Losos obožavamo, a ovaj u aromatičnom tajlandskom umaku kao da je izašao iz serije 'Bijeli lotos'
- Svi gledamo treću sezonu serije 'Bijeli lotos' i uživamo u novim dogodovštinama i sjajnoj glumačkoj ekipi u najpoznatijem resortu na svijetu
- Budući da se radnja događa na vrlo inspirativnom Tajlandu, što kažeš da, prije nego što stigne nova epizoda, spraviš fino, a jednostavno tajlandsko jelo?
- Imamo recept za lososa u aromatičnom tajlandskom umaku, kakvog se ne bi posramili poslužiti ni u resortu sa 5 zvjezdica
Jesi li ikada čula za efekt 'Bijelog lotosa'? Tako se zapravo naziva turistički bum koji je u prošlosti izazvala nagrađivana HBO-ova serija 'Bijeli lotos'. Nakon Havaja i Sicilije (mjesta snimanja prve dvije sezone), tajlandski otok iz snova Koh Samui sada je u fokusu treće sezone – pa zašto ne bi uživala u odgovarajućem osjećaju 'Bijelog lotosa' na svom tanjuru?
Ovo jelo idealno je kao kulinarski dodatak seriji ili jednostavno kao sofisticirana ideja za večeru - donosi tajlandski štih tvom tanjuru (recept smo pronašli na stranici HelloFresh).
Losos u tajlandskom umaku - recept
Sastojci:
• 2 fileta lososa
• 1 tikvica
• 1 režnjić češnjaka
• 1 žlica curry praha
• 150 g jasmin riže
• 1 vezica mladog luka
• 1 glavica luka
• 25 g crvene curry paste
• 180 ml kokosovog mlijeka
• 1 žličica pilećeg temeljca
• 300 ml vode
• ¼ žličice bijelog vinskog octa
• sol
• papar
• šećer
Priprema:
1. Zagrij 300 ml vode u kuhalu za vodu. Zatim ulij vruću vodu u manji lonac s poklopcem. Dodaj ½ žlice curry praha i malo soli te pusti da zavrije. Dodaj jasmin rižu i poklopljeno pirjaj na laganoj vatri 10 minuta. Makni s vatre i pusti da riža (poklopljena) krčka 10 minuta.
2. Grubo usitni luk, a češnjak nasitno. Tikvice prereži po dužini pa nareži na polumjesece debljine oko 0,5 cm. Mladi luk nareži na kolutiće.
3. Posoli filete lososa. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi. Zatim peci ribu s kožom prema dolje 2 minute, okreni je i prži još 2 do 3 minute. Izvadi ribu i ocijedi je na kuhinjskom papiru.
4. U istoj tavi ponovno zagrij 1 žlicu ulja. Pirjaj luk i tikvice oko 3 minute. Dodaj češnjak, crvenu curry pastu i preostali curry prah te poprži.
5. Deglaziraj sadržaj tave s kokosovim mlijekom, 100 ml vode i pilećim temeljcem te pirjaj nekoliko minuta. Umak začini po želji s malo bijelog vinskog octa, soli, papra i prstohvatom šećera. Vrati lososa u tavu i drži na toplom dok se riža ne skuha.
6. Raspodijeli rižu i tajlandski curry umak na duboke tanjure. Na vrh poslaži filete lososa te pospi kolutićima mladog luka.