Kuhari otkrivaju: Kakvu tjesteninu NEMOJ naručivati u restoranu

Shutterstock/instagram
Vidi originalni članak
  • Tjestenina se sigurno nalazi na vrhu popisa jela koje naručuješ u restoranima
  • Kako i ne bi kad su ta jela tako ukusna, na njih se ne mora dugo čekati, a cijenom su prilično prihvatljiva
  • Međutim, šefovi u restoranima upozoravanju što ne bismo smjeli naručiti ako želimo dobiti najviše iz našeg tanjura tjestenine

Koliko zadovoljstva može pružiti jedan tanjur pun ukusne tjestenine? Iako nam se ovo jelo bogato ugljikohidratima možda svaki dan neće naći na tanjuru, već na samu pomisao cure nam sline. Tajnoviti spoj tjestenine i umaka daje nam osjećaj topline, ugode, sigurnosti...Zato ćemo često izabrati ovo jelo i kada jedemo vani, u restoranima ili zalogajnicama. 

Cjenovno prihvatljivo i brzo gotovo, ovo jelo čini se kao idealan izbor. Ipak, kulinarski stručnjaci upozoravaju da je neka jela od tjestenine sigurnije izabrati od drugih. Kako bi dobila najbolje iz svog tanjura tjestenine, možda ne bi bilo loše poslušati preporuke šefova, a na osnovi njihovog iskustva pripreme omiljenih nam jela. 

Life&style Misliš da si čula sve trikove za pripremu savršene tjestenine? Ova dva trika su talijanski klasici!

Lazanje ne moraju uvijek biti svježe

Tko je barem jednom u životu radio lazanje, dobro se sjeća koliko je vremena i truda potrebno uložiti u ovo slasno talijansko jelo. Da bi skratili vrijeme pripreme neki restorani podgrijavaju i dovršavaju već unaprijed pripremljene i smrznute lazanje koje mogu tako biti stare i do nekoliko dana. Šefovi otkrivaju kako se lazanje uistinu pripremaju ranije te se podgrijavaju za svaku narudžbu, a savjetuju kako se prije naručivanja svakako dobro konzultirati s osobljem restorana. 

Sočni Fettuccini u Alfredo umaku zvuče ukusnije nego što jesu

Alfredo umak koji se po staroj talijanskoj recepturi obično poslužuje preko Fettuccina sastoji se od jednostavnih namirnica; parmezana, vrhnja i maslaca. Sastojci prilično prihvatljivih cijena i iznimno laka priprema, smatraju šefovi, ovo jelo ne čine najuzbudljivijom stvari koju možeš naručiti u restoranu. Zapravo, radi se o vrlo lijenom jelu s tjesteninom koji svatko može na brzinu napraviti kod kuće i vjerojatno će imati bolji okus od onih u restoranima. 

Super kuharica Samo dva trika dijele te od savršeno skuhane tjestenine - a da ih isprobaš?

Špageti s mesnim okruglicama nisu najsigurniji izbor

Iako se radi o jednom od najpoznatijih jela, otkrivaju šefovi, mnogi restorani ne trude se previše oko njega. Mesne okruglice obično su napravljene dosta vremena unaprijed i ponekad od ne baš pretjerano svježih sastojaka. Umak je također napravljen ranije i po potrebi se podgrijava tijekom dana, a masnoća iz umaka koja se izdvaja tijekom ovog procesa obično završi u tvom jelu. Osim toga, šefovi se zaista ljute kada se ovo jelo pripisuje talijanskim korijenima

Punjena tjestenina može biti kamen spoticanja

Punjena tjestenina poput, punjenih školjaka, može biti vrlo ukusna i sočna ako se dobro pripremi ali, nažalost, mnogi restorani za ovo jelo iskorištavanju sastojke koje nisu uspjeli upotrijebiti za druga jela. Tako se na ovaj način ostaci mogu odlično zamaskirati i poslužiti u primamljivim oblicima od tjestenine. Za svaki slučaj, ne bi bilo loše upitati osoblje u restoranu koristi li za ovo jelo svježe sastojke. 

Pripazi na raviole

Ravioli su savršeno ukusno jelo vrijedno naručivanja. No, šefovi tvrde, samo ako su napravljeni ručno u restoranima. U svom izboru bit ćeš sigurnija ako naručiš raviole sa sezonskim punjenima poput onih s punjenjem od bundeve, tikvice, svježeg špinata i rikote. 

Posjeti Miss7.24sata.hr