko kućnih lijekova. To uključuje, na primjer:

• Klasična pileća juha - sadrži puno bjelančevina, koje mogu smanjiti upalne reakcije u tijelu.

• Održavanje topline, na primjer s termosicom na leđima ili s ugodnom dekom na kauču.

• Piti čaj uvijek je dobra ideja - kamilica, na primjer, ima protuupalno djelovanje, a majčina dušica pomaže protiv kašlja.

via GIPHY

Preventivne mjere protiv muške gripe

Istina je da se ne mogu ukloniti svi čimbenici koji pogoduju muškoj gripi, ali postoji nekoliko općih zdravstvenih savjeta koje i muškarci mogu koristiti kako bi ostali zdravi:

Peri ruke nekoliko puta dnevno - barem nakon svakog korištenja toaleta i prije jela.

Svaki dan jedi voće i povrće.

Često prozračuj: otvori prozore tri puta dnevno na otprilike pet do deset minuta tako da nastane propuh.

Redovito vježbaj, tj. najmanje tri puta tjedno u trajanju od najmanje 30 minuta, jer to jača imunološki sustav. To može biti i duga šetnja ili vožnja biciklom.

Posjeti Miss7.24sata.hr