Kremasti kolač od marcipana i sira – kladimo se da će svi tražiti repete, ali i recepte!
- Kolač od sira, popularni „cheesecake“, mogle bismo jesti svaki dan
- Taaakooo je fino kremast i topi se doslovno u ustima
- Točno takav je i ovaj kolač od sira s marcipanom – za koji ti donosimo recept
Postoje razne varijante kolača od sira. Volimo ih sve, a za tebe smo odabrali jedan od najomiljenijih: kremasti kolač od sira s marcipanom.
Sastojci
Za biskvit:
• 50 g mljevenih badema
• 70 g šećera
• 30 g brašna
• 30 g jestivog škroba
• 3 jaja (odvojeni bjelanca i žumanca)
• 2 žlice šećera za snijeg
• 60 ml soka od naranče
• 1 žlica naribane kore od 1 naranče (bio)
• ½ žličice praška za pecivo
• prstohvat soli
Za kremu:
• 200 g marcipana
• 750 g svježeg sira
• 150 g šećera
• 200 g kiselog vrhnja
• 4 jaja
• 1 žlica jestivog škroba
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gore/dolje) te namasti kalup za pečenje.
2. Za biskvit pomiješaj brašno, prašak za pecivo, škrob, bademe i sol.
3. U drugu posudu stavi tri žumanca te ih tuci najvećom brzinom. Potom postepeno uspi šećer te tuci dalje najvećom brzinom.
4. Dodaj koru i sok od naranče.
5. Umiješaj smjesu od badema i brašna.
6. Stuci pjenasto bjelanca i prstohvat soli te dodaj 2 žlice šećera. Tuci dok se snijeg ne stvrdne. Zatim polako umiješaj u tijesto.
7. Stavi tijesto u kalup za pečenje, peci oko 12 minuta te ostavi da se ohladi.
8. Za nadjev pomiješaj u glatku smjesu marcipan, svježi sir i šećer. Umiješaj preostale sastojke te zatim raspodijeli po biskvitu te zagladi.
9. Kolač peci još 50 minuta. Ako se kolač nakon toga lagano ziba, znači da je gotov.
10. Ostavi da se hladi oko 2 sata na sobnoj temperaturi pa ga stavi na pet sati u hladnjak.
11. Na kraju ukrasi kolač po želji.