Kraljevska kolekcija koja ostavlja bez daha: Blještave tijare danske kraljice Margrethe II.

Vidi originalni članak
  • Kraljica Margrethe II. već je 50 godina na kraljevskom prijestolju Danske
  • Jedna je od doajenki glamura, a svoje raskošne haljine upotpunjuje posebnim tijarama
  • Donosimo pregled samo nekih koje već godinama svojim glamurom zadivljuju javnost

Zahvaljujući ustavnom amandmanu iz 1953. godine koji je omogućio ženama da naslijede krunu Kraljevine Danske, princeza Margrethe je nakon smrti svojeg oca 14. siječnja 1972. godine postala Margrethe II., prvi ženski vladajući monarh nakon svoje prethodnice Margrethe I. koja je vladala Skandinavskim kraljevstvima prije nešto više od šest i pol stoljeća.

Predano obavljajući svoju dužnost državnog poglavara zasluženo je osvojila poštovanje te simpatije ne samo svojih „podanika“, već i cijelog svijeta. Vladarica ove prosperitetne kraljevine, inače strastvena zaljubljenica u arheologiju, etablirala se i kao slikarica, a poznata je i po nešto manje kraljevskom navikom od koje ne odustaje; naime Margrethe II strastveni je konzument cigareta čime daje podosta materijala žutom tisku.

Ipak, u nešto ozbiljnijim novinama i magazinima česta je tema kao jedna od istinskih doajenki kraljevskog glamura. Svoje raskošne oprave redovito upotpunjuje blještavim tijarama iz kraljevske kolekcije koje ostavljaju bez daha. Povodom „Zlatnog jubileja“ popularne kraljice izdvojit ću samo neke kojima desetljećima, zajedno s užim članicama kraljevske obitelji, zadivljuje javnost.

Emerald Parure Tiara

Najprepoznatljivija je i najraskošnija iz kolekcije Margrethe II. Emerald Parure Tiara. Izradio ju je 1840. godine C. M. Weishaupt, a krasi ju 67 smaragda i 2650 dijamanata, dok 26 najvećih smaragda vuče porijeklo iz 1723. godine. Tijara je dio seta kojemu pripadaju još ogrlica, naušnice i broš. Set je na dar povodom srebrnog pira dobila kraljica Caroline Amalie čijom posljednjom željom raskošni komplet danas čini dio Danskih kraljevskih dragulja. Upravo zato se prelijepi set ne smije nikad iznijeti iz zemlje, a smije ga koristiti jedino kraljica. Od 1914. godine tijara je sa pripadajućim nakitom izložena u dvorcu Rosenborg, a kraljica Margrethe blještavi set rado nosi prilikom najvažnijih događanja.

Pearl Poiré Tiara

Ova rafinirana tijara izrađena je 1825. godine u Berlinu za pruskog kralja Friedricha Wilhelma III koji ju je darovao kćerki, princezi Louise povodom njenog vjenčanja za nizozemskog princa Fredericka. Krasi je 18 kruškolikih bisera obješenih na lukove ukrašene dijamantima. Naslijedila ju je njezina kći, buduća kraljica Louise od Švedske i Norveške da bi potom došla u posjed njezine kćeri, buduće kraljice Louise od Danske koja je tijaru sparila sa ogrlicom i naušnicama, vjenčani dar Kediva od Egipta te brošem svoje bake.

Kreirala je tako, prema riječima same Margrethe II, tzv. vjenčani set. Kraljica Louise je 1926. godine set ostavila posebno oformljenoj zakladi kraljevske imovine tako da se može prenositi s monarha na monarha bez straha od prodaje. Set je od tada viđen na kraljevskim damama prilikom brojnih važnih događanja. Kraljica Ingrid, majka sadašnje kraljice, ga je nosila 1937. prilikom krunidbe Britanskog kralja Georgea VI. Set je viđen i na krunidbi njegove kćerke Elizabethe II, a potom na legendarnoj proslavi 2500 godina Perzijskog carstva. Od 1972. godine kraljica Margrethe II ga je nosila i nosi na svim važnim događanjima te prilikom državničkih posjeta.

