Meso se lako kvari: koje 3 vrste su najopasnije, a koje najsigurnije za konzumaciju

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Meso se može zaraziti u bilo kojem trenutku opskrbnog lanca, a na njegovu ispravnost pojačano moramo paziti i ljeti
  • Neke vrste mesa po tom pitanju su sigurnije, a neke opasnije za konzumaciju
  • Od piletine pa do morskih plodova - istražili smo potencijal kvarljivosti svih vrsta mesa

Osim što ćemo se  pobrinuti da se u našoj košarici nađu kvalitetne namirnice, veliku pažnju sigurno poklanjamo i njihovoj ispravnosti. Visokim stupnjem kvarljivosti sigurno se ističu sve vrste sirovog mesa; od piletine do morskih plodova. Tako su sirovo ili nedovoljno kuhano meso, perad i školjke jedan od najčešćih razloga trovanja hranom. Naime, meso sadrži mikroorganizme, nevidljive golim okom, koji potom mogu izazvati ne baš bezopasne bolesti poput salmonele, trihineloze, a zatim je tu i E. Coli.

Lako kvarljiva hrana Piletina, mljeveno meso, hrenovke... koliko držati meso u hladnjaku, a da se ne pokvari?

Meso se može zaraziti u bilo kojem trenutku opskrbnog lanca; od prerade preko pakiranja, a onda i do kuhanja. Stručnjaci upozoravaju da, iako meso može biti ispravno, u doticaju s kontaminiranim površinama može lako prenositi  bakterije. Naša osjetila u većini slučajeva ne mogu detektirati zarazu, zato nije zgorega da proučimo koje su to vrste mesa posebno podložnije kvarenju odnosno koja će vrste mesa biti najsigurnije a koje najopasnije za konzumaciju. 

Life&style Imamo tri super ideje za zalogajčiće idealne za vruće ljetne dane

Hrenovke, kobasice, pileći medaljoni i slične prerađevine

Neke vrste mesa i njihove prerađevina predstavljaju manju prijetnju zarazom od drugih, a upravo bi te ova skupina mogla iznenaditi. Naime, stručnjaci se slažu kako najmanji rizik dolazi od prerađenog mesa, posebno onih vrsta koje se kuhaju, poput hrenovki i pilećih medaljona. Obrada ovih mesnih zalogaja eliminira sve patogene, a kuhanje predstavlja dodatnu mjeru opreza. No, ova vrsta mesnih prerađevina upravo se zbog načina obrade ne smatra najzdravijom nutritivnom namirnicom. 

Mesni naresci

Mesne nareske posebno bi trebali izbjegavati trudnice, starije osobe te oni oslabljenog imuniteta jer u rijetkim slučajevima ova svrsta mesne prerađevine može sadržavati bakteriju Listeria, a koja može uzrokovati pobačaj. Uostalom, mesni naresci su puni nitrata pa je njihov unos poželjno ograničiti. 

Svinjetina

Dugo vremena svinjetina se smatrala jedno od najrizičnijih vrsta mesa i to zbog parazita pod imenom Trichinella koji, ako nedovoljno termički obradimo meso, uzrokuje bolest trihinelozu. No, podizanje svijesti u vezi ove činjenice, znatno je popravilo loš imidž konzumiranja svinjetine. Smanjila se i preporučena najniža temperatura obrade svinjetine na 60 °C dok je mljevenu svinjetinu poželjno obrađivati na 70 °C. 

Morski plodovi

Rijetko je zabilježen slučaj trovanja morskim plodovima, a stručnjaci smatraju kako je to zbog toga što se takva hrana odmah nakon ulova smrzne što sprječava razvoj bakterija ili parazita. No, postoje iznimke, a to se posebno odnosi na slučajeve kada se ta hrana konzumira sirova. Sirove ostrige tako mogu biti nositelji norovirusa, uzročnika akutnih infekcija probavnog sustava. 

Miss kuha Odlična ideja! Ovo je najbrži i najzdraviji način da se odmrznu meso i riba - bez mikrovalne

Marinirani odresci 

Način pakiranja uvelike može pridonijeti zarazi mesa. U većini tvrtki proces pripreme i pakiranja mesa odvija se mehanički postupkom u kojem se površina mesa probada metalnim iglama. Kako oprema mora biti  visoko sterilizirana, vjerojatnost da će se u tom postupku meso zarazito je vrlo mala. Međutim, bilo kakva vrsta marinade u te bi rupice mogla bi unijeti patogene. 

Piletina

Kako je piletina vrsta mesa koju najčešće konzumiramo, većina trovanja hranom povezana je upravo s njom. Kontaminacija se može dogoditi u našim vlastitim kuhinjama. Naime, kako se zbog transporta zamrzava samo vanjski sloj piletine, po odmrzavanju u pakiranja se cijedi tekućina koja u našim kuhinjama vrlo lako može raširiti zarazu. Zato je najbolje piletinu osušiti kuhinjskim ručnicima, a nikako je prati. 

Mljeveno meso

Najrizičnija vrsta mesa je mljeveno meso. Bilo da se radi piletini, svinjetini, govedini, junetini, mljevenje mesa povećava površinu koja može doći u kontakt s patogenima. Zato je ključno dobro termički obraditi sve što je napravljeno od mljevenog mesa poput hamburgera, ćevapa, ćufti, mesnih štruca...Mnogi roštilj majstori ne bi se složili, ali ovdje pričamo o sigurnosti hrane. 

Posjeti Miss7.24sata.hr