Marmelada od banane: 3 profinjena recepta za jednostavno pripravljanje kod kuće
- Marmelada od banane kremasti je užitak koji nema tek dobar okus na kruhu, nego i na slatkim stvarima (poput kroasana)
- Za tebe imamo spreman jednostavan recept za marmeladu od banane
- Ali, to nije sve: imamo i dvije ukusne varijacije
Želiš voćni, a kremasti namaz? Onda je marmelada od banana taman prava stvar za tebe. Za ove recepte trebaš tek nekoliko sastojaka, uključujući i jednostavnu pripremu.
Marmeladi također možeš jednostavno dodati svoj osobni „završni dodir“.
Znaš li što bi ti se dogodilo kad bi jela dvije banane dnevno?
Evo kako ćeš spraviti marmeladu od banana
Potrebno ti je:
• 1 kg oguljenih banana
• 2 limuna
• šećer za želiranje (500 g 2:1, 1 kg 1:1)
• staklenke s navojnim poklopcem
Priprema
1. Napravi pire od banana pa stavi u veliki lonac. Ako voliš komadiće voća u marmeladi, onda samo grubo nareži banane.
2. Iscijedi limune. Dodaj sok bananama zajedno sa šećerom. Sve dobro promiješaj i ostavi da zavrije. Zatim ostavi da krčka četiri minute.
3. Gotov džem od banana stavi u staklenke koje si prethodno prokuhala. Poklopi pa okreni staklenke naopako. Neka tako stoje dobrih pet minuta.
4. Zatim ponovno preokreni staklenke, a kad se ohlade trebao bi nastati negativni tlak.
Džem od jagoda i banana: jednostavan recept za kuhanje kod kuće
Potrebno ti je:
• 500 g oguljenih zrelih banana
• 500 g jagoda
• 1 limun
• 1 kg šećera za želiranje (1: 1)
• staklenke s navojnim poklopcem
Priprema
1. Napravi pire od banana pa stavi u veliki lonac. Operi jagode, očisti pa izreži voće na komadiće. Dodaj ih bananama.
2. Prereži limun, iscijedi i dodaj voću sok od limuna zajedno sa šećerom. Promiješaj cijelu smjesu i ostavi da zavrije. Ostavi da marmelada krčka četiri minute.
3. Vruću marmeladu ulij u čiste staklenke, zatvori ih, okreni naopako pet minuta, ponovno okreni i ostavi da se marmelada od jagoda i banana potpuno ohladi.
Savjet: tortu možeš oplemeniti džemom od jagoda i banana. Browniejima se može dati ukusan, voćni dodir, s malo marmelade.
Za doručak spravi džem od višanja i banana
Potrebno ti je:
• 500 g oguljenih banana
• 500 g višanja (bez koštica)
• 1 limun
• 1 kg šećera za želiranje (1: 1)
• staklenke s navojnim poklopcem
Priprema
1. Napravi pire od banana pa stavi u veliki lonac.
2. Prereži limun, iscijedi i dodaj voću sok od limuna zajedno sa šećerom. Promiješaj cijelu smjesu, sve zakuhaj. Ostavi da marmelada od višanja i banana krčka 4 minute.
3. Vruću marmeladu ulij u čiste staklenke, zatvori ih, okreni naopako na pet minuta, ponovo okreni i ostavi da se potpuno ohladi.
Ovo je način na koji ćeš marmeladi od banana dati „završni dodir“
Marmeladi od banana lako možeš dodati svoj osobni pečat. Na primjer, bananu možeš kombinirati s drugim voćem. Naranče se posebno fino harmoniziraju s kremastim voćem.
Začini poput cimeta, vanilije ili kardamoma, kao i kurkuma, oplemenit će marmeladu od banana. Također možeš dodati malo ruma, likera ili rakije.