Ljeti ne volimo previše komplicirati s kuhanjem: ova ukusna tjestenina s umakom od rajčice bit će gotova za taj čas
- Tjestenina s umakom od rajčice klasično je jelo talijanske kuhinje
- Priprema ovog jela iznimno je jednostavna i brza pa ćemo, za taj čas, imati ukusan obrok bez previše kompliciranja
- S tipičnim sastojcima – tjestenina, rajčica i češnjak – i nekoliko 'tajnih dodataka', ovo jednostavno jelo neodoljivo je svim generacijama
Recept za tjesteninu s umakom od rajčice podložan je beskonačnim varijacijama kako bi se pronašao savršeni balans okusa, prava kremoznost i slatkoća, počevši od odabira vrste rajčice te raznih začina. No, čak i kada nam se ne da previše eksperimentirati sa začinima i dodacima, tjestenina u umaku od rajčice je savršen obrok. Svi ju vole (čak i oni najmlađi), za nju nam nije potrebno previše sastojaka i, što je najvažnije, priprema se nevjerojatno brzo.
Sigurni smo da si u potrazi za baš takvim, jednostavnim, a ukusnim obrokom pa ti u nastavku donosimo recept za najbolju tjesteninu u umaku od rajčica.
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 300 g rajčice (može i iz konzerve)
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žličica svježeg peršina
- 1 žličica suhog bosiljka
- 1/2 žličice šećera
- 200 g tjestenine (penne rigate, a može i neke druge, npr. špageti…)
Priprema
1. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckani luk i dinstaj oko pet minuta, odnosno dok ne postane proziran. Dodaj češnjak i sve miješaj oko minute ili dok ne postane aromatično.
2. Umiješaj rajčice i pastu od rajčice. Pojačaj vatru i pusti da zavrije. Smanji vatru na srednju i kuhaj nepoklopljeno, često miješajući, 6-7 minuta ili dok se umak ne reducira i malo zgusne.
3. Umiješaj peršin, bosiljak i šećer. Kušaj pa začini solju i paprom po ukusu.
4. U međuvremenu skuhaj tjesteninu u velikoj posudi u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju ili dok ne postane al dente. Ocijedi tjesteninu i vrati je u tavu.
5. Dodaj umak tjestenini i promiješaj da se sjedini. Posluži odmah. Možeš dodati parmezana ili neke druge začine po želji.