Kraljica Mediterana u najslađem izdanju: Torta sa smokvama i komadićima čokolade osvaja okusom
- Smokve su zaštitni znak Mediterana i svojim okusom oduševljavaju već 11 tisuća godina
- Nažalost, sezona svježih smokava ne traje dugo, stoga se žurimo iskoristiti u pripremi delicija od ovog rajskog voća
- Ovo je jedan od naših omiljenih recepata sa smokvama, ne samo da je torta presočna, već je i priprema vrlo jednostavna
Smokva se Mediteranom proširila s Bliskog istoka, a danas je jedan od njegovih zaštitnih znakova. Ovo prefino voće uzgaja se već 11 tisuća godina, jede se svježe i sušeno, a od smokava se rade mnoge slastice i džemovi.
Smokve su bogate šećerima, vlaknima, mineralima i vitaminima, stoga ju ne smatramo uzalud riznicom zdravlja. Nažalost, sezona svježih smokava ne traje dugo, stoga se baš u ovo vrijeme moramo požuriti želimo li uživati i delicijama koje se pripremaju od ovog rajskog voća.
Jedan od nama dražih recepata je upravo ovaj - torta od smokava s komadićima čokolade. Ne samo da je torta sočna i prefina, već ju je i doista jednostavno pripremiti.
Sastojci:
- 8 velikih smokava
- 2 šake komadića čokolade
- 200 grama brašna
- 4 žlice ulja
- 150 grama šećera
- 2 velika jaja
- 160 g jogurta
- 2 žličice praška za pecivo
- Nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- 1 šaka smeđeg šećera
- tekući med po ukusu
Priprema:
- Pjenjačom umutiti jaja sa šećerom i vanilijom, postepeno dodavati ulje i jogurt sobne temperature.
- Umiješajte brašno i prašak za pecivo.
- Smokve narežite na plošle, a dio manjih ploški narežite na kvadratiće. Ostatak ostavite za ukrašavanje.
- Dobro izmiješajte pa u smjesu dodajte smokve i komadiće čokolade. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh i na kraju ukrasite ploškama smokavaž
- Na kraju pospite smeđim šećerom pa pecite u vrućoj pećnici na 180° oko 40 minuta bez otvaranja. Kad je gotovo izvadite iz pećnice, prelijte medom po želji dok je još vruće i ostavite da se ohladi.