Liječnici upozoravaju: nemojte 'čistiti' vaginu krastavcem

thinkstock
Ovaj bizarni trend je zahvatio populaciju. Doktori upozoravaju da možda bi ipak svježe krastavce trebalo ostaviti tamo gdje im je i mjesto. U kuhinji
Vidi originalni članak

Pojavio se jedan novi trend među beauty i lifestyle blogericama, zbog kojeg se ginekolozima diljem svijeta diže kosa na glavi. Naime, prema tim samoprozvanim guruima, vagina se čisti – krastavcima! Objašnjenje? Zato što su krastavci prirodni antioksidans i prilično su hranjivi za kožu. A ne otežava situaciju ni činjenica da su falusnog oblika. No, šalu na stranu. Blogerice su se već ozbiljno "nabrijale" na krastavce. Naime, u hladnjaku ohlađene krastavce kojima je skinuta kora koriste kao čistač vagine. Možda po uzoru na češnjak koji se koristi kao prirodni lijek u borbi s  vaginalnom gljivičnom infekcijom ili jedan trend zbog kojeg su svi poludjeli – vaginalne kapsule koje ispuštaju šljokice.

Znanstveno je već više puta dokazano kako se vaginalno područje čisti samo od sebe te da nije potrebno koristiti nikakve sapune, kreme, ili šampone za intimnu njegu koji će pomoći čistiti rodnicu. Jednom kad se poremeti prirodna flora, nastaju problemi. 
"Vagine nisu prljave. Studija, nakon studije, nakon studije pokazuju da šamponi, sredstava za čišćenje, mirisi, ocat, proizvodi za balansiranje pH, aloe vera, kloridno srebro, češnjak ili što drugo imaju jedino potencijal uništiti dobre bakterije ili poremećaja na površini sluznice.", izjavila je doktorica Jen Gunter.

kiselost organizma Uništava li ti kiselost zdravlje, a da ti to ne znaš?

Postoji 5 tipova dobrih bakterija koje su prisutne u vagini, ali istraživanjem se došlo do rezultata kako je poželjno da samo jedna bude dominantna. Lactobacillus bakterije pumpaju mliječnu kiselinu koja održava vaginalni okoliš na niskom pH-u, te uništava ili oslabljuje druge, loše bakterije.

E sad. Što se točno dogodi kada se vagina čisti krastavcem? Prije svega, krastavci su prirodni proizvod koji na površini, ali i u sastavu ima insekte, ili čak pesticide. Kako je doktorica Gunter izjavila "Ništa što ima sposobnost cvjetanja ili truljenja ne bi trebalo biti u tvojoj vagini. A malo čišćenja krastavaca pod vodom doista neće puno pomoći... ". Doktorica je također izrazila zabrinutost jer je sve veći broj proizvoda koji čiste ili "ukrašavaju" vaginalno područje, što je nazvala čistom "mizoginijom koju su stvorile drogerije".

PAZI! Ove greške su opasne po tvoje zdravlje

A što napraviti kada osjetiš kako dolje ne miriši baš najbolje? Voda i blagi sapun su idealni za genitalno područje. Već svaki agresivniji proizvod može naštetiti cijeloj flori. Čak su ranija istraživanja pokazala da žene koje su koristile agresivnije gelove za intimno područje su razvile povećan rizik od seksualno prenosivih bolesti, pa i herpesa, klamidije...

 

Posjeti Miss7.24sata.hr