Mnogi ljudi rade ovu pogrešku s ribom, ti nemoj jer može biti jako štetna
- Među namirnice koje treba izbjegavati podgrijavati u mikrovalnoj pećnici svrstava se i riba
- Osim što progrijavanje utječe na teksturu i okus pripremljene ribe, može uzrokovati i otpuštanje štetnih toksina
- Ribu se preporučuje ponovno konzumirati hladnu, a ako je zagrijavanje nužno pećnica se nameće kao bolja opcija
Premda toga nerijetko nismo ni svjesni, postoje određene namirnice koje treba izbjegavati podgrijavati u mikrovalnoj pećnici. Na listi su se tako našla i tvrdo kuhana jaja, riža, cikla, krumpir, ali i jedna namirnica koju često koristimo u ljetnim mjesecima. Riječ je o ribi! Razlog tome krije se u činjenici da će ona zagrijavanjem promijeniti okus te je veća vjerojatnost da će se zbog izloženosti visokoj temperaturi presušiti (ili čak prekuhati), a moguć je i razvoj neugodnog mirisa čije će uklanjanje zahtijevati posebnu pozornost.
Riba je općenito osjetljive i lagane strukture te se stoga znatno boljim načinom njezina podgrijavanja smatra ono u pećnici. Budući da to zahtjeva nešto više vremena od podgrijavanja u mikrovalnoj, mnogi su skloniji pribjeći jednostavnijem rješenju. Stručnjaci ipak preporučuju kako je od svih navedenih, konzumacije hladne ribe najbolja opcija. U tom slučaju potrebno je samo malo kreativnosti kako bi se od hladne ribe napravila jednostavna, ali ukusna salata ili namaz.
Također, posebno bi trebala izbjegavati podgrijavanje prerađene ribe budući da se u njezinom sastavu nalaze kemikalije i konzervansi koje dodatnim izlaganjem toplini mogu razviti štetne toksine. Primjerice, može doći do kemijskih reakcija poput oksidacije kolesterola, a produkti te reakcije, nazvane COP, povezuju se s razvojem srčanih bolesti.