Lagana torta od limete i jogurta s kupinama pravo je ljetno osvježenje

Pinterest
Vidi originalni članak
  • Sada je vrijeme kupina i drugog bobičastog voća
  • Naravno, nitko neće odbiti ni komad finog voćnog kolača
  • Stoga ti donosimo recept za sočnu tortu od limete i jogurta s kupinama

Između dva biskvita osvježenih sokom od limete nalazi se sloj voća i puno kreme. Ima li išta bolje? Lagana je i ovrlo osvježavajuća - pravi desert za ove još uvijek vruće ljetne dane. Od ove torte tražit će se komad više! 

Sastojci

Za tijesto:

• 3 jaja

• 140 g šećera (vrlo finog)

• 150 g brašna

• ½ žličice sode bikarbone

• sol

• 6 žlica maslinova ulja

• 6 žlica soka od limete

• 2 žlice mlijeka

Za nadjev: 

• 3 limete

• 4 lista kaffir limete (ako možeš nabaviti, ako ne, preskoči taj sastojak)

• 60 g šećera

• 3 listića bijele želatine

• 250 g punomasnog jogurta (10% masnoće)

• 250 grama vrhnja za šlag

• 2 paketića vanilin šećera

• 250 grama kupina

• šećer u prahu (za posipavanje)

Ne peče se, ali i ne kuha! Kolač 'Slatki grijeh' idelan je desert za vruće ljetne dane

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160 stupnjeva). 

ZA TIJESTO

2. Odvoji bjelanca od žumanaca. Stavi bjelanca u posudu pa u hladnjak. Miksaj žumanca i 120 g šećera oko 3 minute dok ne postanu gusti i kremasti.

3. Pomiješaj te prosij brašno, sodu bikarbonu i sol. Pomiješaj ulje, sok od limete i mlijeko te postupno, naizmjenično s brašnom, umiješaj u smjesu od jaja. Ne miješaj previše.

4. Stuci bjelanca i preostali šećer u čvrsti snijeg. Zatim pažljivo umiješaj snijeg u tijesto.

5. Stavi tijesto u kalup (promjera 20 cm) obložen papirom za pečenje. Peci u zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki oko 25 minuta.

6. Izvadi iz pećnice i ostavi da se potpuno ohladi na rešetki. Izvadi biskvit iz kalupa i jednom ga vodoravno prereži.

Life&style Rolada boje crvenog baršuna s miješanim bobicama: raj za nepce i oči

ZA NADJEV

7. Operi 1 limetu vrućom vodom, posuši je te nasitno naribaj koru. Iscijedi sok iz svih limeta (oko 100 ml). Nekoliko puta zareži listove kaffir limete škarama (opcionalno) pa ih kuhaj sa šećerom, 4 žlice vode i sokom od limete u loncu sve dok se šećer ne otopi. Ostavi da se ohladi pa procijedi sirup kroz fino sito. Namoči želatinu u hladnoj vodi. Pomiješaj pjenjačom jogurt i 6 žlica sirupa od limete. Dobro iscijedi želatinu. Lagano zagrij 2 žlice sirupa od limete pa rastopi u tome želatinu uz miješanje. U otopljenu želatinu umiješaj 3-4 žlice mješavine jogurta. Umiješaj ovu smjesu želatine u ostatak kreme od jogurta. Ohladi kremu. Čim se počne stvrdnjavati, stuci vrhnje i vanilin šećer u šlag. Zatim 1/3 šlaga i koru od limete umiješaj u kremu te potom lopaticom pažljivo umiješaj preostali šlag.

8. Namoči biskvite preostalim sirupom. Stavi obruč kalupa (promjera 20 cm) na pladanj za kolače, a natopljenu podlogu stavi unutra. Očisti kupine, operi, posuši pa stavi na tijesto. Po tome premaži kremu. Zatim na to stavi drugi biskvit i lagano pritisni.

9. Stavi tortu na najmanje 4 sata u hladnjak. Prije posluživanja izvadi kolač iz kalupa te pospi šećerom u prahu.

Posjeti Miss7.24sata.hr