Kolač za tople dane: lemonies su svježa i sočna ljetna alternativa brownijima
- Slični, a opet tako različiti; iako je sastav tijesta skoro identičan, čokoladu je zamijenio limun
- Lemonies ili "lemonije" zato vole nazivati ljetnom varijantom omiljenih brownie kolača
- Ova slatko-kiselkasta poslastica se brzo spravlja i u vruće ljetne dane donosi osvježavajući okus
Ljeti su voćne alternative slasticama upravo ono što nam treba. Osvježavaju nas unatoč svojoj slatkoći, a uz to su i nevjerojatno ukusne. Ima li što bolje od sočnog, slatko-kiselog kolača s okusom limuna u popodnevnim satima? Pandan browniju spravlja se bez čokolade i stoga je manje težak, ali ništa manje ukusan. Evo kako se spravlja ovaj voćni ljetni kolač (napomena: za limunov sok i koru u receptu najbolje je koristiti organski limun.
Sastojci:
• 170 g maslaca
• 170 g brašna
• 150 g smeđeg šećera
• 3 jaja
• 50 ml soka od limuna
• 3 žlice nasitno naribane kore od limuna
• 1 pakiranje vanilin šećera
Za glazuru:
• 120 g šećera u prahu
• 30 ml soka od limuna
Priprema
1. Operi limun, naribaj koricu (za 3 žlice) i iscijedi sok. Za tijesto ti je potrebno 50 ml.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
3. Rastopi maslac.
4. Pomiješaj šećer s naribanom korom od limuna i vanilin šećerom te dodaj maslacu.
5. Sve umuti pjenjačom ili mikserom dok ne postane pjenasto. Zatim postupno dodaj jaja i umiješaj ih u smjesu.
6. Dodaj sok od limuna.
7. U posudu prosij brašno i sve zajedno pomiješaj.
8. Obloži lim papirom za pečenje i stavi unutra tijesto. Lim za pečenje neka bude otprilike 26,5 x 5 x 25 cm.
9. Stavi lim u pećnicu i peci lemoniese oko 20 minuta.
Savjet: Najbolje je pred kraj pečenja provjeriti kako tijesto izgleda te provjeriti pomoću drvene čačkalice lijepi li se tijesto ili ne. Ako nema ostataka tijesta na čačkalici, kolač možeš izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Budući da se svaka pećnica ne zagrijava na isti način, ovo je stvar prakse.
Kad se lemonies ohlade, pomiješaj glazuru (šećer u prahu i sok od limuna) pa prelij po kolaču. Tekućina treba biti gusta, a ne prerijetka. Kada se i glazura ohladi, kolač možeš izrezati na male kvadrate i – uživati!