Stars Španjolska kraljica Letizia „posudila“ prekrasnu haljinu svoje svekrve od prije 40 godina

Ruby Parure Tiara

Možda najpoznatija tijara koju redovito nosi krunska princeza Mary. Izrađena je za krunidbu Napoleona 1804. i jedan je od najstarijih komada nakita iz kraljevske kolekcije. Jedan od napoleonovih maršala, Jean Baptiste Bernadotte kupio je tijaru u obliku vjenca sa rubinima i dijamantima te pripadajući set za svoju suprugu Désirée Clary kako bi dostojno zablistala na krunidbi. Povjest je htjela da dotični par postanu kralj Carl XIV Johan i kraljica Desideria od Švedske.

Obiteljskim linijama set je s vremenom došao do princeze Ingrid od Švedske (Margrethine majke) koja ga je nosila na svom vjenčanom balu. Kasnije je kao kraljica malu tijaru preoblikovala u raskošni ornament upotpunivši strukturu komada sa dva broša. Nakon njezine smrti 2000. set je naslijedio njezin unuk, krunski princ Frederik. Njegova supruga Mary komplet je nosila na jednom od događanja uoči svojeg vjenčanja, a od tada je postao njezin najprepoznatljiviji nakit. Krunska princeza je tijaru prilagodila 2010. te je pronašla drugačiji način kako najbolje nositi raskošni set prilikom najvažnijih događanja te pozirajući za službene portrete.

Floral Aigrette Tiara

Ova je tijara nakoć pripadala nadvojvotkinji Anastasiji Mikhailovnoj od Rusije, majci kraljice Alexandrine, da bi se potom našla u vlasništvu opernog pjevača Lauritza Melchiora. Otkupio ju je kralj Frederik IX za suprugu, kraljicu Ingrid 1960-ih godina. Izrađena je od tri zasebna dijamantna cvjetna dijela koji se mogu postaviti na okvir poput tradicionalne tijare ili se mogu nositi kao ukrasi u kosi.

Kraljica Ingrid ju je nosila prvi put 1967. na vjenčanju kćerke, tada princeze Margrethe, kojoj je tijekom 1980-ih, tada kao kraljici Margrethi II, posudila prelijepi ukras za glavu koji je kraljica u konačnici i naslijedila 2000. nakon smrti majke. Kraljica rijetko ovu tijaru nosi u tradicionalnom obliku već se voli poigravati s elementima od kojih je izrađena. I sama ja jednom prilikom izjavila da ju to iznimno veseli, kao i njezinog frizera. Jedna je od kraljičinih najdražih tijara, a ostala je zapamćena kada ju je nosila na vjenčanju sina, krunskog princa Frederika 2004. godine.

Life&style I sama kraljica Elizabeta mora se pridržavati ovih 12 strogih pravila protokola

Crown Princess Mary's Wedding Tiara

Ovaj rafinirani dodatak raskošnoj kolekciji nakita našao se u vlasništvu kraljevske obitelji kada su ga kraljica Margrethe II i njezin suprug princ Henrik kupili na aukciji za buduću krunsku princezu Mary. Blještava je tijara svoj društveni debut imala upravo na Marynom vjenčanju 2004. godine, a od tada ju krunska princeza najčešće nosi.

Dodatno je oplemenjena biserima 2011. godine što je delikatnu tijaru pretvorilo u nešto bogatiji ukras za glavu.

Crown Princess Mary's Necklace Tiara

Ova se elegantna tijara može nositi kao ukras za glavu, ali i kao ogrlica. Na jednom od događanja uoči 75-og rođendana kraljice Margrethe 2015. godine, princeza Mary pažnju je privukla dijamantnom ogrlicom koju je potom opet nosila u obliku tijare na gala događanju.

Princeza je 2012. godine naime sama kupila ogrlicu sa dijamantima, rubinima i spinelima u aukcijskoj kući Bruun Rasmussen. Ovaj rafinirani komad viđen je na jednom državničkom banketu, ali imala ga je i na fotografiji na naslovnici australskog Vogue-a prije šest godina povodom svojeg bakrenog pira.

