Mnogi ljudi rade ovu pogrešku s ribom, ti nemoj jer može biti jako štetna

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Među namirnice koje treba izbjegavati podgrijavati u mikrovalnoj pećnici svrstava se i riba
  • Osim što progrijavanje utječe na teksturu i okus pripremljene ribe, može uzrokovati i otpuštanje štetnih toksina
  • Ribu se preporučuje ponovno konzumirati hladnu, a ako je zagrijavanje nužno pećnica se nameće kao bolja opcija

Premda toga nerijetko nismo ni svjesni, postoje određene namirnice koje treba izbjegavati podgrijavati u mikrovalnoj pećnici. Na listi su se tako našla i tvrdo kuhana jaja, riža, cikla, krumpir, ali i jedna namirnica koju često koristimo u ljetnim mjesecima. Riječ je o ribi! Razlog tome krije se u činjenici da će ona zagrijavanjem promijeniti okus te je veća vjerojatnost da će se zbog izloženosti visokoj temperaturi presušiti (ili čak prekuhati), a moguć je i razvoj neugodnog mirisa čije će uklanjanje zahtijevati posebnu pozornost.

Super savjet Pripremaš ribu? 4 savjeta uz koja ćeš se brzo riješiti neugodnog mirisa iz stana

Riba je općenito osjetljive i lagane strukture te se stoga znatno boljim načinom njezina podgrijavanja smatra ono u pećnici. Budući da to zahtjeva nešto više vremena od podgrijavanja u mikrovalnoj, mnogi su skloniji pribjeći jednostavnijem rješenju. Stručnjaci ipak preporučuju kako je od svih navedenih, konzumacije hladne ribe najbolja opcija. U tom slučaju potrebno je samo malo kreativnosti kako bi se od hladne ribe napravila jednostavna, ali ukusna salata ili namaz.

Life&style Ovih šest pametnih trikova s mikrovalnom pećnicom olakšat će tvoj kuhinjski život

Također, posebno bi trebala izbjegavati podgrijavanje prerađene ribe budući da se u njezinom sastavu nalaze kemikalije i konzervansi koje dodatnim izlaganjem toplini mogu razviti štetne toksine. Primjerice, može doći do kemijskih reakcija poput oksidacije kolesterola, a produkti te reakcije, nazvane COP, povezuju se s razvojem srčanih bolesti.

Posjeti Miss7.24sata.hr