Mrvičasti kolač od borovnica bez glutena super je ukusna i zdrava slastica

Instagram@desertnowdinnerlater
Vidi originalni članak
  • Ovaj kolač od borovnica super je jednostavno napraviti, a odlično funkcionira i sa svježim i sa zamrznutim borovnicama
  • Kombinacija tijesta od limuna s maslacem koje se topi u ustima i sočnog, pekmezastog nadjeva od borovnica je fenomenalna
  • Nitko neće otkriti da je ova slastica bez glutena i bez jaja

Kombinacija finog hrskavog tijesta s limunom i maslacem i sočnog nadjeva od borovnice je kod ovih slatkih pločica (tako je kolač nareže pa ga nazivamo i poločicama od borovnice) jednostavno božanstvena. Sjajna je stvar također da ove crumble pločice možeš napraviti i sa svježim i sa smrznutim borovnicama, a priprema je super jednostavna.

Evo zašto ćeš voljeti ove pločice od borovnice bez glutena:

• Prhko tijesto od limuna s maslacem topi se u ustima. Predivno su bogate i nježne, s pravom ravnotežom između hrskavog i mrvičastog. Pecivo je puno kore od limuna i vanilije i nije preslatko, jer treba voditi računa i o slatkoći nadjeva.

•  Sočan, pekmezasti nadjev od borovnica. I tekstura nadjeva je savršena: Sočan je, ali nije previše tekući, a borovnice zadrže dio svoje teksture tako da nisu premekane ili kašaste.

• Super jednostavno ih je napraviti. U receptu se koristi isto tijesto za prhko tijesto i za koru te mrvice. To znači da se pločice doista jednostavno i brzo sastavljaju, a također ne trebaš koristiti nikakvu posebnu opremu - nikakav stalak ili ručni mikser ili nešto slično.

•  Nitko neće znati da su bez glutena! Pločice nisu previše mrvljive, što se ponekad može dogoditi s receptima bez glutena. Umjesto toga, dovoljno su mrvičaste da se jednostavno tope u ustima, ali su i dovoljno čvrste da ih možeš rezati, bez brige da će se raspasti.

•  Također su bez jaja! Budući da se i donja kora i crumble na vrhu temelje na jednostavnom prhkom tijestu, u ovom receptu ne trebaš koristiti jaja.

Sastojci

Bezglutensko tijesto s limunom:

• 125 g sitnog/superfinog ili granuliranog šećera

• kora od 1 limuna (po mogućnosti organski)

• 140 g omekšanog maslaca

• 1 žličica paste od mahune vanilije (ili 2 žličice ekstrakta vanilije)

• 300 g obične mješavine brašna bez glutena

• ¾ žličice ksantan gume (izostavi ako mješavina brašna bez glutena već sadrži ksantan gumu.)

• ½ žličice soli

Life&style Torta od gumenih medvjedića? Ne moramo imati 7 godina da bismo je obožavali! Evo i recept

Nadjev od borovnica:

• 75 g sitnog/superfinog ili granuliranog šećera

• kora od 1 limuna (po mogućnosti organski)

• 600 g svježih ili zamrznutih borovnica (ako koristiš zamrznute borovnice, nemoj ih prethodno odmrzavati)

• 10 g kukuruznog škroba 

• 1 žlica soka od limuna, svježe iscijeđenog

• 1 žličica paste od mahune vanilije (ili 2 žličice ekstrakta vanilije)

Priprema

Bezglutensko tijesto s limunom:

• Stavi rešetku za pečenje u donji srednji položaj, a prethodno zagrij pećnicu na 190º C te obloži četvrtastu posudu (23 cm) papirom za pečenje.

Savjet: Kad oblažeš posudu za pečenje, preporučuje se ostaviti malo papira za pečenje preko ruba, jer će to kasnije pomoći pri vađenju pločica iz posude.

• Stavi šećer i koru od limuna u veliku zdjelu i vršcima prstiju utrljaj koru u šećer.

• Dodaj omekšali maslac i vaniliju, te dobro izmiješaj kuhačom dok se ne sjedini.

• U zasebnoj zdjeli pomiješaj mješavinu brašna bez glutena, ksantan gumu i sol.

• Dodaj suhe sastojke u smjesu maslac-šećer i dobro promiješaj (dok se ne počnu raditi grudice). Zatim mijesi dok ne dobiješ prilično mrvičasto tijesto za kekse. Ostavi sa strane dok ne zatreba.

Nadjev od borovnica:

• Stavi šećer i koru od limuna u veliku zdjelu i vršcima prstiju utrljaj koricu u šećer.

• Dodaj (svježe ili zamrznute) borovnice zajedno s kukuruznim škrobom, limunovim sokom i vanilijom, te sve zajedno miješaj dok se ne sjedini.

Sastavljanje i pečenje crumble pločica od borovnice:

• Utisni otprilike ⅔ tijesta (oko 390 g) u obloženu posudu. Zagladi ga u ravnomjeran sloj, a to je najlakše učiniti malom lopaticom.

• Na podlogu od prhkog tijesta rasporedi nadjev od borovnica u ravnomjernom sloju.

• Izmrvi preko preostalu ⅓ tijesta, pazeći da dobiješ prilično ravnomjernu pokrivenost, ali dopusti da malo nadjeva od borovnica proviri.

• Peci na 190º C oko 50-55 minuta (za svježe borovnice) ili 60-65 minuta (za zamrznute borovnice), ili dok crumble ne postane svijetle zlatnosmeđe boje.

• Ostavi da se pločice potpuno ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih izvadiš iz kalupa za pečenje pa ih nareži na pojedinačne komade.

Savjet: Možeš ih poslužiti i tople s kuglicom sladoleda na vrhu, samo imaj na umu da su puno osjetljivije kad su tople pa je vjerojatnije da će se raspasti kad ih režeš.

Life&style Zdravija verzija čokoladice Bounty dolazi u obliku kolača koji se ni ne peče. Evo recepta!

Posjeti Miss7.24sata.hr