Alexandrine Drop Tiara

Ova je bajkovita tijara izrađena 1912. godine za kraljicu Alexandrine, a dijamanti su postavljeni na „en tremblant“ način, tako da blago titraju i bolje odbijaju svjetlo. Kraljica ju je rijetko nosila te ju je 1935. posudila princezi Eugénie od Grčke. Nakon smrti kraljice Alexandrine tijaru je naslijedio njezin sin, kralj Frederik IX.

Šest godina kasnije darovao ju je svojoj najstarijoj kćerki, budućnoj kraljici Margrethe za njezin 18 rođendan koja ju je često nosila kao princeza. Kraljica ju je potom darovala svojoj prvoj snahi Alexandri Manley 1995. prilikom udaje za njezinog mlađeg sina princa Joachima. Princeza je tijaru nosila na svim važnim događanjima, a po rastavi od supruga, sada kao grofica od Frederiksborga, zadržala je tijaru jer je bila dar. Posljednji put je u javnosti viđena tijekom proslave „Rubinskog jubileja“ kraljice Margrethe.

Diamond Floral Tiara

Ovaj ornamentalni ukras za glavu pripadao je princezi Dagmar od Danske, kćerki kralja Frederika VIII i kraljce Louise koja je tijaru ostavila svojem unuku kralju Frederiku IX koji ju je potom ostavio svojoj kćerki, budućoj kraljici Margrethi koja ju je nosila nekoliko puta.

Na svojem vjenčanju nosila ju je njezina buduća snaha, sada princeza Marie, koja je elegantni ukras dobila u trajnu posudbu te ga od tada princeza redovito nosi prilikom važnih događanja.

Turquoise Daisy Bandeau Tiara

Ova je tijara bila dar krunskoj princezi Margareti od Švedske, inače poznatoj kao Daisy (u prijevodu tratinčica) koja ju je ostavila svojoj kćerki, budućoj kraljici Ingrid koja ju je nosila na portretu iz 1928. godine. Tijara je izrađena od prerađene narukvice, a mali tirkizni i dijamantni cvjetovi s laticama, koji podsjećaju na tratinčice, čine ju iznimno dekorativnom. Dio je seta od nekoliko pari naušnica, broševa i narukvica.

Tada još princeza Ingrid posudila je tijaru svojoj sestrični princezi Märthi od Švedske prigodom vjenčanja krunskog princa Leopolda od Belgije i princeze Astrid od Švedske. U konačnici se tijara 2000. našla u vlasništvu kraljice Margrethe II (također poznate kao Daisy poput njezine bake).

Kraljica ju je posudila svojoj nećakinji princezi Theodori od Grčke 2012. tijekom proslave svojeg „Rubinskog jubileja“, tj. 40 godina na tronu,. Margrethe II ovu tijaru rado sparuje s drugim komadima iz pozamašne kolekcije nakita s tirkizima. No, posljednjih je dana u javnost dospjela informacija da je kraljica čitavu svoju kolekciju nakita sa tirkizima darovala krunskoj princezi Mary povodom njezinoga nedavnog rođendana.

Naasut Tiara

Poznato je da kraljica Margrethe II voli suvremeni nakit, a ova je tijara posljednji dodatak kolekciji danske vladarice. Dizajnirao ju je Nicolai Appel, zlatar sa Grenlanda, autonomnog teritorija kraljevine Danske. Izrađena je od žutog zlata dobivenog od rastopljenih grenlandskih zlatnih novčića. Ukrašena je rubinima i dijamantima koji su razbacani među zlatnim cvjetovima. Uz tijaru su izrađene i pripadajuće naušnice.

Naasut bi u slobodnom prijevodu značilo „cvijeće s Grenlanda“, a neki od zlatnih cvjetova na tijari nalik su malim makovima i tratinčicama. Bio je to dar Grendlanda kraljici Margrethi povodom njezinog „Rubinskog jubileja“, a set je vladarici uručio član grenlandskog parlamenta. Kraljica je navodno bila oduševljena darom, suvremenim u dizajnu i materijalu, ali opet tradicionalim oblikom i motivom. Tijara je svoj debut imala 2013. godine tijekom novogodišnjeg domjenka.

Posjeti Miss7.24sata.hr