Kvari li se brašno? Kuhari kažu - da! Evo kako znati kad je pokvareno

shutterstock Brašno i sastojci za pečenje
Vidi originalni članak
  • Postoje dvije vrste ljudi: Oni koji toliko brzo potroše vreću brašna ni ne brinući hoće li mu isteći rok trajanja, i oni koji rijetko peku i imaju brašno koje stoji godinu, dvije
  • Moramo ti reći,  iako je malo vjerojatno, ali brašno se pokvari
  • Evo kako ćeš prepoznati kada se brašno pokvarilo i možeš li kuhati/peći sa starim brašnom

Možda nisi nikada razmišljala o tome, ali brašno se može pokvariti. "Sva hrana, osim konzervansa, na primjer, šećer ili med, na kraju se pokvari". Budući da brašno ima nizak udio vlage i toplinski je obrađeno, sigurno je za jesti vrlo dugo, čak i ako je rok upotrebe istekao. Ključ dobrog održavanja je pravilno skladištenje.

Zašto se brašno pokvari?

Iako ne izgleda tako, brašno je sirova hrana koja zahtijeva pravilno rukovanje i skladištenje. Ako ga ostavite otvoreno i izloženo zraku, uništit ćete teksturu.. Vrući domovi, u kojima temperatura doseže preko 25 stupnjeva Celzijusa, ubrzati će postupak da se brašno pokvari.

Vrsta brašna će odrediti koliko brašno traje u tvojem ormariću. Bijelo brašno je najbolje jer je najdugovječnije. Odstranjene su mekinje, u kojima se nalazi ulje, pa mu ostaje samo jedan gram masti po šalici. To brašno može bez problema izdržati nekoliko godina u ormariću. Suprotno tome, sva cjelovita brašna (ona od cjelovitih žitarica), uključujući integralno brašno, izdržat će kraće  na sobnoj temperaturi. Što više ulja, to će se brže pokvariti. Zbog toga se brašna s visokim udjelom masti, poput kokosovog, koje obično ima 16 grama masti po šalici, najbrže pokvare.

Zamrzavanje brašna: zašto je to bolje nego držati ga u kuhinjskom ormariću ili smočnici

Međutim, samo zato što staro brašno može biti sigurno za jesti, možda neće imati izvrstan okus, objašnjavaju dijetetičari. Ako pečeš/kuhaš s starim brašnom, to može utjecati na kvalitetu jela, kao i na narušen okus. Jednom kad prođe najbolje vrijeme za upotrebu, kvaliteta i okus se pogoršavaju.

Life&style Najbolja smjesa za palačinke: Recept iz kuhinje naših baka uz nekoliko bitnih trikova i savjeta

Bez obzira koliko je novo ili staro tvoje brašno, nikad ga nebi trebala konzumirati sirovo. Žitarice iz kojih se brašno melje uzgajaju se na poljima i, kao i sva hrana uzgajana na otvorenom, mogu biti izložene raznim štetnim bakterijama poput Salmonele i patogene Escherichia coli (E. coli).

Znakovi da se brašno pokvarilo 

Imaj na umu da datum na vreći brašna nema nikakve veze sa sigurnošću hrane. Sve dok ne postoji niti jedan od dolje navedenih znakova, sigurno je kuhati i peći s njime.

Ako se brašno pokvari, mirisati će užeglo - nekako poput orašastih plodova ili ulja. To je zato što se ulje u brašnu mijenja. Ako promijeni boju ili se pojavi plijesan, to je također znak da se pokvarilo.

Life&style Trebaš zgusnuti umak, varivo... Kad je bolje upotrijebiti brašno, a kad kukuruzni škrob?

Još jedan znak da ti se pokvarilo brašno je prisutnost sitnih sitnih bića - riječ može biti o kuhinjskim moljcima ili pak žižcima. Jako napadnute prehrambene proizvode treba baciti zbog njihove smanjene hranjive vrijednosti i povećanog rizika od kvarenja i bolesti koje se prenose hranom. Ali ako primijetiš samo nekoliko buba, kažu da je i dalje sigurno konzumirati hranu nakon pravilnog tretiranja. Lagano napadnuto brašno može se tretirati zagrijavanjem ili zamrzavanjem.

Za zagrijavanje, zagrij brašno na 60 stupnjeva u pećnici na 30 minuta, ali nikako ga nemoj zagrijavati u mikrovalnoj pećnici - može izazvati vatru. Za zamrzavanje stavi brašno u zamrzivač najmanje četiri do sedam dana, ovisno o veličini pakiranja.

Pravilno skladištenje

Pravilnim skladištenjem brašna možeš dobiti najdugovječnosti. Ta papirnata ili plastična vrećica u kojoj je kupljeno neće pomoći. Brašno čuvaj u nepropusnoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Ako želiš produžiti vijek trajanja brašna, razmisli o tome da ga pohraniš u hladnjak ili zamrzivač.

Nutricionisti preporučuju upotrebu metalnih, staklenih ili tvrdih plastičnih posuda s čvrsto pripijenim poklopcima. Plastične vreće, papir i platnene vrećice pružaju malo zaštite od insekata, miševa ili vlage i ne preporučuju se za skladištenje hrane, kažu oni. Kad pospremiš svoje brašno u spremnike, svakako iskoristi sve što je već spremljeno prije nego dodaš novo brašno. Inače ćeš na dnu uvijek imati stari sloj koji s vremenom može propasti.

Posjeti Miss7.24sata.hr